Scan for at gå til opskrift
Stegt mørksej med karry
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet 50 minutter min
Til karrysaucen:
- 1 løg
- 100 g gulerod
- 200 g blomkål (renset vægt – heraf evt. 50 g knoldselleri)
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg
- 1 æble
- 2 tsk stødt karry (evt. mere)
- ½ tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk stødt garam masala
- 10 g frisk ingefær
- 1,5 dl vand
- 4 dl kokosmælk (den fede)
- 1 spsk sojasauce
- 2 tsk farin (eller sukker)
- 1 spsk limesaft (smag til)
- rød karry (ekstra for styrke)
- mango chutney (for sødme)
- lime (saften - for syre)
Fisken:
- 500 g mørksej filet
- 1 tsk salt
- ½ tsk sukker
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk smør
Server med fx:
- ris
- 1 æble (syrligt)
- ristede usaltede peanuts
- grønt drys (fx frisk koriander)
Karrysauce: Hak løg, gulerødder og blomkål, og steg i olien 5-10 minutter, til det tager god farve.
Pil og hak hvidløg, udkern og hak æble. Tilsæt begge dele sammen med karry, gurkemeje, garam marsala og ingefær, og vend rundt ved lidt lavere varme et par minutter.
Tilsæt vand, kog op, og lad det lige akkurat simre under låg i 15 minutter.
Ris: Sæt ris over (knap 1 dl pr. person, afhænger af sulten).
Fisk: Skær fisken ud i portionsstørrelser, og drys med lidt salt og en smule sukker (2/3 salt, 1/3 sukker). Lad den hvile 5-10 minutter, før du steger den. Det hedder gourmetsaltning og er med til at holde fisken saftig – og det gør også noget godt for smagen.
Karrysauce: Hæld kokosmælk i gryden sammen med soja og farin. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet, og blend saucen grundigt og længe (fx med en stavblender).
Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, den trænger til. Lidt stærkere: Karry eller rød karry. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soja eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.
Fisken: Varm olien op på panden (trin 6-7 ud af 9). Læg fisken på med ydersiden ned (der er ikke skind på, men fisken er mørkest på ydersiden). Kværn lidt peber over. Skru ned til ca. 5, og steg fisken i ca. 4 minutter, til den har fin stegeskorpe. Den er stadig rå i overfladen, men nu hvid i bunden.
Tilsæt smør på panden, og lad det bruse op. Skru op til 6-7 igen, vend så fisken, og giv den ét minut mere.
Server – fx som her: Læg ris i midten af tallerkenen og fisken ovenpå. Hæld karrysovsen rundt om, og pynt med æbletern, ristede peanuts og evt. lidt grønt drys.