Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Stegt mørksej med karry og ris

Stegt mørksej med karry

Antal 4 personer
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet 50 minutter

Ingredienser

Til karrysaucen:
  • 1 løg
  • 100 g gulerod
  • 200 g blomkål (renset vægt – heraf evt. 50 g knoldselleri)
  • 1 spsk olie
  • 2 fed hvidløg
  • 1 æble
  • 2 tsk stødt karry (evt. mere)
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk stødt garam masala
  • 10 g frisk ingefær
  • 1,5 dl vand
  • 4 dl kokosmælk (den fede)
  • 1 spsk sojasauce
  • 2 tsk farin (eller sukker)
  • 1 spsk limesaft (smag til)
  • rød karry (ekstra for styrke)
  • mango chutney (for sødme)
  • lime (saften - for syre)
Fisken:
  • 500 g mørksej filet
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk smør
Server med fx:
  • ris
  • 1 æble (syrligt)
  • ristede usaltede peanuts
  • grønt drys (fx frisk koriander)

Dine egne noter

Tilberedning

  • Karrysauce: Hak løg, gulerødder og blomkål, og steg i olien 5-10 minutter, til det tager god farve.
  • Pil og hak hvidløg, udkern og hak æble. Tilsæt begge dele sammen med karry, gurkemeje, garam marsala og ingefær, og vend rundt ved lidt lavere varme et par minutter.
  • Tilsæt vand, kog op, og lad det lige akkurat simre under låg i 15 minutter.
  • Ris: Sæt ris over (knap 1 dl pr. person, afhænger af sulten).
  • Fisk: Skær fisken ud i portionsstørrelser, og drys med lidt salt og en smule sukker (2/3 salt, 1/3 sukker). Lad den hvile 5-10 minutter, før du steger den. Det hedder gourmetsaltning og er med til at holde fisken saftig – og det gør også noget godt for smagen.
  • Karrysauce: Hæld kokosmælk i gryden sammen med soja og farin. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet, og blend saucen grundigt og længe (fx med en stavblender).
  • Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, den trænger til. Lidt stærkere: Karry eller rød karry. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soja eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.
  • Fisken: Varm olien op på panden (trin 6-7 ud af 9). Læg fisken på med ydersiden ned (der er ikke skind på, men fisken er mørkest på ydersiden). Kværn lidt peber over. Skru ned til ca. 5, og steg fisken i ca. 4 minutter, til den har fin stegeskorpe. Den er stadig rå i overfladen, men nu hvid i bunden.
  • Tilsæt smør på panden, og lad det bruse op. Skru op til 6-7 igen, vend så fisken, og giv den ét minut mere.
  • Server – fx som her: Læg ris i midten af tallerkenen og fisken ovenpå. Hæld karrysovsen rundt om, og pynt med æbletern, ristede peanuts og evt. lidt grønt drys.