Salat til fisk: Spidskålssalat med asparges, ærter og dild

En frisk salat til fisk. Smag på sommeren med nye spidskål, ærter, dild og asparges. Også god til frokost og andre retter til aftensmaden.

Spidskålsalat, der smager af sommer!

Spidskålssalat er noget af det første, jeg kaster mig over, når butikkerne bugner med de første sommergrønsager. Spidskålen er en dejlig mellemting mellem vinterens grove kål og sommerens lette salater, og den egner sig rigtig godt til de milde forårsgrønsager: asparges, ærter, dild.

Og den kan give en god sommerfornemmelse på en vinterdag, hvis man kan leve med at bruge ærter fra frost eller dåse.

Salat til fisk – sprød og frisk

Jeg skyndte mig at få fingre i både spidskål, friske ærter (test dem i butikken – de skal være søde!), dild og sprøde asparges. Når asparges er helt friske og i sæson, behøver de ingen tilberedning. De er superlækre og tilfører et frisk knas til din salat.

Min salat med spidskål blev tilbehør til fisk, der stod på min aftenmenu. Salaten er garanteret også god til mange andre sommerretter. Du kan også bruge den som en selvstændig frokost, for jeg tilføjede noget quinoa, der mætter godt (og smager godt). En frisk og mild salat.

Spidskålssalat med asparges, ærter og dild

Salat til fisk med spidskål, ærter, dild og asparges

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
Jeg synes, kunsten med en salat til fisk er, at den ikke skal tage for meget opmærksomhed – men samtidig være fuld af friske, lækre ingredienser. Her får du en forårsversion.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til salaten:

  • 1,5 dl quinoa (rå)
  • salt (til quinoa)
  • 20 grønne asparges
  • 300 g hvid spidskål (½ hoved ca.)
  • 30 bælge friske ærter
  • 1 bundt dild (lille potte)

Dressing:

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk hvid balsamico
  • ½ citron (skallen)
  • salt og friskkværnet peber

Saltristede græskarkerner – til mere end én gang:

  • 150 g græskarkerner
  • 2 tsk fint salt

Sådan gør du: 

Kog først quinoa:

  • Kog quinoa i 3 dl letsaltet vand i ca. 13 minutter. Bred den ud, så den køler hurtigt af.

Så de saltristede græskarkerner (uden olie!)

  • Skyl græskarkernerne i vand, og lad dem dryppe af. Vend dem i saltet, og vip dem over på en middelvarm pande. Saltet klæber lidt til panden – bare vend rundt. Når græskarkernerne er ved at være tørre, skru op og vend rundt, mens de begynder at poppe. Tag dem af varmen, når du synes, de har fået nok. Skrab dem over på et stykke bagepapir, så de kan køle af. (Panden er nem at få ren bare med vand, når den er kølet lidt af).

Sådan laver du salaten:

  • Knæk de træede ender af de friske friske asparges, og snit dem i korte stykker på skrå.
    Tip: Hvis du foretrækker dem lidt tilberedte, kan du hælde spilkogende vand over dem i en skål og lade dem stå et par minutter. Hæld vandet fra.
    Du kan også skrælle en asparges på langs med en tyndskræller og lægge strimlerne ved. Så bliver de bløde og kan snurres til pynt.
  • Snit så spidskålen ret fint, gerne på mandolinjern, bælg ærterne, og pluk dilden. Gem lidt ærter og dild til pynt.
  • Riv citronskal fint. Ryst dressingen sammen i et glas med låg.
  • Bland grønsagerne med den kolde quinoa, vend med dressingen og pynt med dild og ærter. Drys en håndfuld ristede græskarkerner over. Voilá!

Muttis tips

Hvis du ofte bruger en olie-eddikedressing i dine salater, vil jeg varmt anbefale, at du laver en stor portion. Så har du lynhurtig dressing klar i køleskabet.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Start med quinoa og græskarkerner

Jeg havde en rest kold, kogt quinoa, og så var salaten hurtigt lavet. Hvis du ikke har det, så skynd dig at koge quinoaen først og lad den køle af. Samtidig kan du riste græskarkernerne, der giver et godt knas i salaten. Du kan også bruge fx ristede mandler eller solsikkekerner, hvis det er det, du har.

Spidskålssalaten fik lige det sidste pift med min evige klassiker inden for dressing – min olie-eddikedressing. Hvis du ikke har sådan en stående, så kan du hurtigt mixe en lille portion: Ryst 1 spsk god hvid eddike (eller citronsaft) sammen med 3 spsk god olie (ikke for kraftig). Krydr med salt og peber. Tilsæt evt. lidt dijonsennep. Done.

Spidskålssalat til fisk – og andre milde sager

Som sagt serverede jeg spidskålssalaten til et stykke fisk – det blev bagt i ovnen med en skive røget laks ovenpå. Det var lækkert! Den vil også være god til en stegt rødspætte.

Men du kan bruge spidskålssalaten til mange andre ting også – lidt som du bruger en kartoffelsalat.

  • Til grillmad
  • Til en frokost – eller som en frokost i sig selv
  • Til røget makrel (og måske æggekage)
Stegt rødspætte med panko
Stegt rødspætte er en enkel delikatesse, der bliver endnu bedre af en sprød panering. Server med årstidens grønt.
Gå til opskrift
Paneret rødspætte - stegt rødspætte med panko-rasp

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Salaten ser bare lækker ud. Jeg har efterhånden lavet mange af dine opskrifter, og er bestemt ikke blevet skuffet ?
    Vil lave salaten til en laks i ovnen, og her kommer nu mit spørgsmål,
    Havde du en skive røget laks på den ferske i ovnen?

    • Hej Gitte, tak for din søde kommentar. Du er dybt nede i arkivet her – jeg havde næsten glemt tricket med en skive røget laks på den ferske i ovnen. Men det er præcis hvad jeg gjorde her. Tak for påmindelsen 😉 nu har jeg også en ide til min aftensmad.
      Kh Bodil