Følg med her:
Shakshuka i ovn med aubergine og harissa
Shakshuka i ovnen
Ofte serverer man shakshuka i den pande eller gryde, saucen er tilberedt i. Her bruger jeg ovnen og et fad, fordi jeg bager auberginerne og løgene i ovnen først. Så kommer saucen oveni sammen med æggene til sidst. Det betyder, at du ikke afhængig af at have en gryde eller pande, der tåler at komme i ovnen.
Sydpå er shakshuka et måltid, man får serveret til morgenmad blandt andet – og det giver jo god mening med æggene. Hvis du vil servere den til morgen, kan du forberede saucen dagen i forvejen – så er det hurtig klaret fra morgenstunden.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Du skal bruge:
- 100 g tørrede abrikoser
- 3 fed hvidløg
- 1 rødløg (stort)
- 2 dåser flåede, hakkede tomater
- ½ dåsemål vand
- 1 dåse kikærter (drænede)
- 1 terning grønsagsboullion (smuldret)
- 1 spsk harissa (eller mere (købt eller hjemmelavet))
- 2 auberginer
- 3 spsk olivenolie
- 1,5 tskt stødt koriander
- 1,5 tsk stødt spidskommen
- ½ tsk kanel
- lidt salt
- 10 små tomater, fx cherrytomater (kan udelades)
- 4 æg
Topping og tilbehør:
- flagesalt og friskkværnet peber
- græsk yoghurt naturel
- 50 g feta (smuldret )
- bredbladet persille og evt. frisk mynte (hakket groft)
- godt madbrød
Sådan gør du:
- Bemærk – du kan forberede det hele på forhånd og få shakshuka på 20 minutter. Se under opskriften.
- Start med saucen: Skær abrikoser i 3-4 skiver hver, og pres hvidløg. Bland så i en gryde abrikoser, hvidløg, hakkede tomater, vand, kikærter, grønsagsboullion (smuldret) og harissa. Lad det simre, mens auberginer og løg bliver bagt.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Skær auberginer i grove tern. Skær rødløg i grove både. Bland olivenolie, koriander, spidskommen, kanel og lidt salt i en stor skål, og vend auberginer og løg heri. Bred det ud i en lille bradepande på ca. 22 *33 cm. Sæt brandepanden i ovnen, og bag det mørt i 20-25 minutter.
- Når auberginerne er møre: Hæld saucen over, halver de 10 tomater, og fordel dem på toppen. Lav 4 gode fordybninger i saucen, og slå så de 4 æg ud her. Bag videre i 10-15 minutter, til æggene har sat sig, som du synes, de skal være.Tip: Du kan varme brødet i ovnen imens.
- Giv æggene lidt flagesalt og peber, og drys med smuldret feta og hakkede krydderurter. Server med yoghurten på toppen eller ved siden af – og med det gode brød.
Alt i alt er opskriften nok nærmest en free-style shakshuka:
- Aubergine. Jeg har brugt aubergine frem for peberfrugt, der lader til at være standard. Auberginen bager jeg i ovnen, mens jeg laver tomatsaucen.
- Kikærter. Jeg har også tilføjet kikærter i saucen, så du får protein, selvom du vælger at lave din shakshuka uden æg (det kan man nemlig også).
- Harissa. Det er lidt forskelligt, hvordan andre krydrer en shakshuka, og jeg har smagt nogle varianter, der var lidt kedelige. Tomat, salt, peber-agtige. Det er denne her ikke. For den krydrer jeg med harissa – en god krydret harissa (faktisk min egen opskrift, men du kan også købe en god harissa, og det kan blive lige så herligt).
- Abrikoser. Stærk harissa, søde abrikoser. Det er bare et match made in heaven. Det er vigtigt, at abrikoserne får lov at simre en rum tid, så de koger lidt ud og fordeler sødmen i saucen.
Så ikke en helt traditionel shakshuka – men lige sådan, som jeg bedst kan li’ den!
Server godt brød til
Shakshuka er en slags simreret, der kun bliver endnu bedre med at godt stykke madbrød til. Dyb brødet i saucen – og brug det til at suge den sidste sauce op fra tallerknen. Den gode sauce skal jo ikke gå til spilde. Du kan fx bruge:
Hurtig aftensmad? Forbered det hele på forhånd
Hvis du vil have hurtig aftensmad, kan du sagtens få shakshuka. Den kan være klar på 20 minutter, hvis du bager auberginer og løg på forhånd og laver saucen klar. Så gør du således:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft
- Sæt fadet med auberginer og løg ind med det samme, mens du varmer saucen i gryden.
- Når ovnen er helt varm: Gå til punkt 5: Fordel saucen (og tomater) over, slå æggene ud og bag færdig.
Shakshuka til morgenmad, frokost eller aftensmad
Shakshuka er en populær spise i mange dele af Mellemøsten og Nordafrika. Den består typisk af pocherede æg i en mere eller mindre spicy sauce af tomater, chili peber, løg – ofte krydret med spidskommen, paprika, chili og koriander. Farven er dybt rød, og den spicy sauce giver en god varme i kroppen.
Retten populær både som morgenmad eller brunch, men faktisk synes jeg, den passer til alle måltider. Oftest spiser vi den til aftensmad, men jeg snupper meget gerne en rest til en sen morgenmad dagen efter.
Hvordan staver man til shakshuka?
Uha, her er der mange forslag på det store internet, men Google foretrækker den simple stavning ‘shakshuka’. Så det går jeg med, selvom du helt sikkert også kan skrive både shakshouka og sågar schakschuka.