Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Waldorfsalat er i al sin enkelhed en magisk opfindelse. En frugtsalat med fløde og creme fraiche, designet til det salte køkken.
Waldorfsalaten er en fantastisk opfindelse, som jeg nemt bare kunne slubre i mig, som den er. Men man bruger den mest som en side dish – tilbehør – og mange spiser den til oksesteg, flæskesteg, kalkun, andesteg – og til vildt, selvfølgelig, hele året.
Selv elsker jeg den også til de mere kraftfulde vegetariske retter som nøddepostej, nøddefrikadeller og mine madmuffins med rødbede.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
I min optik er waldorfsalat allermest en salat, der egner sig til vildt og andre kraftige sager. Modsat de fleste andre salater, jeg laver, er den meget mild og flødet, og det klæder de kraftige retter.
I mit barndomshjem fik altid waldorfsalat juleaften, hvor min mor i mange år lavede farseret kalkun. Og vi slikkede skålene, for waldorfsalaten var også det nærmeste vi kom en dessert juleaften. I min familie fik vi nemlig risengrød først – og ingen risalamande. I dag bestemmer jeg heldigvis selv 😉
Jeg elsker nu stadig smagen af salaten fra Waldorf Hotel i New York, hvor den – ifølge Wikipedia – første gang blev serveret i 1896. Og jeg laver den gerne juleaften, når vi får and eller en vegetarisk nøddesteg.
En venlig læser har gjort mig opmærksom på, at den “ægte” originale waldorfsalat er med mayonnaise, så når jeg skriver original, henviser jeg til den, de fleste i min generation nok kender fra Karoline. Jeg har ganske givet justeret på nogle mængder siden, men den er med fløde og creme fraiche, ikke mayonnaise.
Er frugtsalat en sund dessert? Lidt, måske.
Er waldorfsalat en sund salat? Lidt, måske.
Altså, waldorfsalat med fløde og creme fraiche er ikke sund i samme forstand som en kålsalat. Men omvendt er alle ingredienserne ganske lødige. Mælkeprodukter med kalk og protein (og vitaminer og mineraler). Fedtstoffer, javel. De skal til, men mængderne kan vi diskutere … Æbler, druer, bladselleri – med kostfibre, C-vitaminer, folat og kalium. En enkelt spiseske sukker bliver det til – resten af ingredienserne kan du sagtens finde fornuftig næring i.
Men du laver nok ikke waldorfsalat af hensyn til næringsindholdet, og du laver den nok ikke hver dag.
Og hvis du gør – så tjek de to alternative waldorfsalater over opskriften.
Til højtiderne er det dejligt at forberede, så der ikke er så travlt op til spisetid. Derfor er det oplagt at spørge, om man kan lave waldorfsalat dagen før.
Det kan man have flere meninger om. Min er, at det kan man ikke. Helt. MEN!
Så skal du kun snitte æblerne, piske flødeskummet og vende det hele sammen på dagen. Det er afgjort det mindste.
Hvis du vender fløden i tidligere, vil waldorfsalaten have tendens til at sætte sig lidt og ikke være så cremet i konsistensen. Den smager dog stadig dejligt (og det gælder selvfølgelig også hvis du får en rest – spis den i morgen!).
Opskriften er ganske enkel. Du skal bruge:
Og du har en salat, der både pynter på bordet og smager fantastisk til vildt, til julens and og til farseret fjerkræ, vegetariske retter og hvad du ellers måtte lyste!
Hvis du gerne vil have en waldorf-agtig salat til hverdag, kan du skifte fløde og creme fraiche ud med mere fedtfattige alternativer – fx en græsk yoghurt 2 % eller skyr.
Jeg har også et par ret alternative forslag, der har smagene fra waldorfsalaten, men som er helt uden de fede mælkeprodukter. I stedet har de fået spidskål som base, og er ellers ret forskellige: En med en appelsin-olie-eddikedressing – og en anden med skyr. Jeg kan slubre dem begge, så de er forsøget værd:
Jeg elsker selv salater, og de fleste af dem er absolut sunde. Her er waldorfsalat med fløde og creme fraiche lidt en undtagelse. Men nøj, sikken en.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Den bedste Waldorfsalat jeg indtil nu har smagt.
Tak for opskriften
Hej Kirsten, selv tak! Og tak for at skrive sådan en dejlig kommentar 🙂 Kh Bodil
Kan den laves dagen i forvejen?
Hej Charlotte, det vil jeg desværre ikke anbefale. Men du kan pille og skylle druer, æbler og bladselleri, så det er klar. Du kan også blande creme fraichen som beskrevet i punkt 1. Og du kan lave salaten helt færdig nogle timer i forvejen og sætte den koldt. Men ikke dagen i forvejen, det vil værre synd … Glædelig jul, når du kommer til det 🙂 Kh Bodil
Første gang jeg laver Waldorfsalat – men ikke sidste
Dejligt at opskriften er lidt skarp i smagen som står godt til alt grisekødet til julefrokosten.
Dejligt at høre, Jakob! Tak 🙂 Og ja, enig – der skal lidt syrligt til! Kh Bodil
Jeg leder pt. efter en god klassisk opskrift, men er det ikke lidt voldsomt med 2 dl creme fraiche og 1½-2 del fløde, ialt op mod 4 dl?
Hej Peter
Uh, det er jo meget et spørgsmål om smag. Jeg har selv justeret lidt over årene, så der er mere fyld til mindre fløde + creme fraiche. Men kig på billedet og vurder. Du kan altid tilsætte lidt ekstra fyld, hvis du synes. Jeg elsker den, som den er 🙂 Håber det også lykkes for dig. Tak for at skrive – og god jul. Kh Bodil
Dejlig og nem waldorfsalat. smager dejlig.
Hej Jens Jørgen, tak for at skrive – dejligt at høre, waldorfsalaten blev god! Kh Bodil
Pragtfuldt
Tusind tak, Kenneth!
Kh Bodil
Enkel og tydeligt – ingen “gastronomiske” udtryk.
Hej Konrad, det er jeg glad for, du siger. Det behøver jo ikke være et gastronomisk skoleridt 😉
Kh Bodil