Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Grønkål og søde kartofler er et rigtig godt match af groft og blødt, bittert og sødt i en måltidssalat. Her har jeg lavet en grønkålssalat med søde kartofler med en helt særlig dressing med mandelsmør (og mandelsmør kan du nemt lave selv, hvis du ikke lige har det i skabet).

Særlig dressing til grønkålssalat med søde kartofler

Dressingen er et must til en grønkålssalat, og jeg havde længe gået og ønsket mig en dressing lavet på mandelsmør. En lækker cremet dressing med en asiatisk twist af ingefær og chili.

Mandelsmør er måske ikke den mest almindelige ingrediens, men faktisk kan du købe den på glas – enten i din helsekost eller i et velassorteret supermarked.

Alternativt kan du lave den selv! Bare rist mandlerne lidt i ovnen først, og kør dem grundigt i en foodprocessor. Først bliver det bare hakkede mandler, så bliver det en fast, grov masse, og til sidst bliver det blødt mandelsmør. Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne først.

Mandelsmør er også lækkert på samme måde som peanutbutter – som pålæg eller på din morgengrød, for eksempel.

Ingen mandelsmør?

Hvis du tænker – det der mandelsmør, det orker jeg ikke! – så kan du skifte til tahin. Tahin giver masser af umami og cremet konsistens, og det kan du sagtens bruge.

Husk at massere grønkålen først

Grønkålssalat kan godt være noget genstridig, hvis du bare skyller og hakker den, før den kommer i salaten. Eller hvis du køber den hakket og bare hælder den ud af posen. Den skal have lidt kærlighed, og i grønkålens tilfælde vil det sige: Massage og massageolie. Altså ikke massageolie fra Matas, men en god madolie – jeg bruger næsten altid olivenolie. Sådan gør du:

  • Begynd med at snitte eller rive grønkålen af stænglerne.
  • Læg den i rigeligt koldt vand, så du kan få skyllet alle urenhederne af.
  • Hvis din grønkål er lidt slatten, så lad den ligge i vandet mindst et kvarter – gerne flere timer. Så strutter den! Her kan du læse hvorfor
  • Slyng eller dup vandet af. Nemmest i en salatslynge, men et rent viskestykke er også godt.
  • Og så kommer massagen: Tag et par tsk olie i hænderne, og masser kålen et lille minuts tid. Du kan hurtigt mærke, at grønkålen bliver blød, og den bliver lidt mørkere i overfladen.
  • Hak grønkålen, enten i hånden eller i foodprocessor.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grønkålssalat med søde kartofler

Aftensmad, Salater

Du skal bruge:

  • 500 g søde kartofler i tern

  • ½ dl ristede hakkede mandler

  • 2 spsk olivenolie

  • ¼ tsk salt

  • ¼ tsk chiliflager

  • 2 fed hvidløg

  • ½ tsk paprika

  • 200 g grønkål

  • 1 dl granatæblekerner

  • 1-2 avocados

Dressing med mandelsmør:

  • 3 spsk mandelsmør (kan evt. erstattes med tahin)

  • 2 spsk frisk citronsaft

  • 1/2 tsk flydende honning

  • 1 tsk fintrevet ingefær

  • 2 tsk sesamolie

  • chiliflager efter smag

  • koldt vand

  • salt

Ekstra protein til en måltidssalat? Se tip nedenfor

Sådan gør du:

  1. Begynd med mandler og søde kartofler: Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Bred mandlerne ud på en plade, og sæt dem i ovnen med det samme. Tag dem ud, når de begynder af dufte (ca. 10 minutter).

  2. Imens: Skur og trim kartoflerne (du behøver ikke at skrælle dem), vend dem i olie, salt, hvidløg, paprika og chiliflager, og bred dem ud på bagepapir på en bageplade. Bag dem i 20-25 minutter, til de er møre. Køl af.

  3. Imens: Hak grønkålen (se mere udførlig instruktion ovenfor), pil granatæblekernerne, og rør dressingen sammen. Tilsæt vand, til den har en passende konsistens.

  4. Bland grønkål og søde kartofler (plus evt. yderligere protein), og fordel avocado, granatæble og dressing over. Drys med de hakkede, ristede mandler.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Alternativer til grønkål

Hvis du gerne vil lave en grøn salat med søde kartofler, men ikke er så begejstret for grønkål, kan du sagtens skifte grønkålen ud med for eksempel spinat, hjertesalat eller rucola.

Grønkålssalat som måltidssalat

Hvis du vil bruge grønkålssalaten ‘stand alone’ som måltidssalat, kan du tilsætte noget ekstra protein. Her kan du tilsætte rester fra din aftensmad, fx kylling, og ellers vil jeg anbefale fx:

  • Kogt quinoa (kog 1 dl skyllet quinoa med 1,5 dl vand i 12 minutter – køl af)
  • Tilberedte bønner og linser, fx sorte bønner, hvide bønner eller delikatesselinser
  • Ristede kikærter
  • Mukimamebønner (pillede edamamebønner fra frost), optøede

Grønkålssalat med bagte rodfrugter

Generelt synes jeg, grønkål og bagte rodfrugter er en ret god kombi. Bagte rodfrugter har både en lækker blød konsistens til kålen, og de får en dejlig koncentreret smag (som du kan twiste med krydderier). Og de giver både fibre og mæthed.

Her jeg har brugt søde kartofler, men du kan også bruge fx:

Grønkålssalat med søde kartofler

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.