Grønkål og søde kartofler er et rigtig godt match af groft og blødt, bittert og sødt i en måltidssalat. Her har jeg lavet en grønkålssalat med søde kartofler med en helt særlig dressing med mandelsmør (og mandelsmør kan du nemt lave selv, hvis du ikke lige har det i skabet).
Særlig dressing til grønkålssalat med søde kartofler
Dressingen er et must til en grønkålssalat, og jeg havde længe gået og ønsket mig en dressing lavet på mandelsmør. En lækker cremet dressing med en asiatisk twist af ingefær og chili.
Mandelsmør er måske ikke den mest almindelige ingrediens, men faktisk kan du købe den på glas – enten i din helsekost eller i et velassorteret supermarked.
Alternativt kan du lave den selv! Bare rist mandlerne lidt i ovnen først, og kør dem grundigt i en foodprocessor. Først bliver det bare hakkede mandler, så bliver det en fast, grov masse, og til sidst bliver det blødt mandelsmør. Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne først.
Mandelsmør er også lækkert på samme måde som peanutbutter – som pålæg eller på din morgengrød, for eksempel.
Ingen mandelsmør?
Hvis du tænker – det der mandelsmør, det orker jeg ikke! – så kan du skifte til tahin. Tahin giver masser af umami og cremet konsistens, og det kan du sagtens bruge.
Husk at massere grønkålen først
Grønkålssalat kan godt være noget genstridig, hvis du bare skyller og hakker den, før den kommer i salaten. Eller hvis du køber den hakket og bare hælder den ud af posen. Den skal have lidt kærlighed, og i grønkålens tilfælde vil det sige: Massage og massageolie. Altså ikke massageolie fra Matas, men en god madolie – jeg bruger næsten altid olivenolie. Sådan gør du:
- Begynd med at snitte eller rive grønkålen af stænglerne.
- Læg den i rigeligt koldt vand, så du kan få skyllet alle urenhederne af.
- Hvis din grønkål er lidt slatten, så lad den ligge i vandet mindst et kvarter – gerne flere timer. Så strutter den! Her kan du læse hvorfor
- Slyng eller dup vandet af. Nemmest i en salatslynge, men et rent viskestykke er også godt.
- Og så kommer massagen: Tag et par tsk olie i hænderne, og masser kålen et lille minuts tid. Du kan hurtigt mærke, at grønkålen bliver blød, og den bliver lidt mørkere i overfladen.
- Hak grønkålen, enten i hånden eller i foodprocessor.