Hop til opskriften
Ideen til denne grønkålssalat med æbler fik jeg for en god uge siden. Her fik jeg stukket en pose nyhøstede pigeonæbler i hånden – smukke knaldrøde æbler, der har solet sig og samlet smag hele den lange rekordsommer. Rekordrøde var de også. Og sjovt nok efter den tørre sommer – rekordstore!
Og hvad kan pigeonæbler være gode til?
Æblerne var en omvendt værtindegave, kan man sige. I hvert fald en gave fra en værtinde til os, der var gæsterne. Hvad hun ikke kunne vide er, at jeg ELSKER pigeoner. Så de falder i virkelig god jord hos mig, og de levede ikke længe. Især ikke, da jeg fik lyst til at give dem godt selskab af et par andre af efterårets favoritter. Resultat: Grønkålssalat med æbler, bagte jordskokker, ristede nødder og en ret himmelsk dressing :-)
Grønkålssalat med æbler – til efterår og vinter
Jeg spiser salaten hele efteråret og vinteren, både solo og som tilbehør. Opskriften her er til 4 personer som tilbehør, fx til and, nøddepostej eller andre kraftige sager. Hvem sagde Mortens aften eller juleaften?
Og opskriften på de syltede rødløg finder du her. De er bedst, når de har trukket nogle timer (og gerne flere dage).
3 tips til din grønkålssalat med æbler
- Hvis du synes, grønkål er en lidt stram fætter i en salat – hård, grov og lidt for sund i det – så siger jeg bare: Been there. Men der er råd for det. Kort fortalt: Når du har skyllet grønkålen grundigt og ladet den dryppe af, skal du bare give den noget massage. Med olie. En spiseske olivenolie gør underværker, og du kan mærke forskel med det samme. Så behøver du ikke hakke grønkålsbladene helt så fint. Du kan læse hele instruktionen her.
- Og nødderne. Hvis du rister dem, får de endnu mere smag. Jeg har lavet et lille indlæg om ristede nødder og mandler, som du måske kan have glæde af.
- Syltede rødløg – hvis du ikke har nogen, kan du hurtigt lave dem. Tjek opskriften her. Du kan også bruge friske rødløg, de bliver bare lidt mere dominerende og har ikke den lidt sødlige smag, der passer så godt til jordskokker og æbler.
Og et jordskokketip: Maven har godt af jordskokker
Jordskokker er rige på inulin – et kulhydrat maven har svært ved at optage, men som er supersundt for din mikrobiota (altså, bakterielivet i maven). Desværre er jeg en af dem, der ikke tåler så store mængder jordskokker ad gangen. En jordskokkesuppe sender mig lige i dørken. Men i en salat går det.
Nogen siger, man kan vænne maven til jordskokkerne – i så fald kunne salaten her være en god kur for mig :-) For ovnbagte, nærmest karamelliserede jordskokker er bare ret uimodståelige.
Sørg for at bage dem længe nok til, de tager farve. Så får du fremhævet den nøddeagtige, sødlige smag.