Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Grønkålssalat med æbler og bagte jordskokker

Ideen til denne grønkålssalat med æbler fik jeg for en god uge siden. Her fik jeg stukket en pose nyhøstede pigeonæbler i hånden – smukke knaldrøde æbler, der har solet sig og samlet smag hele den lange rekordsommer. Rekordrøde var de også. Og sjovt nok efter den tørre sommer – rekordstore!

Og hvad kan pigeonæbler være gode til?

Æblerne var en omvendt værtindegave, kan man sige. I hvert fald en gave fra en værtinde til os, der var gæsterne. Hvad hun ikke kunne vide er, at jeg ELSKER pigeoner. Så de falder i virkelig god jord hos mig, og de levede ikke længe. Især ikke, da jeg fik lyst til at give dem godt selskab af et par andre af efterårets favoritter. Resultat: Grønkålssalat med æbler, bagte jordskokker, ristede nødder og en ret himmelsk dressing :-)

Grønkålssalat med æbler – til efterår og vinter

Jeg spiser salaten hele efteråret og vinteren, både solo og som tilbehør. Opskriften her er til 4 personer som tilbehør, fx til and, nøddepostej eller andre kraftige sager. Hvem sagde Mortens aften eller juleaften?

Og opskriften på de syltede rødløg finder du her. De er bedst, når de har trukket nogle timer (og gerne flere dage).

Grønkålssalat med æbler og bagte jordskokker

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grønkålssalat med æbler og jordskokker

Salater

Rækker til: 4

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 20-25 minutter

Til salaten skal du bruge:

  • Ca. 150 g grønkål

  • 4 pigeonæbler (eller 2 større æbler)

  • 1/2 dl ristede nødder

  • Syltede rødløg efter smag

Til de bagte jordskokker skal du bruge:

  • 400 g jordskokker

  • olivenolie

  • salt og friskkværnet peber

Til dressingen skal du bruge:

  • 1 spsk frugteddike (fx blomme, hindbær, kirsebær eller en god balsamico)

  • 1/2 dl olivenolie

  • 1/4 tsk dijonsennep

  • et nip salt

  • friskkværnet peber

Start med jordskokkerne:

  1. Skrub jordskokkerne helt fri for urenheder med en stiv børste. Snit evt. lidt her og der, men undgå at skrælle dem – smagen sidder i høj grad i skrællen :-)

  2. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skær så jordskokkerne i tynde skiver – ca. 1/2 cm – og vend dem med olie, salt og peber. Bred dem ud på et stykke bagepapir, og giv dem ca. 20-25 minutter i ovnen, til de er blevet gyldne og karamelliserede. Tag dem ud, og lad dem køle af.

  3. Du kan evt. riste nødderne i ovnen samtidig – det går hurtigt ved 200 grader, så hold godt øje. Lad nødderne køle af, og nulr skallerne af, før du hakker dem groft.

Så til salaten:

  1. Skyl grønkålen grundigt og lad den dryppe godt af (en salatslynge er en god hjælp – ellers rul den i et rent viskestykke). Fjern stilkene, massér kålen med lidt olivenolie, og hak den.

  2. Fjern kernehuset i æblerne, og snit dem i fine både.

  3. Ryst dressingen sammen i et glas med låg.

  4. Vend grønkål og æbler med dressingen, og fordel salaten i et fad. Drys med de hakkede nødder og syltede rødløg. Servér!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

3 tips til din grønkålssalat med æbler

  • Hvis du synes, grønkål er en lidt stram fætter i en salat – hård, grov og lidt for sund i det – så siger jeg bare: Been there. Men der er råd for det. Kort fortalt: Når du har skyllet grønkålen grundigt og ladet den dryppe af, skal du bare give den noget massage. Med olie. En spiseske olivenolie gør underværker, og du kan mærke forskel med det samme. Så behøver du ikke hakke grønkålsbladene helt så fint. Du kan læse hele instruktionen her.
  • Og nødderne. Hvis du rister dem, får de endnu mere smag. Jeg har lavet et lille indlæg om ristede nødder og mandler, som du måske kan have glæde af.
  • Syltede rødløg – hvis du ikke har nogen, kan du hurtigt lave dem. Tjek opskriften her. Du kan også bruge friske rødløg, de bliver bare lidt mere dominerende og har ikke den lidt sødlige smag, der passer så godt til jordskokker og æbler.

Og et jordskokketip: Maven har godt af jordskokker

Jordskokker er rige på inulin – et kulhydrat maven har svært ved at optage, men som er supersundt for din mikrobiota (altså, bakterielivet i maven). Desværre er jeg en af dem, der ikke tåler så store mængder jordskokker ad gangen. En jordskokkesuppe sender mig lige i dørken. Men i en salat går det.

Nogen siger, man kan vænne maven til jordskokkerne – i så fald kunne salaten her være en god kur for mig :-) For ovnbagte, nærmest karamelliserede jordskokker er bare ret uimodståelige.

Sørg for at bage dem længe nok til, de tager farve. Så får du fremhævet den nøddeagtige, sødlige smag.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.