Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Grønkålssalat med blodappelsin er en smuk og mættende salat, der udnytter blodappelsinernes korte sæson. Server den som tilbehør for eksempel til vinterens tungere retter.
For en gangs skyld får du en grønkålssalat med en helt simpel dressing fra mig. Jeg siger jo, at dressingen er dronningen i salaten, og det mener jeg stadig. Men ved et (dovent) tilfælde opdagede jeg, at denne salat faktisk blev fremragende bare med saft af blodappelsin og lidt olie.
Tricket er også, at der er quinoa i salaten, og den er god til at holde på dressingen. Så du får lidt ekstra dressing (i dette tilfælde saft af blodappelsin og lidt olie) med i hver mundfuld.
Grønkålssalaten topper jeg op med lidt knas – granatæblekerner og ristede mandelsplitter.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
De smukke røde appelsiner har en kort sæson – fra hen i januar til engang i marts. Så skynd dig, mens de er der.
Du kan selvfølgelig også lave grønkålssalaten med almindelige appelsiner. Det særlige ved blodappelsinen er bare, at den både har det appelsin-syrlige og lidt hindbær-sødlige over sig. Karakter, med andre ord.
Blodappelsinernes fine farve skyldes farvestoffet anthocyanin. Det udvikler den røde farve i appelsinerne, når træet får frost i flere nætter – og samtidig får varme og sollys om dagen. Det er også forklaringen på, at sæsonen er så kort, for det er helt særlige forhold, som ikke findes mange steder eller særlig længe.
Grønkålssalater kræver især én ting for at blive bløde og lækre: Massage. Når kålen er skyllet og dryppet af, skal den ha’ lidt olie. Bare tag lidt olie i hænderne, og masser det ind i kålen. Du kan tydeligt mærke, at kålen bliver blødere.
Hvis du køber grønkål, der allerede er hakket, kan du massere kålen direkte. Og det har den fordel, at du også tydeligt kan mærke de rester af stok og stængel, der lige skal sorteres fra.
Hvis du synes, at grønkål er lige et nummer for groft til dig, kan du skifte til rucola eller bare blandede salatblade. Det er nemt, hvis du køber skyllet salat – så skal den bare direkte i salaten uden at blive skyllet, hakket eller masseret.
Quinoa er superanvendeligt både i salater som denne, i vegetardeller som rødbedebøfferne her – og bare som tilbehør – så kog gerne en hel pose, når du alligevel er i gang. Du skal bruge ca. 2 dl kogt quinoa i salaten.
Jeg foretrækker selv at bruge lidt blandede farver – du gør, som det passer dig.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)