Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Grønkålssalat med blodappelsin er en smuk og mættende salat, der udnytter blodappelsinernes korte sæson i en virkelig frisk og dejlig salat.

Grønkålssalat med blodappelsin

For en gangs skyld får du en grønkålssalat med en helt simpel dressing fra mig. Jeg siger jo, at dressingen er dronningen i salaten, og det mener jeg stadig. Men ved et (dovent) tilfælde opdagede jeg, at denne salat faktisk blev fremragende bare med saft af blodappelsin og lidt olie.

Tricket er også, at der er quinoa i salaten, og den er god til at holde på dressingen. Så du får lidt ekstra dressing (i dette tilfælde saft af blodappelsin og lidt olie) med i hver mundfuld.

Grønkålssalaten topper jeg op med lidt knas – granatæblekerner og ristede mandelsplitter.

Hvornår er blodappelsiner i sæson?

De smukke røde appelsiner har en kort sæson – fra hen i januar til engang i marts. Så skynd dig, mens de er der.

Du kan selvfølgelig også lave grønkålssalaten med almindelige appelsiner. Det særlige ved blodappelsinen er bare, at den både har det appelsin-syrlige og lidt hindbær-sødlige over sig. Karakter, med andre ord.

Blodappelsinernes fine farve skyldes farvestoffet anthocyanin. Det udvikler den røde farve i appelsinerne, når træet får frost i flere nætter – og samtidig får varme og sollys om dagen. Det er også forklaringen på, at sæsonen er så kort, for det er helt særlige forhold, som ikke findes mange steder eller særlig længe.

Tips om grønkål

Grønkålssalater kræver især én ting for at blive bløde og lækre: Massage. Når kålen er skyllet og dryppet af, skal den ha’ lidt olie. Bare tag lidt olie i hænderne, og masser det ind i kålen. Du kan tydeligt mærke, at kålen bliver blødere.

Hvis du køber grønkål, der allerede er hakket, kan du massere kålen direkte. Og det har den fordel, at du også tydeligt kan mærke de rester af stok og stængel, der lige skal sorteres fra.

Salat med blodappelsin – uden grønkål

Hvis du synes, at grønkål er lige et nummer for groft til dig, kan du skifte til rucola eller bare blandede salatblade. Det er nemt, hvis du køber skyllet salat – så skal den bare direkte i salaten uden at blive skyllet, hakket eller masseret.

Tip om quinoa

Quinoa er superanvendeligt både i salater som denne, i vegetardeller som rødbedebøfferne her – og bare som tilbehør – så kog gerne en hel pose, når du alligevel er i gang. Du skal bruge ca. 2 dl kogt quinoa i salaten.

Jeg foretrækker selv at bruge lidt blandede farver – du gør, som det passer dig.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grønkålssalat med blodappelsin

Salater

Rækker til: 4

Du skal bruge:

  • 150 g frisk, hakket grønkål

  • 1 dl quinoa (skal koges 1,5 dl vand og lidt salt)

  • 2+1 blodappelsiner

  • En håndfuld frisk mynte, hakkede blade

  • 1/2 dl granatæblekerner

  • 1/2 dl ristede mandelsplitter

  • 1+2 spsk mild olie (fx raps)

  • En smule salt

Sådan gør du:

  1. Start med at koge quinoa. 1 dl tørret quinoa til 1,5 dl vand og en smule salt. Lad det koge ca. 13 minutter, og køl af.

  2. Skyl grønkålen, og fjern ribberne. Masser kålen med 1 spsk olie, så den bliver blød.

  3. Skyl mynten, pil bladene af stænglerne, og hak bladene groft.

  4. Pil de to appelsiner, og skær den i tern eller (halve) skiver til salaten.

  5. Rist mandelsplitterne på en tør pande (du kan også bruge hele mandler – dem vil jeg foreslå, du rister i ovnen).

  6. Pil granatæblekernerne.

  7. Når quinoaen er kølet af: Bland salaten, og pres saften af den sidste appelsin over. Vend rundt med 2 spsk olie og et lille kværn salt. Drys mandelsplitterne over.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Grønkålssalat med blodappelsin

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.