Spidskålssalat med mango – perfekt til spicy mad

En spidskålssalat med mango er en frisk salat med den søde twist, der passer rigtig godt til spicy mad. Brug den som tilbehør til både mexicansk og indisk aftensmad.

Spidskålssalat er en ny salatklassiker

Salat er ikke bare salat. I min levetid er vi gået fra hovedsalaten med mormordressing til kinakål og iceberg … og til det, jeg elsker mest i dag: Kålsalater.

I dag er spidskål nok den mest hyppige salat i mange danske køkkener, og den er afgjort også rigere på næringsstoffer end dens mere fiberfattige fætre og kusiner. Her får du kostfibre, der mætter og holder gang i din fordøjelse. Spidskål har også et højt indhold af vitminer som K, C og flere B-vitaminer.

Spidskålen smager tilmed dejlig mildt og kan gå sammen med stort set alt. Derfor er det også nemt at twiste spidskålssalat i mange retninger med fyld og dressing. Ikke sært, at spidskål er et hit.

Hvis du ikke er til frisk koriander, kan du udelade den eller erstatte med bredbladet persille eller mere neutralt: Babyspinat.

Salat med mango og spidskål

Spidskålsalat med mango

Forb. tid 15 minutter
Giv de første stjerner!
En frisk salat, der passer perfekt til det spicy køkken – både det mexicanske og det indiske. Giv den lidt ekstra heat med chili, hvis du synes.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til salaten skal du bruge:

  • ½ spidskål (rød eller hvid)
  • 2 modne mangoer
  • ½ rødløg
  • 1 bundt koriander (eller som du synes)

Til dressingen skal du bruge:

  • 1,5 spsk limesaft (1-2 limes)
  • 3 spsk rapsolie
  • 2 passionsfrugter
  • salt (smag til)
  • ½ rød chili (kan udelades)
  • Lidt flydende honning (evt.)

Topping

  • 1 dl ristede peanuts eller cashewnødder (jeg foretrækker usaltede)

Sådan gør du: 

  • Topping: Rist peanuts/cashews på en tør pande, eller lav en større portion i ovnen.
  • Salaten: Snit spidskålen fint, gerne på mandolinjern.
  • Skær mangokødet fri af stenene, fjern skrællen, og skær frugterne i tern (1-2 cm).
  • Hak rødløget fint.
  • Skyl koriander, pil bladene af, og hak dem groft.
  • Dressingen: Skrab kernerne ud af passionsfrugterne, og rør eller ryst dressingen sammen.
  • Vend dressingen i salaten, og drys de ristede nødder over. Spis!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Flere ideer til spidskålssalaten:

Du kan sagtens variere salaten med andre ingredienser. Prøv fx:

  • Mere protein: Tilsæt mukimamebønner eller kogt quinoa
  • Mere fylde: Tilsæt avocado i tern
  • Mere sprødhed: Tilsæt æbler i tern
  • Ingen koriander? Brug rucola, babyleaves eller bredbladet persille
  • Ingen passionsfrugt? Den kan udelades.

Hvis du har appetit på flere spidskålssalater, kan du fx prøve:

Rød spidskålssalat med gulerødder og ingefærdressing
En frisk en spidskålssalat, hvor dressingen giver den gas med citrusfrugter og frisk ingefær. Salaten passer rigtig godt til det asiatiske køkken.
Gå til opskrift
Rød spidskålssalat med appelsin og ingefærdressing
Waldorfsalat med skyr og rød spidskål
En hverdagsudgave af den berømte waldorfsalat. Du får alle smagene fra æble, selleri, dressing og valnødder – bare i en version med spidskål og mindre fedtprocent.
Gå til opskrift
Waldorfsalat med skyr og spidskål
Spidskålssalat med hindbær, feta og hindbærdressing
Hvis du har friske hindbær, får du fuld fornøjelse af dem i en hindbærsalat. De passer rigtig godt sammen med salt feta – og en hjemmelavet hindbærdressing, selvfølgelig!
Gå til opskrift
Spidskålssalat med hindbær - sommerens bedste salat

Hvordan ved du, om din mango er sød og moden? 

  • Mærk på mangoen. Den skal give efter for et let tryk, så er den moden. De bedste bliver lidt smør-agtige i konsistensen, ikke bløde som et blødt æble.
  • Pyt med små sorte pletter på skindet. Det sladrer bare om et højt sukkerindhold (hvilket jo bør være et adelsmærke).
  • Pyt med farven. En rød mango kan være kedelig, mens en grøn kan være superlækker.
  • Pyt med rynker – det er ikke en skønhedskonkurrence. En lidt rynket mango er ofte supermoden og sød.
  • Gå efter de pakistanske mangoer (de hedder chaunsa). De er lidt mindre og slankere end de fleste andre, men de smager himmelsk. Virkelig en sød og intens mango. Sæsonen for dem er fra starten af juni til slutningen af august. Jeg finder dem nemmest hos min grønthandler – men du kan også være heldig i supermarkedet.
Spidskålssalat med mango og spidskål

Er du klar til flere kålsalater?

Hvis du er frisk på at gå næste skridt på din kålrejse, så finder du mange kålsalater her på bloggen.

Mange i min omgangskreds er rigtig glade for spidskål, og det er godt. Men det er endnu bedre (set fra et sundhedsperspektiv – og i øvrigt også mht. til smagsoplevelser) at variere. Prøve nye slags kål og spise forskellige typer i løbet af ugen. Din mave vil elske dig for det.

Salaten herunder er en klassiker med grønkål, avocado, quinoa og granatæble. De bløde ingredienser gør noget godt for kåloplevelsen – så den er et godt sted at starte på grønkålssalaterne.

Grønkålssalat med granatæble og avocado
Min første grønkålssalat – den med granatæble og blød avocado. En himmelsk kombination!
Gå til opskrift
Grønkålssalat med granatæble og avocado

Tip om hurtige salater

Jeg laver salat dagligt, ofte to gange om dagen, og derfor har jeg efterhånden lært lidt af restauranterne: Prepping!

Når du har et godt basislager, er det nemt at lave salat næste gang. Og jeg siger ikke, at du skal lave det hele på én gang. Fx rister jeg nødder i ovnen, når den alligevel er tændt. Eller koger en hel pose quinoa, når jeg alligevel laver aftensmad.

Her får du nogle ideer:

  • Nødder. Rist 3-4 dl nødder ad gangen i ovnen i stedet for at riste en håndfuld på panden. Det er der flere gode grunde til – læs med her.
  • Kerner. Rist et par dl ad gangen på en stor pande, og opbevar i glas med låg.
  • Dressing. Lav en hel flaske dressing ad gangen i stedet for en lille portion til nu. Oftest bruger jeg denne olie-eddike dressing. Men alle opskrifter på dressing kan ganges op, så du har et godt lager. Og dem, der er lavet på eddike, holder ganske længe.
  • Quinoa. Kog en hel pose quinoa ad gangen, hvis du bruger den slags i salat. Gem til et par dage i køleskabet, og frys resten ned i mindre portioner.
  • Hel grønkål. Skyl hele posen, og læg den fugtige kål i en tætsluttende beholder – så har du den klar til næste salat.
  • Krydderurter. Når du køber afskårne bundter: Skyl dem grundigt, og pak også dem fugtigt i køleskabet. Så holder de sig friske og sprøde noget længere, end når de bare ligger frit fremme i køleskabet.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: