Følg med her:
Spidskålssalat med mango – perfekt til spicy mad
Spidskålssalat er en ny salatklassiker
Salat er ikke bare salat. I min levetid er vi gået fra hovedsalaten med mormordressing til kinakål og iceberg … og til det, jeg elsker mest i dag: Kålsalater.
I dag er spidskål nok den mest hyppige salat i mange danske køkkener, og den er afgjort også rigere på næringsstoffer end dens mere fiberfattige fætre og kusiner. Her får du kostfibre, der mætter og holder gang i din fordøjelse. Spidskål har også et højt indhold af vitminer som K, C og flere B-vitaminer.
Spidskålen smager tilmed dejlig mildt og kan gå sammen med stort set alt. Derfor er det også nemt at twiste spidskålssalat i mange retninger med fyld og dressing. Ikke sært, at spidskål er et hit.
Hvis du ikke er til frisk koriander, kan du udelade den eller erstatte med bredbladet persille eller mere neutralt: Babyspinat.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- ½ spidskål (rød eller hvid)
- 2 modne mangoer
- ½ rødløg
- 1 bundt koriander (eller som du synes)
Til dressingen skal du bruge:
- 1,5 spsk limesaft (1-2 limes)
- 3 spsk rapsolie
- 2 passionsfrugter
- salt (smag til)
- ½ rød chili (kan udelades)
- Lidt flydende honning (evt.)
Topping
- 1 dl ristede peanuts eller cashewnødder (jeg foretrækker usaltede)
Sådan gør du:
- Topping: Rist peanuts/cashews på en tør pande, eller lav en større portion i ovnen.
- Salaten: Snit spidskålen fint, gerne på mandolinjern.
- Skær mangokødet fri af stenene, fjern skrællen, og skær frugterne i tern (1-2 cm).
- Hak rødløget fint.
- Skyl koriander, pil bladene af, og hak dem groft.
- Dressingen: Skrab kernerne ud af passionsfrugterne, og rør eller ryst dressingen sammen.
- Vend dressingen i salaten, og drys de ristede nødder over. Spis!
Flere ideer til spidskålssalaten:
Du kan sagtens variere salaten med andre ingredienser. Prøv fx:
- Mere protein: Tilsæt mukimamebønner eller kogt quinoa
- Mere fylde: Tilsæt avocado i tern
- Mere sprødhed: Tilsæt æbler i tern
- Ingen koriander? Brug rucola, babyleaves eller bredbladet persille
- Ingen passionsfrugt? Den kan udelades.
Hvis du har appetit på flere spidskålssalater, kan du fx prøve:
Hvordan ved du, om din mango er sød og moden?
- Mærk på mangoen. Den skal give efter for et let tryk, så er den moden. De bedste bliver lidt smør-agtige i konsistensen, ikke bløde som et blødt æble.
- Pyt med små sorte pletter på skindet. Det sladrer bare om et højt sukkerindhold (hvilket jo bør være et adelsmærke).
- Pyt med farven. En rød mango kan være kedelig, mens en grøn kan være superlækker.
- Pyt med rynker – det er ikke en skønhedskonkurrence. En lidt rynket mango er ofte supermoden og sød.
- Gå efter de pakistanske mangoer (de hedder chaunsa). De er lidt mindre og slankere end de fleste andre, men de smager himmelsk. Virkelig en sød og intens mango. Sæsonen for dem er fra starten af juni til slutningen af august. Jeg finder dem nemmest hos min grønthandler – men du kan også være heldig i supermarkedet.
Er du klar til flere kålsalater?
Hvis du er frisk på at gå næste skridt på din kålrejse, så finder du mange kålsalater her på bloggen.
Mange i min omgangskreds er rigtig glade for spidskål, og det er godt. Men det er endnu bedre (set fra et sundhedsperspektiv – og i øvrigt også mht. til smagsoplevelser) at variere. Prøve nye slags kål og spise forskellige typer i løbet af ugen. Din mave vil elske dig for det.
Salaten herunder er en klassiker med grønkål, avocado, quinoa og granatæble. De bløde ingredienser gør noget godt for kåloplevelsen – så den er et godt sted at starte på grønkålssalaterne.
Tip om hurtige salater
Jeg laver salat dagligt, ofte to gange om dagen, og derfor har jeg efterhånden lært lidt af restauranterne: Prepping!
Når du har et godt basislager, er det nemt at lave salat næste gang. Og jeg siger ikke, at du skal lave det hele på én gang. Fx rister jeg nødder i ovnen, når den alligevel er tændt. Eller koger en hel pose quinoa, når jeg alligevel laver aftensmad.
Her får du nogle ideer:
- Nødder. Rist 3-4 dl nødder ad gangen i ovnen i stedet for at riste en håndfuld på panden. Det er der flere gode grunde til – læs med her.
- Kerner. Rist et par dl ad gangen på en stor pande, og opbevar i glas med låg.
- Dressing. Lav en hel flaske dressing ad gangen i stedet for en lille portion til nu. Oftest bruger jeg denne olie-eddike dressing. Men alle opskrifter på dressing kan ganges op, så du har et godt lager. Og dem, der er lavet på eddike, holder ganske længe.
- Quinoa. Kog en hel pose quinoa ad gangen, hvis du bruger den slags i salat. Gem til et par dage i køleskabet, og frys resten ned i mindre portioner.
- Hel grønkål. Skyl hele posen, og læg den fugtige kål i en tætsluttende beholder – så har du den klar til næste salat.
- Krydderurter. Når du køber afskårne bundter: Skyl dem grundigt, og pak også dem fugtigt i køleskabet. Så holder de sig friske og sprøde noget længere, end når de bare ligger frit fremme i køleskabet.