Følg med her:
Pizza med røget laks og mozzarella – og supersprød bund!
Pizza med røget laks er en anderledes pizza, der hurtigt blev et hit hos os. Fin og luftig, knitrende sprød bund – en superdelikat tomatsauce og så ellers røget laks og mozzarella. Himmelsk!
Jeg bager den røgede laks med i ovnen, fordi det får smagen rigtig godt ud i pizzaen. Foretrækker du at servere pizzaen med kold, røget laks på toppen – så se tip under opskriften.
Lidt om pizzasauce … med olie
Normalt elsker jeg en spicy tomatsauce, men i dette tilfælde skal den være mere mild – det passer bedre til laksen. Og der skal ikke være for meget af den. Bare et helt tyndt lag.
I stedet for blot at gøre det jeg plejer, gik jeg på jagt efter den helt perfekte pizzasauce. Og den fandt jeg! Simpel og oprindeligt med den overraskende ingrediens: Smør! Det har jeg nu siden eksperimenteret med og fundet ud af, at jeg foretrækker olivenolie – det passer bedre til det italienske køkken. Så det får du i opskriften.
Saucen skal koge i 45 minutter, men den tager kun et minut at forberede – og et halvt minut at blende.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Pizzadej – start aftenen før eller senest om morgenen:
- 5 g gær
- 5 dl vand
- ½ dl olivenolie
- 625 g hvedemel (manitoba eller tipo 00 med mindst 12 % protein)
- 2 tsk fint salt
Fyld 1: Verdens bedste tomatsauce (nok til flere gange):
- 1 flaske tomatpassata (680 g)
- 1 stort rødløg
- 2 fed hvidløg
- 70 g olivenolie
- salt
- ekstra mel til bordet
Fyld 2 – ovenpå tomatsaucen:
- 8 skiver røget laks
- 4 poser mozzarella (ca. 125 g/stk.)
- 2 rødløg
- Rucola til servering
Sådan gør du:
- Start med pizzadejen dagen i forvejen (alternativt brug købt pizzadej eller brug 15 g gær og lad dejen hæve 2 timer på køkkenbordet).
- Rør gæren ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser. Du kan sikkert allerede mærke, hvordan dejen bliver elastisk. Rør på røremaskine i ca. 10 minutter, til du kan lave glutentesten: Træk dejen ud mellem fingrene, til den er tynd som pergamentpapir – uden at gå i stykker. Hvis den ikke kan holde til det, skal den røres lidt mere.
- Dæk dejen med et låg, med plastfolie eller en stor frysepose, du har klippet op, så den dækker helt. Sæt dejen i køleskabet 12-24 timer.
Sådan laver du pizzasaucen:
- Rens løg og hvidløg, og skær dem i kvarte. Hæld tomatpassataen op i en kasserolle, tilsæt løg, hvidløg og olie, og lad det simre i 45 minutter. Pas på, det ikke bulderkoger – så brænder det i bunden. Rør rundt ind imellem. Imens kan du gøre fyldet klar til pizzaerne.
- Blend saucen med din stavblender, og smag til med salt. Der er tomatsauce til mange pizzaer, men det bliver du ikke ked af!
- 1 time før bagetid: Find 2 stykker bagepapir frem, og drys dem med hvedemel. Drys også bordet med et tyndt, fint lag mel, og vend dejen ud her. Del den i 2. Saml hvert stykke til en bolle og stram den op. Læg bollerne på bagepapiret, 1 bolle på hver. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, og sæt dem på køkkenbordet en god halv times tid.Tip! Jeg laver to store pizzaer til 4 personer. Du kan selvfølgelig også lave 4 almindelige runde pizzaer.
- Med bagestål: 45 minutter før bagetid – tænd ovnen på max varme, og sæt bagestål ind.
- Uden bagestål: 30 minutter før bagetid, tænd ovnen på max varme.
- Gør 2 stykker bagepapir klar, og tag dine dejboller en ad gangen: Drys lidt mel på bordet og på dejbollen. Læg dejbollen ud på bagepapiret, og tryk den ud til en stor firkant på størrelse med bagepapiret. Sørg for at lave en lille kant. Dejen vil sikkert trække sig sammen, men så trækker du bare igen. Og igen. Dejen skal nogenlunde passe til din bageplade. Du kan skære den midt igennem på langs – så trækker den sig sammen igen. Og du trækker den ud igen.
- Smør et tyndt lag tomatsauce på. Fordel mozzarellaen, lakseskiverne og til sidst rødløg øverst.
- Sæt pizzaen ind i ovnen, og giv den ca. 10 minutter, til kanten er flot og sprød. Gør den næste pizza klar imens … og fortsæt, til der ikke er flere dejboller tilbage.
- Server med rucola. Og nyd!
Foretrækker du hvid pizza med røget laks?
Her får du et par variationer, du kan overveje:
Hvid pizza med røget laks: Tænker du, pizzaen ikke skal ha’ tomatsauce, så bare skift tomatsaucen ud med creme fraiche, ca. 1 dl pr. pizza. Og ellers følg opskriften.
Pizza med kold, røget laks: Nogen vil sikkert mene, det er synd at bage den røgede laks – eller bare foretrækker at spise pizzaen med kold røget laks på toppen. Det kan du også! Bag pizzaen med det øvrige fyld – sauce/creme fraiche, løg og mozzarella, og kværn lidt salt og peber over. Pynt så med røget laks og rucola på toppen, når pizzaen er færdigbagt.
Ja, det er altså også på toppen!
Og det allervigtigste: En let, knasende sprød pizzabund!
Elsker du også en supertynd, fin, sprød pizzabund med de karakteristiske luftbobler i kanten? Jamen, så siger jeg værsgo’ – den kommer her. Hemmeligheden er … nej, hemmelighederne er: Tid. Proteinrigt mel. Og en knaldvarm ovn, gerne med et bagestål.
En simpel pizza med røget laks!
Pizzaen med røget laks er et godt eksempel på, at en pizza skal være helt simpel. Italienerne vil sikkert mene, at jeg allerede er gået for vidt med både laks, mozzarella, tomat og rødløg. Og rucola ovenpå. Well, man kan jo også forenkle yderligere og bare sige: Tomatsauce. Mozzarella. Røget laks. Slut. Op til dig.
Andre pizzaer?
En hvid med svampe – og en rød med aubergine. To kæmpe hits hjemme hos os.