Følg med her:
Pasta med grønkål og svampe
Hvor er grønsagerne henne? Det er mit klassiske spørgsmål, når jeg får pasta. Jeg synes, de fleste pastaretter er for meget pasta og for lidt grønt, men denne pasta med grønkål og svampe er faktisk en undtagelse. Og i al sin enkelhed smager den hamrende godt.
Pasta med grønkål – godt med fibre og mæthed
Jeg ved godt, de fleste nok vil vælge spinat i en pastaret, men jeg elsker grønkål, og det giver lige et ekstra skud fibre, der mætter.
Grønkål indeholder 6,2 g fibre pr. 100 g
Men spinat indeholder kun 1,9 g fibre pr. 100 g.
Måske ikke en verden af forskel i de store regnestykke, men når man nu – som jeg – godt kan lide noget at tygge på, så er grønkål et godt trick.
Er du mere til spinat, kan du sagtens bruge det i stedet. Og spinaten kan du vende direkte i retten uden at hælde kogende vand over først.
Hvilke svampe i pastaretten?
Jeg har lavet min pasta med shiitake svampe, som har den fordel, at de smager virkelig kraftigt. Shiitake er faktisk en af de mest dyrkede svampe i verden – i Danmark har den bare aldrig slået igennem på samme måde. Shiitake er indbegrebet af umami-smag, nærmest nøddeagtig når den er tilberedt. Helt fantastisk i en pasta, hvor der ikke er så mange andre smage, der dominerer.
Du kan også lave pastaretten med:
- Kantareller og andre vilde svampe. Det gør jeg, hvis jeg får lov af min mand. Det er nemlig ham, der står for at opbygge vores vinterlager af egen høst i fryseren. Kantareller og andre vilde svampe er typisk virkelig smagfulde og gode i hovedrollen i en pastaret.
- Champignons – det er nok det, de fleste af os er vokset op med. Og det kan du også bruge! Her vil jeg anbefale de mørke, men du gør, som du har lyst (og som dit budget tilsiger).
- Østershatte eller hvad du ellers kan opdrive. Jo mere smag, jo bedre.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 500 g friske svampe (jeg brugte shiitake og portobello)
- 2 fed hvidløg
- 4 tsk soya
- 300 g grønkål (renset vægt, ikke hakket. Tip: Du kan øge op til 500 g efter smag)
- 250 g små tomater (fx daterino)
- 400 g tørret pasta efter eget valg (eller frisk pasta til 4)
- 2 dl fløde efter eget valg
- 1 citron (saft efter smag, resten til servering)
- 150 g parmesan (delt i 100 + 50 til servering)
- friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Skyl, slyng og rib grønkålen. Skær eller riv den i mundrette stykker. Læg den i en skål, og overhæld med kogende vand. Dræn vandet fra, og hæld det over i en gryde, hvor du kan koge pasta. Kog det op, og tilsæt pasta og salt, når det koger.
- Rens svampene, og skær dem i halve eller skiver. Skær tomaterne i halve. Riv parmesanosten. Pres citronsaften. Pil og riv hvidløg fint.
- Rist svampene hårdt i olie, til de er fint gyldne. Hæld soya over, og vend hurtigt rundt, til den er dampet af. Vend grønkål, hvidløg og tomater i, og sluk, til pastaen er klar.
- Når pastaen er klar – dræn den, men gem lidt af kogevandet.
- Tænd for panden igen, tilsæt fløde og parmesan, og vend rundt, til osten er smeltet. Vend pastaen i, smag til med citron, peber og evt. salt. Spæd til med lidt kogevand, hvis pastaen er blevet for tør. Server straks med ekstra parmesan, citron og friskkværnet peber.
Pasta med grønkål – mere grønt!
Ja, som sagt savner jeg næsten altid grønsager i en pastaret. Det bliver meget tungt, hvis det bare er en flødesovs, pasta og lidt et-eller-andet. Derfor har jeg givet pastaen et godt skud grønkål.
Grønkål er i min optik en ægte supergrønsag. Ud over det høje fiberindhold (og mæthed og arbejde til maven), er grønkål også en god kilde til et hav af vitaminer: A, B, C, E og K.
Når grønkålen bliver varmet igennem, bliver den også blød og venlig, så det kan sagtens blive en favorit – også hos dem, der ikke er så vilde med frisk grønkål. (Siger jeg – som elsker begge dele. Lidt biased).
Andre retter med svampe?
Svampe er en fantastisk kilde til intens umamismag, og her får du tre andre opskrifter, der sætter svampene i en hovedrolle:
Kan sagtens tåle mere grønkål idet kålen falder meget sammen ved opvarmningen.
Denne udgave vil helt sikker være en af favoritterne i fremtiden.
Hej Elsebeth, tusind tak for den kommentar! Jeg giver dig faktisk ret – lidt som spinat, der bliver til ingenting. Kål bliver til lidt mere, men stadig … Er glad for, jeg ikke er alene om at elske masser af grønkål i en pastaret 🙂 Kh Bodil