Mexicanske ris med bønner
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

One pot mexicanske ris med bønner

Trænger du til en gryde nem comfort food, der fylder dig med smag og velvære? Så er de mexicanske ris med bønner og grønsager et godt og enkelt bud.

Mexicansk aftensmad, det ka’ vi li’

Jeg har lange perioder, hvor jeg nærmest lever af det mexicanske køkken. Tacos, chili, guacamole, salsa, enchiladas – når man spiser mest vegetarisk, er det krydrede mexicanske køkken virkelig et hit. Her kommer så meget smag med i hver en mundfuld, og det er nemt at fylde retterne med grønsager og bønner, der mætter.

Nåja, og smeltet ost er ofte en del af pakken. Det gør jo heller ikke noget.

Du kan også lave mexicanske ris i ovn!

Hvis du er lidt nervøs for, om risene kan finde på at brænde på i bunden af gryden (og ja, det kan de godt, hvis du ikke får skruet nok ned), så kan du lade risene koge færdig i ovnen.

Så skal du bare starte med at tænde ovnen på 200 grader varmluft. Når risene er tilsat, og du har bragt det hele i kog – læg låg på, og sæt gryden i ovnen i ca. 25 minutter (ja, det tager lidt længere tid i ovnen).

Det kræver selvfølgelig, at du har en gryde, der kan tåle at komme i ovnen! Jeg bruger en emaljeret støbejernsgryde. Alternativt kan du hælde det hele over i et ildfast fad, som du dækker med låg eller folie. Det tager nok lige 5 minutter ekstra, fordi fadet også skal varmes op, før risene bliver tilberedt.

One pot mexicanske ris med bønner

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til sidst også:

  • 1 spsk frisk limesaft
  • 75 g cheddar

Til topping fx:

  • ½ bundt frisk koriander
  • 1 avocado
  • creme fraiche
  • 1 lime

Sådan gør du: 

  • Hak løg og hvidløg i en minihakker.
  • Skær gulerødder og snackpeber i tern og bladselleri i tynde skiver.
  • Opløs bouillonterningen i kogende vand.
  • Skyl risene grundigt, til vandet er klart. Dryp dem af.
  • Varm olivenolien op i en stor pande ved middel varme. Svits løg, gulerødder og hvidløg, til løgene er klare, ca. 5 minutter.
  • Vend risene godt rundt i løgblandingen.
  • Tilsæt paprika, spidskommen, koriander, oregano, chiliflager og salt. Rør sorte bønner, tomater, majs, bladselleri, peberfrugt og bouillon i panden.
  • Bring det i kog, skru ned for varmen, læg låg på. Lad det simre ved lavest mulig varme i 15-20 minutter, til risene er møre, og væsken er absorberet. Sluk.
  • Imens: Riv cheddarosten groft, hak koriander, snit avocado og limebåde.
  • Smag til med limesaft, og drys osten over. Læg låg på igen i 3-5 minutter, så osten smelter.
  • Ved servering: Drys med frisk koriander, og top med avocado, creme fraiche og limebåde.

Muttis tips

Mængderne af grønsager kan du justere efter smag og beholdning, bare hold dig nogenlunde inden for den samlede mængde. Så altså ingen krise, hvis du kun har en lille dåse majs eller én gulerod. 
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Mexicanske ris – mexicanernes risotto?

Helt ærligt, så har jeg aldrig fået lige præcis denne type mexicanske ris i Mexico, men det afholder mig ikke fra at gøre, som jeg synes. Typisk har mexicanske ris knap så mange grønsager, og de bliver mere brugt som tilbehør end som en selvstændig ret. Så her er der blevet udviklet lidt på konceptet.

Men hvis du er vild med italiensk risotto, så kan du måske se de mexicanske ris som en variant – fra en anden ende af verden og med et helt andet smagsunivers.

Stadig fulde af smag og virkelig en ret, der mætter.

Sprødt tilbehør

Selvom der er godt med grønsager i de mexicanske ris, synes jeg, det er godt med en salat til. Risretten er blød og smovset – og det er godt med en kontrast af noget sprødt, der kræver lidt tyggearbejde.

Så lav gerne en salat ved siden af – fx en mangosalat eller en mexicansk salat med både mango og avocado.

Du kan lave salaten, mens risene koger.

Salat med mango og spidskål
En frisk salat, der passer perfekt til det spicy køkken – både det mexicanske og det indiske. Giv den lidt ekstra heat med chili, hvis du synes.
Gå til opskrift
Mangosalat med spidskål
Mexicansk salat med mango
Her er salaten, der passer perfekt til din mexicanske mad. Men mango, avocado, koriander og en frisk limedressing.
Gå til opskrift
Mexicansk salat med mango og avocado

Restemad med stil

Hvis du er så heldig at have rester af de mexicanske ris, er det bestemt ingen ulykke. De smager mindst lige så godt dagen efter – og fungerer perfekt som fyld i en tortilla, måske med lidt ekstra ost og avocado.

Du kan også genopvarme resterne i mikroovnen og måske servere med et spejlæg. Til brunch, frokost eller supernem aftensmad.

Kan man fryse mexicanske ris? Ja da

Hvis du laver en stor portion (eller bare har rester til overs), kan du fint fryse dem ned. Risretten egner sig nemlig rigtig fint til frysning – både ris, bønner og grønsager holder strukturen helt okay. Lad maden køle helt af først, og frys den i portionsstørrelser. Så er det nemt at tage op til en hurtig frokost eller en nem aftensmad på travle dage.

Når du varmer risene op igen, kan du give dem en lille sjat vand eller bouillon og lune den i en gryde eller – nemmest – mikroovn. Og så lige lidt frisk lime eller en skefuld creme fraiche på toppen – så er der næsten fest igen.

Variér din risret med bønner

Du behøver selvfølgelig ikke holde dig helt til opskriften. Mexicanske ris kan varieres i det uendelige – prøv fx med kidneybønner i stedet for sorte bønner, eller tilsæt squash eller spinat, hvis du vil ha’ ekstra grønt eller skifte ud. Squash ville jeg nok stege kort med sammen med løgene.

Vil du give retten lidt ekstra dybde, så svits en skefuld tomatpuré med krydderierne – det giver lidt ekstra intensitet. Du kan også toppe med syltede rødløg eller jalapeños for lidt ekstra knald. Pointen er: Du kan lave denne risret med bønner til din helt egen version – og den smager stadig herligt af Mexico.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: