Følg med her:
Nem linsesuppe med tomater og grøntsager
Linsesuppe med grøntsager – en rigtig vintersuppe
Jeg er gammel nok til, at linsesuppe rimer lidt for meget på hængerøv i hønsestrik, så jeg har taget lidt tilløb. Men. Hvis en tomatsuppe skal mætte, skal den ha’ noget protein, og med belugalinser får den samtidig noget bid. Dét kan jeg li’. Du kan også bruger andre (helst faste) linser – fx grønne linser, som du også kan købe tilberedte. Så skal de bare varmes med.
Lidt chili giver varmen. Er du rigtig forkølet, skal du ikke spare på den.
Og nogle ikke-udkogte grøntsager giver noget at tygge på. Derfor lader jeg kun halvdelen af grøntsagerne koge med hele vejen, den anden halvdel hælder jeg i lige før, jeg serverer.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie (ca.)
- 2 gulerødder
- 2 stængler bladselleri
- 1 rød peber
- 1 rød chili
- 1 dåse hakkede flåede tomater
- 1 l tomatjuice
- 7 dl grønsagsfond
- 1 dåse belugalinser (tilberedte)
- 2 tsk lys miso (jeg brugte Clearspring)
- 1 tsk tørret rosmarin (eller frisk efter smag)
- salt og friskkværnet peber
Til servering fx:
- Lidt persille
- En god ostesandwich af grovbrød eller rugbrød
Sådan gør du:
- Rens løg, hvidløg, bladselleri, rød peber og chili. Skræl gulerødderne.
- Hak løg i tern, og pres hvidløget. Varm olien op i en suppegryde, og sauter løg og hvidløg ved mellemvarme. Imens:
- Skær gulerødder og bladselleri i helt tynde skiver, gerne på mandolinjern. Skær peberfrugten i tern. Tilsæt halvdelen af grønsagerne til løgblandingen, og lad dem stege med et par minutter.
- Hak chilien helt fint, og kom den i gryden (hold evt. lidt tilbage og tjek til sidst, om det sidste skal med). Hæld grønsagsbouillon, tomatjuice og hakkede, flåede tomater i gryden, tilsæt miso og rosmarin, og rør rundt. Skyl linserne, og tilsæt dem også. Lad det hele simre i ca. 10 minutter, til grønsagerne er møre.
- Gør tilbehøret klar imens.
- Et par minutter inden servering: Tilsæt de sidste grønsager, og varm godt igennem. Smag til med salt, peber og chili. Servér med lidt persille.
Tilbehør til linsesuppen?
Jeg havde et ikke helt vellykket groft flute liggende i fryseren – lidt for fladt – men fremragende til at flække og varme i brødristeren med en skive cheddar.
Du kan også servere med nogle mere vellykkede flutes, ristet rugbrød, marokkanske pandebrød eller hvad du har i skabet. Eller uden. Linserne gør, at suppen mætter fint takket være blandt andet protein og kostfibre.
Hvorfor blir’ min udgave helt sovsebrun ?
Smagen fejler ikke noget…
Godt spørgsmål! Den eneste forklaring, jeg kan forestille mig, er linserne. Måske har du brugt et andet mærke end mig – måske er de kogt mere ud? Ellers er det ren mystik! Men da altid noget, at smagen var god 🙂
Kh Bodil