Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Små flutes med havregryn

Vil du bage nogle små flutes, der passer til to personer – eller synes du bare, små flutes er fine? Her får du en opskrift, der bliver til 4 små flutes, og du kan selvfølgelig selv bestemme, om der skal være havregryn udenpå – eller du bare vil bruge mel. Begge dele er fint, synes jeg.

Koldhævede små flutes med blød dej

Jeg har lavet disse flutes af en blød, langtidshævet dej, og derfor er de ikke formet og strammet op, som man ellers kunne gøre. I stedet får du nogle små, rustikke, snoede flutes, der har deres egen charme.

For at få dejen til at flot hæve op og give luftige flutes, skal du bruge mel med højt proteinindhold. Derfor bruger jeg manitoba – og efterhånden som du strækker og folder dejen, kan du mærke, hvordan dejen bliver elastisk. Det høje proteinindhold gør, at den kan være meget våd uden at flade ud, når du bager.

Når du vil forme en blød, koldhævet dej til flutes, er tricket er at vippe dejen forsigtigt ud på et mel- eller havregrynstrøet bord. Skær den op i 4 baner, og sno brødene et par gange. Brug fx din dejskraber til at løfte dem over på bagepapiret. Ind i en brandvarm ovn, gerne på et forvarmet bagestål (som fx dette) – og så skal de bare ha’ 13-15 minutter.

Dejen skal endelig ikke æltes, efter den har koldhævet!

Endelig kom der flutes på bloggen!

Tænk, dette er min første flutes-opskrift på bloggen, men det betyder altså ikke, at jeg aldrig bager flutes. Jeg former for det meste bare en bolledej til flutes, for eksempel denne her, og så er den ikke så meget længere. Det er dog vigtigt, synes jeg, at en dej til flutes kun er lavet på vand. Hvis der kommer fedtstof i dejen , fx fra mælk eller yoghurt, får man gode madbrød, men ikke knasende sprøde flutes.

Du ved sikkert allerede, hvad du vil spise dine flutes til. Men du får alligevel et par forslag:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Små flutes med havregryn

Brød og boller

Rækker til: 4 små flutes

Forberedelse: 12 timer

Tilberedning: 13-15 minutter

Du skal bruge:

  • 380 g vand (3,8 dl)

  • 75 g grove havregryn (eller speltflager)

  • 450 g manitobamel

  • 30 g aktiv surdej (eller 2 spsk ekstra vand)

  • 5 g gær rørt ud i 1 tsk vand

  • 10 g salt

Sådan gør du:

  1. Bland vand, gryn og mel, og lad det hvile 1-1,5 time (autolyse).

  2. Tilsæt surdej/vand og gær opløst i vand (vent med saltet). Ælt dejen godt sammen i hånden eller maskine. Drys saltet over, og lad det hvile 1/2 time på køkkenbordet.

  3. Stræk og fold dejen: Dyp den ene hånd i vand, tag fat i dejen i den ene side af skålen, stræk den op og læg den over i modsatte side. Drej skålen en kvart omgang og gentag til du har lavet 4 gange stræk og fold. Lad dejen hvile 30 minutter.

  4. Gentag stræk og fold i alt 4 gange med 30 minutters mellemrum. Dejen bliver endnu mere elastisk hver gang.

  5. Smør en firkantet bøtte med olivenolie (alternativt en skål), og hæld dejen over i den. Dæk med plast eller låg, og sæt i køleskabet 8-16 timer, som det passer bedst.

  6. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet en halv til en hel time, så den vågner.

  7. Tænd ovnen på varmluft med max varme (min ovn går til 270 grader), og sæt gerne en bagesten eller et bagestål ind. Sæt en bradepande under. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.

  8. Når ovn og bagesten/stål er helt gennemvarme: Drys et godt lag havregryn eller mel ud på bordet. List dejen forsigtigt herover, og drys den med havregryn eller mel ovenpå. Endelig ikke ælte! Træk lidt i dejen, så den bliver en aflang firkant, og skær den ud i 4 brød. (Jeg skar på den korte led, så de passer med bredden på min bageplade).

  9. Sno stykkerne, og løft dem over på bagepapiret, brug evt. din dejskraber som støtte, da dejen er meget blød.

  10. Smæk så bagepapiret ind på den varme plade/bagestålet, og kast et glas vand ned i bradepanden under. Bag dine flutes i 13-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Små flutes med havregryn

Bag dine små flutes med eller uden surdej

Jeg har altid liv i en surdej, og derfor bruger jeg den til det meste. Men du kan sagtens bage uden. Fordelen ved surdej er bl.a., at brødet får mere smag, og det bliver lettere for din mave at fordøje. Men med en lang koldhævning natten over skal du nok få smag i dine flutes også uden surdej.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Små flutes med havregryn – koldhævede flutes

  1. Hej.
    De ser gode ud. Men der står
    Sådan gør du:

    Bland vand, gryn og mel, og lad det hvile 1-1,5 time (autolyse).

    Tilsæt havregryn, surdej/vand og gær opløst i vand (vent med saltet).

    Her er skrevet gryn to gange, både i punkt 1 og 2?

    Vh

    1. Hej Anne-Marie, godt spottet. Det er fordi, jeg har rettet opskriften på et tidspunkt uden at være helt konsekvent. Det retter jeg med det samme. Tag gryn med under punkt 1 :-) Og god bagelyst! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.