Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Er du med på en sukkerfri morgenmad? Men elsker du yoghurt med mysli? Så lav din egen hjemmelavede mysli med forskellige gryn og flager. Og med ekstra protein i form af nødder og kerner.
Brug myslien sammen med en god, fed yoghurt, lidt frisk frugt og måske nøddesmør.
For mig handler morgenmaden om, at jeg har brug for en stabil energi frem til frokost. Og her er en sød morgenmad bare ikke særlig nyttig. Frugt, brød, havregryn, sukker og søde morgenmadsprodukter sender desværre alle blodsukkeret på en rutchebanetur fra morgenstunden. Resultat: Jeg er råsulten to timer efter morgenmaden. Øv.
Så hvad gør du, hvis du nu elsker morgenmad med mysli?
Det er min morgenmad, når det skal gå hurtigt. Og tro mig, det giver ro i hele kroppen og klare tanker i timevis. Nul sukker, nul cravings.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Husk – hvis du skal blive mæt, skal du bruge en yoghurt med en ordentlig fedtprocent. Selv blander jeg en 1 dl 2 % græsk yoghurt med lidt mindre 10 % græsk yoghurt, så jeg lander omkring 5 %. Og nej, det er jeg ikke blevet tykkere af, simpelthen fordi det mætter ordentligt. Formiddagens snack er sløjfet, og min energi er stabil frem til frokost. Det føles så godt.
Jeg har længe lavet min mysli med smør (jeg elsker smagen af smør), men så kom jeg til at høre en podcast om alle velsignelserne ved olivenolie. Og en opfordring til at skifte smør til olivenolie alle de steder, det kan give mening.
Først tænkte jeg: Det er ikke i min morgenmysli.
Men så tænkte jeg alligevel: Jeg prøver.
Og will you believe it, det smager godt! Rigtig godt. Ikke sådan ‘olivenolie-agtigt’, bare godt.
Det, der er med olivenolie, er bl.a., at olien er propfuld af polyfenoler. Polyfenoler er planternes naturlige forsvar mod fx vind og vejr, skadedyr og sygdomme, og meget kort fortalt stimulerer de vores mave-mikrober (mikrobiomet). Effekten er markant, fx færre livsstilssygdomme. Lyt eller læs her.
Husk at bruge en extra virgin olivenolie. Det gør en ret stor forskel. Og økologisk, hvis du kan betale det. Endnu bedre.
Og spørgsmålet: Overlever alle polyfenol-fordelene, når man varmer olivenolien op? Nej, det gør de ikke allesammen. Men mindst halvdelen, når du holder olien under 180 grader. Og halvdelen er stadig meget bedre end alternativerne (andre fedtstoffer).
Skal din morgenmad lige ha’ en ekstra upgrade, kan du supplere med fx:
Jeg har brugt 12 forskellige gryn, kerner osv. i min mysli, og det gør jeg for at give mit mikrobiom en god start på dagen. Men du kan sagtens lave myslien med færre eller nogle andre, hvis du har det. Jeg har delt opskriften op i forskellige kategorier – nødder, havregryn, flager, kerner og frø – og hvis du nogenlunde holder dig til dem, skal det nok blive godt.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)