Følg med her:
Mexi bowl med quinoa – vegetarisk mexi bowl
Vegetarisk bowl med (nogle af) mine tex mex favoritter
Det sværeste ved en mexi bowl er faktisk at vælge. For der er godt nok mange favoritter i det mexicanske køkken. Jeg har mixet en (forholdsvis) enkel vegetarisk mexi bowl. Mine tips til grundelementer er:
- En base: Her starter jeg med at koge en god stor portion tex mex quinoa. Det er quinoa, der møder mexicansk tomatsauce – kogt sammen og med fantastisk smag i sig selv. Faktisk næsten en ret i sig selv. Eller som tilbehør til en af dine andre mexikanske retter.
- Grøntsager: Her har jeg nappet noget fintsnittet hvid spidskål (et mandolinjern gør underværker).
- Sundt fedstof: En hurtig guacamole. I en mexi bowl er det næsten obligatorisk, ikke? Du kan selvfølgelig også enten lave den rigtige guacamole eller bare snitte en avocado …
- Topping/dressing: Majskerner. Dertil koriander (selvfølgelig), tortilla chips for knas og chiliflager for hot-faktor. Du kan servere det hele med sriracha chilisauce, hvis du savner ild i smagen.
På billederne har jeg også brugt frijoles og en majssalsa – de nemme alternativer er kidney beans og majskerner.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tex mex quinoa skal du bruge:
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 rød chili (juster efter din smag)
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 dl vand
- 1 tsk sød paprika
- ¼ tsk røget paprika
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk oregano
- ½ tsk stødt spidskommen
- ½ tsk salt
- 3 dl quinoa (gerne forskellige farver)
Til de bagte søde kartofler skal du bruge:
- 500 g søde kartofler
- olie
- salt og peber
Til lyn-guacamolen skal du bruge:
- 2 avocados (modne)
- 1 fed hvidløg
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 lime (saften)
- salt og peber
Sådan gør du:
Sådan laver du tex mex quinoa:
- Hak løg og hvidløg, og sauter det i olie nogle minutter, til løgene er klare. Tilsæt finthakket chili og de øvrige ingredienser. Kog op, og lad det simre ved svag varme i 25-30 minutter. Tilsæt ekstra vand undervejs, hvis det koger tørt. Sluk så, og lad det trække yderligere 10 minutter (eller mere – hvis det passer dig).Gør resten klar så længe.
Sådan laver du de søde kartofler klar:
- Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i tern, ca. 2 * 2 cm. Vend dem i olie, salt og peber, og bag dem på bagepapir ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Sådan laver du lyn-guacamole:
- Mos avocadoerne med en gaffel. Vend hvidløg og hakket koriander i, og smag til med limesaft, salt og peber.
- Server med tortilla chips, spidskål og andre nemme extras.
Kort oversigt: Jeg har lavet min mexi bowl med …
- Tex mex quinoa
- Bagte søde kartofler
- Lyn-guacamole
- Fintsnittet hvid spidskål
- Tortilla chips
- Frisk koriander
- Et drys chiliflager
Mexi bowl til hverdag eller gæster
Mexi bowl er genial til hverdag, hvis du har nogle gode basics i huset. Lav den simple version. Og den er lige så genial til gæster eller buffet, hvor du kan gå bananas med alle de mexicanske småretter. Her får du nogle ideer:
Protein og sauce:
- Bønnesaucenfra mine nachos med bønner
- Frijoles (mexicansk bønnemos)
- Vegetarisk chili
- Sød kartoffel hummus
- Den panerede fisk fra fisketacos
Salsa:
Topping:
- Guacamole, den bedste – i stedet for avocado
- Syltede rødløg
- En skefuld creme fraiche – hvis du er til det
Den nemme mexi bowl
Der er ingen, der siger, der skal så mange forskellige ingredienser i en mexi bowl! Brug det som inspiration. Du kan sagtens nøjes med fx tex mex quinoa, bønner fra dåse (eller anden proteinkilde), en salsa og en halv avocado pr. næse.