Følg med her:
Mexi bowl med quinoa – vegetarisk mexi bowl
En vegetarisk mexi bowl til dig, der elsker det mexicanske køkken. Alt det gode i en skål med salsa, avocado og masser af smag!

Vegetarisk bowl med (nogle af) mine tex mex favoritter
Det sværeste ved en mexi bowl er faktisk at vælge. For der er godt nok mange favoritter i det mexicanske køkken. Jeg har mixet en (forholdsvis) enkel vegetarisk mexi bowl. Mine tips til grundelementer er:
- En base: Her starter jeg med at koge en god stor portion tex mex quinoa. Det er quinoa, der møder mexicansk tomatsauce – kogt sammen og med fantastisk smag i sig selv. Faktisk næsten en ret i sig selv. Eller som tilbehør til en af dine andre mexikanske retter.
- Grøntsager: Her har jeg nappet noget fintsnittet hvid spidskål (et mandolinjern gør underværker).
- Sundt fedstof: En hurtig guacamole. I en mexi bowl er det næsten obligatorisk, ikke? Du kan selvfølgelig også enten lave den rigtige guacamole eller bare snitte en avocado …
- Topping/dressing: Majskerner. Dertil koriander (selvfølgelig), tortilla chips for knas og chiliflager for hot-faktor. Du kan servere det hele med sriracha chilisauce, hvis du savner ild i smagen.
På billederne har jeg også brugt frijoles og en majssalsa – de nemme alternativer er kidney beans og majskerner.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tex mex quinoa skal du bruge:
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 rød chili (juster efter din smag)
- 1 dåse flåede, hakkede tomater
- 3 dl vand
- 1 tsk sød paprika
- ¼ tsk røget paprika
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk oregano
- ½ tsk stødt spidskommen
- ½ tsk salt
- 3 dl quinoa (gerne forskellige farver)
Til de bagte søde kartofler skal du bruge:
- 500 g søde kartofler
- olie
- salt og friskkværnet peber
Til lyn-guacamolen skal du bruge:
- 2 avocado (modne)
- 1 fed hvidløg
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 lime (saften)
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
Sådan laver du tex mex quinoa:
- Hak løg og hvidløg, og sauter det i olie nogle minutter, til løgene er klare. Tilsæt finthakket chili og de øvrige ingredienser. Kog op, og lad det simre ved svag varme i 25-30 minutter. Tilsæt ekstra vand undervejs, hvis det koger tørt. Sluk så, og lad det trække yderligere 10 minutter (eller mere – hvis det passer dig).Gør resten klar så længe.
Sådan laver du de søde kartofler klar:
- Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i tern, ca. 2 * 2 cm. Vend dem i olie, salt og peber, og bag dem på bagepapir ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Sådan laver du lyn-guacamole:
- Mos avocadoerne med en gaffel. Vend hvidløg og hakket koriander i, og smag til med limesaft, salt og peber.
- Server med tortilla chips, spidskål og andre nemme extras.

Kort oversigt: Jeg har lavet min mexi bowl med …
- Tex mex quinoa
- Bagte søde kartofler
- Lyn-guacamole
- Fintsnittet hvid spidskål
- Tortilla chips
- Frisk koriander
- Et drys chiliflager
Mexi bowl til hverdag eller gæster
Mexi bowl er genial til hverdag, hvis du har nogle gode basics i huset. Lav den simple version. Og den er lige så genial til gæster eller buffet, hvor du kan gå bananas med alle de mexicanske småretter. Her får du nogle ideer:
Protein og sauce:
- Bønnesaucenfra mine nachos med bønner
- Frijoles (mexicansk bønnemos)
- Vegetarisk chili
- Sød kartoffel hummus
- Den panerede fisk fra fisketacos
Salsa:
Topping:
- Guacamole, den bedste – i stedet for avocado
- Syltede rødløg
- En skefuld creme fraiche – hvis du er til det
Den nemme mexi bowl
Der er ingen, der siger, der skal så mange forskellige ingredienser i en mexi bowl! Brug det som inspiration. Du kan sagtens nøjes med fx tex mex quinoa, bønner fra dåse (eller anden proteinkilde), en salsa og en halv avocado pr. næse.
