Marokkansk gryderet – vegetar grønsagstagine

Marokkansk vegetargryde er fuld af solskin og smag - en oplagt gryderet om sommeren. Eller når du har lyst til sommer. Med søde abrikoser og quinoasalat.

Jeg kalder det en marokkansk vegetargryde, men man kunne også sige en grønsagstagine. Især hvis jeg lavede den i en tagine. Som du kan se, brugte jeg min støbejernsgryde i stedet, men måden at tilberede på – hvor retten får lov at simre længe – er nogenlunde den samme.

Marokkansk gryderet vegetar grønsagstagine

Marokkansk gryderet – vegetar grønsagstagine

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 2 timer
Samlet 2 timer 40 minutter
Giv de første stjerner!
En dejlig, smagfuld gryderet med masser af grønsager og krydderier. Inspirationen er fra det marokkanske køkken med appelsin, abrikoser og mandler.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til grønsagstaginen skal du bruge:

  • 2 spsk olie
  • 2 tsk ras el hanout
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • ½ tsk stødt røget paprika (kan udelades)
  • 2 rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g søde kartofler (købt vægt)
  • 100 g gulerod
  • ½ squash
  • 1 rød peber
  • 10 g frisk koriander
  • 1 dåse tomater
  • 2,5 dl grønsagsbouillon
  • 1 appelsin (saften)
  • 1,5 spsk tomatpuré
  • 10 g frisk ingefær (renset vægt)
  • 1 hel anis
  • ½ rød chili
  • 1 dåse kikærter (drænede)
  • 75 g tørrede abrikoser (halveret)
  • evt. en tsk flydende honning
  • evt. lidt frisk citronsaft
  • salt (friskkværnet peber)
  • 10 mandler

Til quinoasalaten skal du bruge:

  • 2 dl quinoa
  • 3 dl vand
  • salt (til quinoa)
  • 1 agurk
  • 8 friske abrikoser
  • frisk mynte (en god håndfuld)
  • evt. nigellafrø til pynt

Til dressingen skal du bruge:

  • 1 citron (økologisk)
  • 8 spsk olie (gerne halv olivenolie, halv rapsolie)
  • 2 tsk flydende honning
  • salt

Sådan gør du: 

Sådan laver du gryderetten:

  • Klargør alle ingredienser. Snit rødløg i tynde både. Pil hvidløg, og hak fint. Skur søde kartofler og skær dem i tern. Skræl gulerod, og skær i halve skiver. Skær squash og rød peber i tern. Pil bladene af koriander, og hak stilkene fint. Pres saft af appelsin. Trim ingefær, og riv den fint. Fjern frøstand fra chilien, og hak den fint. Halver abrikoserne.
  • Varm olien op ved middelvarme, og vend de tørre krydderier rundt et minuts tid.
  • Tilsæt de tynde løgbåde og fintsnittet hvidløg, og vend rundt, til løgene er klar og bløde.
  • Tilsæt søde kartofler, gulerødder, squash og halvdelen af den røde peber. Varm godt igennem, og tilsæt så de hakkede korianderstængler, dåsetomater, bouillon, appelsinsaft, tomatpure, chili, anis, ingefær, kikærter og de halverede, tørrede abrikoser. Lad det nu koge op, og skru ned, så det lige nøjagtig simrer. Lad det simre 1,5 – 2 timer, så abrikoserne koger godt ud.
  • Rist mandlerne på en pande eller i ovnen, hvis den er tændt.
  • Tilsæt resten af den røde peber. Smag til med salt – og med citron, hvis den mangler syre – eller med honning, hvis den er for syrlig. Pynt med hele korianderblade og ristede mandler, når du serverer.

Sådan laver du quinoasalaten:

  • Kog quinoaen i 13 minutter., og lad den køle af. Hvis det skal gå hurtigt, kan du brede den ud, når den er kogt.
  • Snit agurk i små stykker og abrikoser i både. Pil myntebladene af stænglerne – læg lidt til side til pynt.
  • Riv skal af ½ citron. Pres citronsaften, og ryst dressingen sammen. Smag til.
  • Bland salaten, og vend dressingen i. Pynt med de sidste mynteblade og evt. et drys nigellafrø.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvad smager det marokkanske køkken egentlig af?

En hel masse!

Når jeg siger marokkansk, siger jeg abrikoser, appelsin, mandler, altså det salte køkken med en sød twist. Derfor passer søde kartofler også godt ind.

Og så får gryden godt med krydderier. Frem for alt ras el hanout, der er et blandingskrydderi med blandt andet nelliker, gurkemeje (der også giver en flot farve), spidskommen, ingefær, kardemomme, kanel, allehånde, paprika og cayennepeber. Som du kan se, er der god grund til at købe det blandet 😉 Jeg spicer gerne lidt ekstra op med ingefær, chili og anis.

Marokkansk vegetargryde med kikærter - grønsagstagine

Marokkansk gryderet – og marokkansk inspireret quinoasalat

Egentlig behøver man ikke så meget tilbehør til sådan en marokkansk grønsagstagine, men de solmodne abrikoser skulle jo bruges. Så jeg lavede en frisk og sommerlig version af en bulgursalat med abrikoser: Skiftede bulgur til quinoa – og tørrede abrikoser med friske. Godt med mynte, en økologisk agurk (der smager langt bedre end de konventionelle) og en simpel citrusdressing.

Hvis du vil have noget mere substantielt tilbehør, kan du prøve mine marokkanske pandebrød. De smager virkelig godt og mætter. De bliver bedst, hvis dejen får lov at koldhæve først.

Andre vegetariske gryderetter?

Her får du tre af mine egne favoritter – måske også noget for dig.

Vegetar gryderet med svampe og halloumi
En herlig vegetarisk gryderet, der ikke går ned på hverken fløde, umami eller mæthed. Top med sprød halloumi, og server med kartofler, ris eller brød.
Gå til opskrift
Vegetar gryderet med svampe og halloumi
Vegetarisk chili med grønsager
I en vegetarisk chili er krydderierne den store stjerne. Dem er der mange af, og dine smagsløg vil elske dig for det.
Gå til opskrift
Vegetarisk chili med grønsager og græskar
Blomkålscurry – vegetar curry på 30 min
En hurtig favorit-curry hjemme hos os. Saucen er lidt ekstra cremet, fordi du får lidt blendede grønsager i også.
Gå til opskrift
Blomkålscurry med kikærter - vegetar curry på 30 min
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej Mutti.
    Det ser lækkert ud og jeg skal prøve at lave det i morgen. Når der står 450 gram skrællede søde kartofler. Er vægten, så før eller efter de er skrællede?
    Mange hilsner Kamilla

    • Hej Kamilla, tak for din søde kommentar. Vægten er skrællet vægt – det plejer at passe med 1/2 kg købt vægt (og det kan du i hvert fald sagtens bare regne med). God fornøjelse med den! Kh Bodil

  2. Så fik jeg prøvet denne herlige gryderet – den har så mange teksturer, farver og smage. De mange krydderier giver en god varme her om vinteren.

    Jeg lavede en blomkålssalat til, med blomkål der havde fået en tur i en foodprocessor, grofthakkede mandler, hakket frisk koriander og pære i små tern. Overhældt med en mild sennepsvinaigrette. Det gav et både sødt og friskt modspil til den markante ras el hanut!

    Med ønsket om en dejlig jul til dig
    Mange hilsner
    Christina

    • Hej Christina, tusind tak for din kommentar! Jeg lavede den oprindeligt om sommeren, men skønt at høre, den også gør sig i vinterkulden. Med en lækker salat til, kan jeg høre.
      Rigtig god jul til dig også!
      Kh Bodil

  3. Hej.
    Mon det er muligt at lave gryderetten dagen før den skal bruges? Mvh Maria

    • Hej Maria, det kan du godt. Jeg ville nok lade den koge lidt kortere – fx en time i forvejen – og så varme den igennem og gemme punkt 5 til kort før servering.
      Håber det hjælper!
      Kh Bodil

  4. Hej Mutti,
    Denne ret er en stor succes hos alle, jeg har lavet den til. Den smager fantastisk, med mange dejlige nuancer.
    Jeg vil bruge flere af dine opskrifter.
    Med venlig hilsen Annette

    • Hej Annette
      tak for din søde kommentar – dejligt I er glade for gryderetten 🙂 Og så håber jeg, I finder flere favoritter!
      Kh Bodil

  5. Hold nu op en lækker ret og quinoasalaten ligeså!
    Jeg er en ny topfan. Jeg får lyst til at lave alle dine retter.
    At lave mad efter andres opskrifter kræver tillid, samme smag og principper.
    Tak!

    • Jamen hurra! Tusind tak for en sød kommentar. Jeg bliver jo helt lykkelig. Kør endelig på.
      Kh Bodil