Scan for at gå til opskrift
Marokkansk gryderet - vegetar grønsagstagine
Forb. tid 40 minutter min
Tilb. tid 2 timer t
Samlet 2 timer t 40 minutter min
Til grønsagstaginen skal du bruge:
- 2 spsk olie
- 2 tsk ras el hanout
- 1 tsk stødt gurkemeje
- ½ tsk stødt røget paprika (kan udelades)
- 2 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 300 g søde kartofler (købt vægt)
- 100 g gulerod
- ½ squash
- 1 rød peber
- 10 g frisk koriander
- 1 dåse tomater
- 2,5 dl grønsagsbouillon
- 1 appelsin (saften)
- 1,5 spsk tomatpuré
- 10 g frisk ingefær (renset vægt)
- 1 hel anis
- ½ rød chili
- 1 dåse kikærter (drænede)
- 75 g tørrede abrikoser (halveret)
- 1 tsk honning (evt.)
- citron (saft til tilsmagning)
- salt og friskkværnet peber
- 10 mandler
Til quinoasalaten skal du bruge:
- 2 dl quinoa
- 3 dl vand
- salt (til quinoa)
- 1 agurk
- 8 friske abrikoser
- frisk mynte (en god håndfuld)
- nigellafrø (til pynt)
Til dressingen skal du bruge:
- 1 citron (økologisk)
- 8 spsk olie (gerne halv olivenolie, halv rapsolie)
- 2 tsk flydende honning
- salt
Sådan laver du gryderetten:
Klargør alle ingredienser. Snit rødløg i tynde både. Pil hvidløg, og hak fint. Skur søde kartofler og skær dem i tern. Skræl gulerod, og skær i halve skiver. Skær squash og rød peber i tern. Pil bladene af koriander, og hak stilkene fint. Pres saft af appelsin. Trim ingefær, og riv den fint. Fjern frøstand fra chilien, og hak den fint. Halver abrikoserne.
Varm olien op ved middelvarme, og vend de tørre krydderier rundt et minuts tid.
Tilsæt de tynde løgbåde og fintsnittet hvidløg, og vend rundt, til løgene er klar og bløde.
Tilsæt søde kartofler, gulerødder, squash og halvdelen af den røde peber. Varm godt igennem, og tilsæt så de hakkede korianderstængler, dåsetomater, bouillon, appelsinsaft, tomatpure, chili, anis, ingefær, kikærter og de halverede, tørrede abrikoser. Lad det nu koge op, og skru ned, så det lige nøjagtig simrer. Lad det simre 1,5 – 2 timer, så abrikoserne koger godt ud.
Rist mandlerne på en pande eller i ovnen, hvis den er tændt.
Tilsæt resten af den røde peber. Smag til med salt – og med citron, hvis den mangler syre – eller med honning, hvis den er for syrlig. Pynt med hele korianderblade og ristede mandler, når du serverer.
Sådan laver du quinoasalaten:
Kog quinoaen i 13 minutter., og lad den køle af. Hvis det skal gå hurtigt, kan du brede den ud, når den er kogt.
Snit agurk i små stykker og abrikoser i både. Pil myntebladene af stænglerne – læg lidt til side til pynt.
Riv skal af ½ citron. Pres citronsaften, og ryst dressingen sammen. Smag til.
Bland salaten, og vend dressingen i. Pynt med de sidste mynteblade og evt. et drys nigellafrø.