Følg med her:
Mandelsmåkager med vanilje, citron – og mønster!
Mandelsmåkager er vel en slags julesmåkage – men altså en af dem, man godt må bage hele året. Du kan bage den med mønster som her – eller bare stikke dem ud med de forme, du har lyst til. Grunddejen er i familie med vaniljekransen.
Hvis du vil bage småkager med mønster – hvor du får et tydeligt mønster fra mønsterkagerullen – kan du ikke bruge en hvilken som helst småkageopskrift. Dejen skal være forholdsvis fin i det, så du kan lave mønster med kagerullen – og den må ikke flyde for meget ud, når den bliver bagt. Derudover gælder det om at holde dejen kold, lige inden den skal i ovnen – men det kommer vi til længere nede …
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 75 g mandler
- 200 g Kage Hvedemel
- ½ tsk vaniljepulver
- 100 g rørsukker
- 125 g smør
- 2 citroner (økologiske, skallen)
- 1 æggeblomme
Sådan gør du:
- Start med at smutte mandlerne. Hak dem meget fint (bedst i en minihakker).Tip: Kog mandlerne op 1-2 minutter, hæld det kogende vand fra, og overhæld med koldt vand. Hæld det fra – så kan du håndtere mandlerne.
- Riv citronskal fint. Sigt mel og vaniljepulver sammen, tilsæt sukkeret, og smuldr smørret heri.
- Saml så dejen med æggeblommen. Læg dejen i en pose (eller pak den ind i cotton wrap), og læg den i køleskabet mindst en halv time – gerne flere dage, hvis det passer bedst.
- Tag dejen ud af køleskabet, og rul den ud, når den er til at arbejde med. Brug en almindelig kagerulle til at rulle dejen ud, så den er ca. 5 mm tyk.
- Giv overfladen med et fint drys mel, så dejen ikke hænger i mønsterkagerullen. Du kan også give kagerullen et fint strøg mel med hånden.
- Giv så dejen et sidste rul, nu med mønsterkagerullen. Du skal trykke godt til, så mønsteret bliver tydeligt.
- Stik småkagerne ud, som du lyster, og læg dem på bagepapir. OBS! Sæt dem nu i fryseren i 15-30 minutter. Så bliver mønsteret tydeligere, når du bager dem.
- Rul resten af dejen ud igen, og gentag, til der ikke er mere dej.
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft, og stik kagerne ind direkte fra fryseren. Bag dem i 12-15 minutter, til de er gyldne i kanten.
En mild julesmåkage med personlighed
I min bog skal småkager have lidt personlighed – enten i form af krydderier (som fx brunkager), knas (som fx chokoladesmåkager med nødder), tørrede frugter (som fx lakridssmåkagerne) eller et knaldgodt knæk (som biscotti). Nogle af de muligheder er ude af billedet, når jeg vil bruge mønsterkagerullen, og derfor har jeg arbejdet med disse tre dimensioner i de fine mønstersmåkager:
- Struktur i form af mandler – meget fint hakkede, men ikke som fint mandelmel.
- Krydderier i form af vanilje og citronskal. En mild smag af julesmåkage, men den brager ikke så meget igennem som de klassiske mørke julekrydderier.
- Et godt, sprødt knæk, som jeg kan takke Valsemøllens Kage Hvedemel for. Kage Hvedemel har et lavt proteinindhold, og det gør småkagerne sprøde i stedet for seje.
Få tydeligt mønster på dine mandelsmåkager
Der er ikke meget ved at give småkagerne et fint præg med en mønsterkagerulle, hvis de bare flyder ud i ovnen. Det har jeg prøvet …
Tricket er, at dejen skal være kold. Faktisk nærmest iskold, og derfor lægger jeg de ubagte småkager i fryseren, inden jeg bager dem. Det lyder måske fjollet, men det virker.