Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Vegetarisk chili med græskar og grønsager

 

Hvad har vegetarisk chili med vejret at gøre?

Alt!

For lige om lidt sker det. Temperaturen tager et tårnspring fra de 20, og vi må vinke farvel til den luneste løvfaldssommer (som jeg ikke engang vidste, det hed) – og i stedet kaste os ud i efteråret (som vist ikke kræver nogen nærmere introduktion). Men efteråret har også sine fordele. Og en af dem er chili!

For mig er efteråret tid til en vegetarisk chili med både græskar og grønsager. En fyldig gryderet, der mætter, så du behøver ikke at koge ris eller servere brød til. Jeg foretrækker bare en enkel frisk spidskålssalat eller endnu simplere: Avocado, koriander og lime.

Men du gør, som du vil :-)

Græskar – skal det i ovnen først?

I opskriften kan du se, at jeg bager græskarternene i ovnen først. Jeg synes, det koncentrerer smagen lidt, når væden damper af, og det giver en bedre konsistens. Men du kan også skyde genvej og koge græskarternene i gryden.

Græskar og chili giver en lidt sjov kombi af stærkt og sødligt. Jeg er ofte skeptisk, når man blander sødt og salt, men her er det lidt underspillet, og det fungerer fremragende for mig. Sikkert også fordi …

Vegetarisk chili med græskar og grønsagerVegetarisk chili fuld af smag!

Jeg indrømmer – krydderilisten er lang som et ondt år, men hvis krydderierne står i skabet, tager det ikke mange sekunder at få dem allesammen hældt ned i gryden. Det er kun chilien, der skal hakkes.

Og for øvrigt, husk nu at smage på din chili, for der er kæmpe forskel på, hvor stærke de fætre er. Endda i samme pakke, har jeg erfaret. Jeg plejer at snitte den over og bare smage forsigtigt på fingrene. Nogle gange er det som rød peber (der skal mange til) – andre gange brænder det, så øjnene løber i vand.

Bliver der en rest?

Så er chilien også genialt fyld til fx græskarvafler eller spinatpandekager :-)

 

Vegetarisk chili med græskar og grønsager

Aftensmad

Rækker til: 6-8

Forberedelse: 1 time

Først skal du bruge:

  • 1/2 butternut squash eller hokkaido
  • 2 + 2 spsk olivenolie
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 2 stængler bladselleri

Så krydderierne ...

  • 2 tsk spidskommen
  • 2 tsk stdt. koriander
  • 1,5 tsk paprika
  • 1 tsk kanel
  • 2 stjerneanis
  • 2 laurbærblade
  • 1,5 tsk oregano
  • 1 hel rød chili

Og til sidst:

  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 1 lille dåse tomatpure (140 ml)
  • 1/2 liter vand
  • Ca. 500 g spiseklare bønner (fx kidney, borlotti eller sorte - svarer til 300 g tørrede eller 2 dåser drænede)
  • 2 spsk soya
  • 3 dl frosne majs, optøede
  • 1 rød peber
  • 2 spsk limesaft
  • 25 gram mørk chokolade
  • 1 spsk brun farin
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør - for eksempel:

  • avocado eller guacamole
  • en frisk salat
  • lime
  • frisk koriander
  • tortillachips

Sådan gør du:

  1. Halver græskarret, fjern kernerne, skræl det (gælder ikke hokkaido), og skær det i tern. Vend ternene i olivenolie, salt og peber, fordel dem på bagepapir, og sæt dem i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 30 minutter. Imens:
  2. Pil løg og hvidløg, og skræl gulerødderne. Hak løg i grove tern, pres hvidløget og skær gulerødderne i skiver eller halve skiver. Snit bladselleri i tynde skiver. Hæld lidt olie i en stor gryde, sæt den på mellemvarme, og vend grønsagerne rundt her, til løgene er blanke (ikke brune).
  3. Flæk chilien, fjern kernerne, og snit den i små tern. Tjek, hvor stærk chilien er, og tilsæt den mængde, der passer dig. Tilsæt også de øvrige krydderier, og vend rundt.
  4. Tilsæt tomat, vand, bønner og soya. Varm det op, mens du snitter peberfrugt i tern og hakker chokoladen groft. Tilsæt nu de sidste ingredienser - husk græskartern. Varm det hele godt i gennem.
  5. Smag til med lime, salt, peber og evt. chili. Server med det tilbehør, du foretrækker.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.