Tyttebærsyltetøj – til vildt og kålsalater

Tyttebærsyltetøj smager fantastisk til alt fra vildt til gode kålsalater - og din morgenmad. Her får du opskriften og tips til variation.

Tyttebærsyltetøj er nok det nemmeste syltetøj at lave – hvis du har tyttebær. Det smager skønt til vildt, som de fleste nok ved – og jeg bruger det glad i mine kålsalater og på en havregrød hen over vinteren.

Tyttebærsyltetøj til vildt og kålsalater

Tyttebærsyltetøj – til vildt og kålsalater

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 20 minutter
Giv de første stjerner!
Tyttebærsyltetøj er både aromatisk, sødt og en anelse bittert – det perfekte match til vinterkøkkenet, grove kålsalater – og din morgengrød.
Antal: 2 glas

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 500 g skyllede tyttebær (evt. fra frost)
  • ½ dl vand (eller rødvin!)
  • 225 g sukker
  • Evt. krydderier (fx 1 stjerneanis 4 kryddernelliker og 1 kanelstang)
  • 1 tsk konserveringsmiddel
  • 1 dl vand (kogt)

Sådan gør du: 

  • Kog tyttebærrene op med vand (eller rødvin) og evt. krydderier. Rør sukkeret i, og rør, til det er opløst. Kog i 3-4 minutter.
  • Skold patentglas. Skyl glas og låg indvendigt i en blanding af 1 tsk konserveringsmiddel og 1 dl kogt vand, hæld syltetøjet i glassene, og luk.
  • Du kan opbevare tyttebærsyltetøjet ved stuetemperatur uden problemer.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Minder om barndom – og Sverige

Tyttebærsyltetøj var en fast ingrediens i min mors husholdningskælder, hvor syltetøjet stod i store glas. Hun brugte det især til rå hvidkålssalat, hvor vi unger ihærdigt fiskede efter de bedste dele af salaten med flest tyttebær. Da jeg var helt lille, gik de under navnet ‘dybbeda’ 🙂

De fleste andre kender sikkert tyttebærsyltetøj som tilbehør til vildt. Eller fra Sverige, hvor tyttebærsyltetøj (på svensk ‘lingonsylt’) fx hører til, når IKEA serverer det til deres ikoniske kødboller. Og! Man kan faktisk købe tyttebærsyltetøj på glas i IKEA!

Alle os, der har læst Emil fra Lønneberg, husker sikkert også Tyttebærmaja. Jo, der står helt klart Sverige på tyttebærrene.

Hvor finder du tyttebær?

Mit indtryk er, at tyttebærrene er nemmere at finde i Sverige end i Danmark, selvom de ifølge Miljøstyrelsen skulle være ret almindelige i Jylland og Nordsjælland. I mange år har jeg ledt forgæves, men nu er det faktisk lykkedes at lokalisere et sted i Nordjylland. Og det passer, som de kloge siger, at de findes i lyngheder- og moser – eller lyse nåletræsplantager.

Mit held er, at jeg i stedet faldt over dem helt centralt i København – i Incos fryseafdeling. Da havde jeg næsten glemt tyttebærsyltetøjet, men i ugen efter faldt jeg over indtil flere opskrifter med det på Instagram – så kunne jeg ikke vente længere.

Tyttebærsyltetøj til vildt og kålsalater

Naturlige fordele i tyttebær

Tyttebær er lidt bitre bær, der indeholder en del syre, så du skal ikke prøve at spise dem rå. Men you know, sukker. Det hjælper. Og takket være både æblesyre og benzoesyre kan bærrene faktisk konservere sig selv, når du sylter dem.

Jeg anbefaler dog, at du alligevel skyller dine glas – og lågene – i en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel. Men du behøver ikke at tilsætte konserveringsmiddel i selve syltetøjet.

Her kan du fx bruge tyttebærsyltetøj:

Eller til andre retter, du gerne vil give et ‘vildt’ twist (som svenskerne gør det med deres elskede kötbullar).

Tyttebærdressing – magi til vinterens salat
Kombinationen af tyttebærenes bitterhed, appelsinens syre og det søde syltetøj giver en helt fantastisk dressing til fx kålsalater.
Gå til opskrift
Tyttebærdressing - skøn dressing til kålsalat
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
And i stegepose – uden stress
Stegeposen og lidt planlægning redder min juleaften (og Mortens aften). Anden bliver saftig, ovnen bliver ikke svinet til, og der bliver masser af god fond til saucen.
Gå til opskrift
Andesteg i stegepose
Tyttebærsyltetøj til vildt og kålsalater
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: