Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Tomatrisotto er en drøm af umami samlet i en simpel ret. Tomater, svampe og frisk basilikum er det perfekte match til revet parmesan - og lidt vin i risottoen gør selvfølgelig også lykke.
En lille festmiddag, også til hverdag.
Risotto er bare sådan en ret, der altid gør glad. En smart italiensk opfindelse, som smager godt med alt muligt. Også tomater. En dejlig nem ret, og skal der lidt tilbehør til, vil jeg anbefale noget grønt at tygge på.
Jeg har valgt en god blanding af flåede tomater, koncentreret tomat og langtidsbagte tomater. De langstidsbagte tomater kan du enten lave selv eller købe (der hedder de oftest semidried tomater).
For ekstra smag har jeg også givet risottoen lidt svampe – det er ikke et must, men svampe giver en endnu mere uimodståelig umami og er med til at afbalancere tomaternes syre.
Syren er det særlige ved en tomatrisotto, men hvis du vil neutralisere den lidt yderligere, kan du tilsætte mascarpone, når du smager til.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Risotto er en genial universal-grønsagsret. Hvis du har nogle lidt kedelige grønsager i skuffen, kan de næsten altid trylles om til risotto. Om vinteren er det oplagt at tilsætte rodfrugter – gerne blendede, så de giver en cremet konsistens.
Her på bloggen finder du et par alternativer til tomatrisottoen: En med kantareller og en med græskar. Bare klik på billederne, så kommer du til opskrifterne.
Har du lyst til at variere tomatrisottoen, er der rigeligt med muligheder. Ud over det, jeg nævner her, kan det sagtens være, du har noget i dit køleskab, der kan bruges i risottoen – den er ganske robust. Men lad os tage nogle muligheder her:
Husk de rigtige ris
Brug arborioris, hvis du vil have en cremet risotto. Arborio er specifikt velegnet til risotto, fordi risene indeholder meget stivelse.
Vær tålmodig
Stivelsen i risene bliver frigjort, når du rører i risottoen. Så rør jævnligt i risottoen i 20-25 minutter, og tjek efter ca. 20 minutter. Risene skal være møre, men stadig have et let bid.
Tilsæt bouillon gradvist
Tilsæt bouillonen 1-2 dl ad gangen – ikke det hele på én gang. Når bouillonen er absorberet, tilsæt den næste sjat og fortsæt, indtil risottoen er færdig.
Korrekt varme
Risottoen skal lige simre, men ikke skrald-boblekoge. Hvis den har det for varmt, brænder den nemt fast i bunden.
Brug en god parmesan
Det kan være fristende at købe revet parmesan, men tro mig, risotto bliver bedst, hvis du bruger en ordentlig parmesan, som du selv river.
Hvis der bliver en rest, kan du gemme den i en lukket beholder i køleskabet i 3-4 dage. Bare vær obs på, at konsistensen ikke bliver helt den samme, når du varmer den op. Men smagen er stadig forrygende.
Genopvarm din tomatrisotto forsigtigt i en gryde, hvor du tilsætter lidt ekstra væske, indtil du har en blød og cremet konsistens. Du kan også varme risottoen i en skål i mikroovnen. Rør rundt et par gange undervejs.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
En virkeligt god risotto – og opskrift fulgt til punkt og prikke – så kan det ikke gå galt 🙂
Ej hvor godt, Anne, det er jeg glad for at høre. Tak for at skrive!
Kh Bodil