
En marokkansk gryderet for vegetarer smager af sommer, og den passer lige i farven til de abrikoser, jeg faldt over hos min grønthandler. Så der kom masser af varme krydderier på menuen på en varm sommerdag.
Jeg kalder det en marokkansk vegetargryde, men man kunne også sige en grønsagstagine. Især hvis jeg lavede den i en tagine. Som du kan se, brugte jeg min støbejernsgryde i stedet, men måden at tilberede på – hvor retten får lov at simre længe – er nogenlunde den samme.
Hvad smager det marokkanske køkken egentlig af?
En hel masse!
Når jeg siger marokkansk, siger jeg abrikoser, appelsin, mandler, altså det salte køkken med en sød twist. Derfor passer søde kartofler også godt ind.
Og så får gryden godt med krydderier. Frem for alt ras el hanout, der er et blandingskrydderi med blandt andet nelliker, gurkemeje (der også giver en flot farve), spidskommen, ingefær, kardemomme, kanel, allehånde, paprika og cayennepeber. Som du kan se, er der god grund til at købe det blandet ;-) Jeg spicer gerne lidt ekstra op med ingefær, chili og anis.

Marokkansk gryderet – og marokkansk inspireret quinoasalat
Egentlig behøver man ikke så meget tilbehør til sådan en marokkansk grønsagstagine, men de solmodne abrikoser skulle jo bruges. Så jeg lavede en frisk og sommerlig version af en bulgursalat med abrikoser: Skiftede bulgur til quinoa – og tørrede abrikoser med friske. Godt med mynte, en økologisk agurk (der smager langt bedre end de konventionelle) og en simpel citrusdressing.
Hvis du vil have noget mere substantielt tilbehør, kan du prøve mine marokkanske pandebrød. De smager virkelig godt og mætter. De bliver bedst, hvis dejen får lov at koldhæve først.
Hej Mutti.
Det ser lækkert ud og jeg skal prøve at lave det i morgen. Når der står 450 gram skrællede søde kartofler. Er vægten, så før eller efter de er skrællede?
Mange hilsner Kamilla
Hej Kamilla, tak for din søde kommentar. Vægten er skrællet vægt – det plejer at passe med 1/2 kg købt vægt (og det kan du i hvert fald sagtens bare regne med). God fornøjelse med den! Kh Bodil
Så fik jeg prøvet denne herlige gryderet – den har så mange teksturer, farver og smage. De mange krydderier giver en god varme her om vinteren.
Jeg lavede en blomkålssalat til, med blomkål der havde fået en tur i en foodprocessor, grofthakkede mandler, hakket frisk koriander og pære i små tern. Overhældt med en mild sennepsvinaigrette. Det gav et både sødt og friskt modspil til den markante ras el hanut!
Med ønsket om en dejlig jul til dig
Mange hilsner
Christina
Hej Christina, tusind tak for din kommentar! Jeg lavede den oprindeligt om sommeren, men skønt at høre, den også gør sig i vinterkulden. Med en lækker salat til, kan jeg høre.
Rigtig god jul til dig også!
Kh Bodil