Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Marokkansk vegetargryde med kikærter - grønsagstagine

En marokkansk vegetargryde smager af sommer, og den passer lige i farven til de abrikoser, jeg faldt over hos min grønthandler. Så der kom masser af varme krydderier på menuen på en varm sommerdag.

Jeg kalder det en marokkansk vegetargryde, men man kunne også sige en grønsagstagine. Især hvis jeg lavede den i en tagine. Som du kan se, brugte jeg min støbejernsgryde i stedet, men måden at tilberede på – hvor retten får lov at simre længe – er nogenlunde den samme.

Hvad smager det marokkanske køkken egentlig af?

En hel masse!

Når jeg siger marokkansk, siger jeg abrikoser, appelsin, mandler, altså det salte køkken med en sød twist. Derfor passer søde kartofler også godt ind.

Og så får gryden godt med krydderier. Frem for alt ras el hanout, der er et blandingskrydderi med blandt andet nelliker, gurkemeje (der også giver en flot farve), spidskommen, ingefær, kardemomme, kanel, allehånde, paprika og cayennepeber. Som du kan se, er der god grund til at købe det blandet ;-) Jeg spicer gerne lidt ekstra op med ingefær, chili og anis.

Marokkansk vegetargryde med kikærter - grønsagstagine

Marokkansk vegetargryde – og marokkansk inspireret quinoasalat

Egentlig behøver man ikke så meget tilbehør til sådan en marokkansk grønsagstagine, men de solmodne abrikoser skulle jo bruges. Så jeg lavede en frisk og sommerlig version af en bulgursalat med abrikoser: Skiftede bulgur til quinoa – og tørrede abrikoser med friske. Godt med mynte, en økologisk agurk (der smager langt bedre end de konventionelle) og en simpel citrusdressing.

Hvis du vil have noget mere substantielt tilbehør, kan du prøve mine marokkanske pandebrød. De smager virkelig godt og mætter. De bliver bedst, hvis dejen får lov at koldhæve først.

Marokkansk vegetargryde med kikærter - grønsagstagine

Aftensmad

Rækker til: 6-8

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 2 timer

Til grønsagstaginen skal du bruge:

  • 2 spsk olie
  • 3 tsk ras el hanout
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 1/2 tsk stødt røget paprika (kan udelades)
  • 2 rødløg i tynde både
  • 3 fed hvidløg i fine skiver
  • 450 g skrællede søde kartofler
  • 150 g skrællet gulerod i halve skiver (1-2 gulerødder)
  • 1 squash i grove tern
  • 2 rød peber i grove tern
  • 15 g frisk koriander, stilke finhakket, blade hele
  • 1 dåse tomater
  • 4 dl grønsagsbouillon
  • 1 appelsin, saften
  • 2 spsk tomatpuré
  • 10 g frisk ingefær, renset vægt
  • 2 hel anis
  • 1 rød chili
  • 1 dåse kikærter, drænede
  • 100 g tørrede abrikoser, halveret
  • evt. en tsk flydende honning
  • evt. lidt frisk citronsaft
  • salt, friskkværnet peber
  • Ca. 10 ristede mandler

Til quinoasalaten skal du bruge:

  • 3 dl quinoa + 4,5 dl vand + lidt salt
  • 1 økologisk agurk
  • 8 søde, modne abrikoser
  • Frisk mynte, en god håndfuld
  • Evt. nigellafrø til pynt

Til dressingen skal du bruge:

  • fintrevet skal af 1/2 økologisk citron
  • 4 spsk citronsaft
  • 8 spsk olivenolie
  • 2 tsk flydende honning

Sådan laver du grønsagstaginen:

  1. Find alle ingredienser frem, og gør grønsagerne klar.

  2. Varm olien op ved middelvarme, og vend de tørre krydderier rundt et minuts tid.

  3. Tilsæt de tynde løgbåde og fintsnittet hvidløg, og vend rundt, til løgene er klar og bløde.

  4. Tilsæt søde kartofler, gulerødder, squash og halvdelen af den røde peber. Varm godt igennem, og tilsæt så de hakkede korianderstængler, dåsetomater, bouillon, appelsinsaft, tomatpure, chili, anis, ingefær, kikærter og de halverede, tørrede abrikoser. Lad det nu koge op, og skru ned, så det lige nøjagtig simrer. Lad det simre 1,5 – 2 timer, så abrikoserne koger godt ud.

  5. Tilsæt resten af den røde peber. Smag til med salt – og med citron, hvis den mangler syre – eller med honning, hvis den er for syrlig. Pynt med hele korianderblade og ristede mandler, når du serverer.

Sådan laver du quinoasalaten:

  1. Kog quinoaen, og lad den køle af. Hvis det skal gå hurtigt, kan du brede den ud, når den er kogt.

  2. Snit agurk i små stykker og abrikoser i både. Pil myntebladene af stænglerne – læg lidt til side til pynt.

  3. Ryst dressingen sammen.

  4. Bland salaten, og vend dressingen i. Pynt med de sidste mynteblade og evt. et drys nigellafrø.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Marokkansk vegetargryde med kikærter - grønsagstagine

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.