Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

/Annonce for Valsemøllen/

Løgtærte med karamelliserede løg

Løgtærte var en af min fars absolutte hofretter – han elskede tærter, både de salte og de søde. Så min løgtærte er selvfølgelig inspireret af den opskrift, min mor altid brugte. Og som min far lærte sig efterhånden.

Men jeg siger kun ‘inspireret’. For min mor var datter af en margarinefabrikant, og derfor står der margarine rigtig mange steder i hendes opskrifter. Det var nærmest forbudt at sige ‘smør’, når man besøgte min mormor i Ribe, men kære mormor, jeg er altså gået på smørholdet. Og olivenolieholdet. Så …

Løgtærten har fået en make-over:

  • Løgene er karamelliserede i ovnen (hvis du læser med her på bloggen, ved du, at jeg ofte vælger at tilberede grønsager til tærter i ovnen, fordi det koncentrerer smagen).
  • Jeg har valgt lidt forskellige løg – rødløg, almindelige zittauerløg og bananskalotter.
  • Løgene har fået olivenolie, lidt honning og en smule balsamico.
  • Og jeg leget med at lægge nogen af dem i toppen af tærten, så man kan se, hvor fine de er. Godt ser det ud, men det er nu ikke et must.

Ellers er løgtærten ret klassisk og fransk i stilen: Med emmentaler og timian.

Løgtærte med karamelliserede løg

Sprød og sundere grov tærtebund til min løgtærte

Løgtærten har også fået en grov tærtebund – med en blanding af groft rugmel og Valsemøllens kagehvedemel. Bare rolig, kagehvedemel er ikke sødt, det har bare et lavt proteinindhold, og det betyder, at det giver en sprødere tærtebund.

Der er flere, der har efterspurgt en lidt sundere og grov tærtebund her på bloggen, og den kommer her: Jeg har udskiftet min mors margarine (uf!) ikke bare med smør, men faktisk med en blanding af olivenolie og græsk yoghurt. Det giver ikke den samme smuldrende sprøde bund som en tærtebund med smør, men den er god og passer godt til hverdagsmad, hvis du spørger mig.

Bemærk, at madtærter stadig har det med at være fede (osten aflyser jeg ikke, når vi siger løgtærte!), så jeg nøjes med at sige sundere. Ikke sådan rigtig sund.

Opskrift på løgtærte med karamelliserede løg

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 40 minutter

Til den grove tærtebund skal du bruge:

  • 100 g Valsemøllen Groft Rugmel
  • 100 g Valsemøllen Kagemel (bare rolig, det er ikke sødt - det gør bare bunden sprødere)
  • 1/2 dl olivenolie
  • 1/2 dl græsk yoghurt (eller tilsvarende)
  • 1/2 tsk salt
  • ca. 3 spsk vand

Til de karamelliserede løg skal du bruge:

  • 600 g løg, gerne forskellige typer
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk flydende honning
  • 1 tsk balsamico
  • 1 tsk tørret timian
  • 1/2 tsk flagesalt
  • friskkværnet peber

Til fyldet skal du også bruge:

  • 200 g emmenthaler
  • 1 dl græsk yoghurt (eller tilsvarende)
  • 2 æg
  • 1/4 tsk flagesalt
  • friskkværnet peber
  • 1 tsk tørret timian
  • frisk timian - ovenpå tærten

Sådan gør du:

  1. Start med at pille løgene, og skær dem i halve eller kvarte, alt efter størrelse. Vend dem i olie, honning, balsamico og krydderier, og fordel dem på et stykke bagepapir på en bageplade.

  2. Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt løgene ind. De skal bage 25-30minutter.

  3. Smør en tærteform (af metal) med olie – eller beklæd den med bagepapir.

  4. Gør dejen klar: Bland mel, olie, yoghurt og salt til en smuldrende konsistens. Saml dejen med koldt vand. Rul den ud, og beklæd tærteformen med den. Prik dejen med en gaffel, og sæt den ind i ovnen. Den skal have ca. 15 minutter.

  5. Riv osten groft, og bland den med yoghurt, æg, tørret timian, salt og peber.

  6. Når løg og bund er klar: Fyld ca. 1/3 af løgene i bunden, og dæk med osteblandingen. Pres så resten af løgene godt ned i osteblandingen – men lad dem endelig stikke op. Bag tærten ca. 40 minutter midt i ovnen, til den er gylden og gennembagt. Drys lidt frisk timian over de sidste 5 minutter.

  7. Server med en syrlig, gerne grov salat, fx en grønkålssalat med avocado og granatæble.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Løgtærte med karamelliserede løg

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.