Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Løgtærte med karamelliserede løg

Løgtærte var en af min fars absolutte hofretter. Han elskede tærter, både de salte og de søde. Så min løgtærte er selvfølgelig inspireret af den opskrift, min mor altid brugte. Og som min far lærte sig efterhånden.

Løgtærte er samtidig en god vegetar tærte, der er fuld af umami – takket være osten.

Løgtærte med karamelliserede løg

Løgtærten har fået en make-over

Opskriften er inspireret af min mors oprindelige opskrift, men kun inspireret. For min mor var datter af en margarinefabrikant, og derfor står der margarine rigtig mange steder i hendes opskrifter. Det var nærmest forbudt at sige ‘smør’, når man besøgte min mormor – fru fabrikanten – i Ribe, men kære mormor, jeg er altså gået på smørholdet. Og olivenolieholdet. Så …

  • Både bunden og fyldet er uden margarine – og med olivenolie.
  • Løgene er karamelliserede i ovnen (hvis du læser med her på bloggen, ved du, at jeg ofte vælger at tilberede grønsager til tærter i ovnen, fordi det koncentrerer smagen).
  • Jeg har valgt lidt forskellige løg – rødløg, almindelige zittauerløg og bananskalotter. Du kan vælge de løg, du har eller har lyst til.
  • Løgene har fået olivenolie, lidt honning og en smule balsamico.
  • Og jeg leget med at lægge nogle af løgene i toppen af tærten, så man kan se, hvor fine de er. Godt ser det ud, men det er nu ikke et must.

Ellers er løgtærten ret klassisk og fransk i stilen: Med emmentaler og timian.

Løgtærte med karamelliserede løg

Sprød og sundere grov tærtebund til min løgtærte

Løgtærten har også fået en grov tærtebund – med en blanding af rugmel og hvedemel med lavt proteinindhold. Det lave proteinindhold giver en sprødere tærtebund.

Der er flere, der har efterspurgt en lidt sundere og grov tærtebund her på bloggen, og den kommer her: Jeg har udskiftet min mors margarine (uf!) ikke bare med smør, men faktisk med en blanding af olivenolie og græsk yoghurt. Det giver ikke den samme smuldrende sprøde bund som en tærtebund med smør, men den er god og passer godt til hverdagsmad, hvis du spørger mig.

Bemærk, at madtærter stadig har det med at være fede (osten aflyser jeg ikke, når vi siger løgtærte!), så jeg nøjes med at sige sundere. Ikke sådan rigtig sund.

Tærte i metalform eller porcelænsform?

I opskriften anbefaler jeg en metalform – og det er fordi, jeg er blevet træt af en tærte, der ikke vil op af formen og er våd eller fugtig i bunden. Og det sker nemt med en keramik- eller porcelænsform.

Sagen er, at porcelæn og keramik ikke er særlig gode til at overføre varme. Dejen koger lidt mere end den steger, kan man måske sige – og det kommer der altså ikke nogen sprød bund ud af.

Så prøv med en metalform. I første omgang kan du bare bruge din springform, hvis du har sådan en – så kan du blive dus med konceptet, inden du investerer i metalformen. Du kan også bage tærter som galetter – det foregår direkte på bagepladen, og den er jo også af metal.

En tærteform af metal har bare en enkelt ulempe – den tåler ikke opvaskemaskinen. Men jeg foretrækker den langt over de gamle tærtefade (og de kan så bruges til salater i stedet).

Andre madtærter?

Hvis du elsker løgtærte, er du måske også med på andre tærter til aftensmad? Her får du et par af mine favoritter:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Løgtærte med karamelliserede løg

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 40 minutter

Til den grove tærtebund skal du bruge:

  • 100 g rugmel

  • 100 g hvedemel

  • 1/2 dl olivenolie

  • 1/2 dl græsk yoghurt (eller tilsvarende)

  • 1/2 tsk salt

  • ca. 3 spsk vand

Til de karamelliserede løg skal du bruge:

  • 600 g løg, gerne forskellige typer

  • 2 spsk olivenolie

  • 2 tsk flydende honning

  • 1 tsk balsamico

  • 1 tsk tørret timian

  • 1/2 tsk flagesalt

  • friskkværnet peber

Til fyldet skal du også bruge:

  • 200 g emmenthaler

  • 1 dl græsk yoghurt (eller tilsvarende)

  • 2 æg

  • 1/4 tsk flagesalt

  • friskkværnet peber

  • 1 tsk tørret timian

  • frisk timian – ovenpå tærten

Sådan gør du:

  1. Start med at pille løgene, og skær dem i halve eller kvarte, alt efter størrelse. Vend dem i olie, honning, balsamico og krydderier, og fordel dem på et stykke bagepapir på en bageplade.

  2. Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt løgene ind. De skal bage 25-30minutter.

  3. Smør en tærteform (af metal) med olie – eller beklæd den med bagepapir.

  4. Gør dejen klar: Bland mel, olie, yoghurt og salt til en smuldrende konsistens. Saml dejen med koldt vand. Rul den ud, og beklæd tærteformen med den. Prik dejen med en gaffel, og sæt den ind i ovnen. Den skal have ca. 15 minutter.

  5. Riv osten groft, og bland den med yoghurt, æg, tørret timian, salt og peber.

  6. Når løg og bund er klar: Fyld ca. 1/3 af løgene i bunden, og dæk med osteblandingen. Pres så resten af løgene godt ned i osteblandingen – men lad dem endelig stikke op. Bag tærten ca. 40 minutter midt i ovnen, til den er gylden og gennembagt. Drys lidt frisk timian over de sidste 5 minutter.

  7. Server med en syrlig, gerne grov salat, fx en grønkålssalat med avocado og granatæble.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Løgtærte med karamelliserede løg

Måske også noget for dig?

12 kommentarer til Løgtærte med karamelliserede løg og grov tærtebund

  1. Mine qvindegæster var MEGET begejstrede fo tærten som jeg lavede fir først gang… jeg er lige i gang med nr.2 NU
    ?????????????

    1. Hej Bente – hurra for dine søde gæster! Det er jo en fest at få sådan en kommentar, tusind tak! Kh Bodil

  2. Hej Bodil
    Bager tærten. Til familien. Ved ikke om det lykkes, men den ser god og lækker ud. Altså opskriften. Men synes det er sjovt at møde dig her.?Sidst var på uni i Aalborg.

    1. Hej Lars – det her er en af fordelene ved at ha’ en blog :-) Hyggeligt du lægger en hilsen. Og så håber jeg, du får succes hos familien. Kh Bodil

  3. Hejsa
    Hvordan kan det være, at du skriver tærteformen skal være i metal?
    Vh. Margit

    1. Hej Margit, godt du spørger. Jeg har lige tilføjet forklaringen i teksten over opskriften. Kort fortalt – fordi metal leder varmen bedre end en porcelænsform, og derfor får man en sprødere bund. Du kan evt. prøve med en springform, hvis du ikke har en metal-tærteform :-) Kh Bodil

    1. Hej Sus, nu har du nok bagt tærten – men ja, 180 grader varmluft til det hele. Håber den smager! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.