Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Langtidsstegt lam - bov, skank, kølle

Nu har vi efterhånden eksperimenteret nogle gange med langtidsstegt lam, og det ér ganske enkelt den mest lækre måde at få lam på overhovedet. Så mørt og saftigt og velsmagende … Prøv selv.

Jeg bruger en römertopf (størrelse 5 kg), men du kan sikkert også bruge stegepose (stor) eller enhver anden stegeso.

Nå, denne gang blev det to gange lammeskank, pænt store (ca. 1 kg pr. stk). Der var mad til mange dage til os to. Jeg vil tro, det ellers rækker til i hvert fald 6 personer. Se tips om stor lammekølle længere nede, og se tips om udskæringer, hvis du står med et andet stykke lam.

Langtidsstegt lam - bov, skank, kølle

Bemærk – langtidsstegt betyder, det tager lang tid!

Ved store kødstykker kan du stege kødet natten igennem, tage det ud om morgenen og gøre det klar. Så skal det bare varmes til aften.

Tilbehør til langtidsstegt lam

Hvis du savner lidt inspiration til tilbehøret, kan du for eksempel vælge:

Gem

Gem

Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Langtidsstegt lam - kølle, bov, skank, whatever

Aftensmad

Rækker til: 6

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 3-6 timer

Du skal bruge:

 • 2 stk. lammeskank (fås hos din slagter), ca. 1 kg stykket. Tjek tip om andre udskæringer nedenfor

 • 8-10 fed hvidløg

 • 3 gulerødder

 • 1 løg

 • 1 pastinak (eller gerne andre rodfrugter, hvad du har)

 • 2-3 dl rødvin

 • Friske grønne krydderier, masser af dem, fx rosmarin, timian, oregano og persille. Rosmarin er helt uundværlig. Du kan bruge tørrede, hvis du ikke kan skaffe andet.

 • Salt og friskkværnet peber

 • Olivenolie

Husk også!

 • Et stegetermometer!

Sådan gør du:

 1. Fyld römertopfen eller stegesoen med vand, så den står og suger, mens du ordner resten.

 2. Pil hvidløgsfeddene og skær dem i kiler.

 3. Skræl og hak grønsagerne.

 4. Hak krydderurterne.

 5. Stik så små huller i lammekødet, og stik hvidløgskilerne ind. Smør lammekødet med olie, og giv det godt med salt og peber hele vejen rundt. Tøm nu vandet ud af römertopfen, og læg grønsagerne i bunden sammen med halvdelen af krydderurterne. Læg lammet ovenpå, og drys resten af krydderurterne over. Hæld rødvin ved, og læg låg på.

 6. Tænd ovnen, og sæt det hele ind. Du får to muligheder:
  100 grader i ca. 6 timer
  130 grader i ca. 3 timer

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip om udskæringer

Jeg har testet kølle, bov og skank – og med den slags udskæringer fungerer det perfekt. Dog bedst med stykker fra 1 kg og op. Meget magre udskæringer som lammefilet og lammeinderlår tør jeg ikke garantere for. Tjek eventuelt din udskæring her i Arlas lammeguide.

Tip om stegetermometer

Tjek temperaturen med et stegetermometer.  Både ovnens temperatur (den passer sjældent med det, ovnen viser) og kødets. Når kødet er godt 70 grader, er det stadig fast (og jeg synes lidt kedeligt). Når det er oppe omkring 83-84 grader, er det lige til at pille fra benet med fingrene. Såååå lækkert.

Vi har også forsøgt med en STOR lammekølle på 3,2 kg. Den gav vi 11 timer ved 100 grader, og det var himmelsk. Få din slagter til at korte benet lidt af, så den kan være i römertopfen.

Tip om stegepose

Bruger du stegepose, så husk at klippe et lille hul i toppen, så den kan lukke lidt damp ud.

Sovsen til langtidsstegt lam …

Når du hiver kødet op af römertopfen, har du fonden tilbage. Si den, hæld den over i en gryde, og lad den koge godt ind. Gem lidt af de udkogte grønsager – og blend dem med fonden, når den er kogt ind. Smag til med salt og peber. Jeg synes, det er synd at putte fløde i.

MEN

Så var det, jeg fandt på at putte nogle udstenede blommer i fonden, mens den kogte. Dét er godt! Når de er kogt helt ud, kan de blendes i fonden sammen med grønsagerne. Englesang, siger jeg bare. Og nemt.

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Langtidsstegt lam – kølle, bov, skank, whatever

 1. PERFEKT. Intet mindre end perfekt. Jeg havde en 1,7 kg lammekølle og hældte ca en halv liter blandet grøntsags bouillon/rødvin i og en masse frisk rosmarin med de andre urter… Det var himmelsk!! 4 timer i 130 gr.

  1. Hej Thomas, tusind tak for at dele successen – dejligt du bruger opskriften, og at den lykkes! Kh Bodil

 2. Hej:-)
  TAK for en super SKØN og meget NEM opskrift på langtidsstegte lammeskanker, som jeg lavede i lørdags. Jeg brugte min største stegeso til 6 fine lammeskanker. Jeg fulgte din opskrift, dog tilsatte lidt ekstra rødvin undervejs. Jeg satte ovnen på 110 grader og tog skankerne ud efter ca 5 timer. Mens jeg gjorde menuen klar, lå skankerne i stegesoen og hvilede i ca 1/2 time inden jeg serverede dem med ovnkartofler, pandestegte timian-gulerødder, tzatziki, madbrød med rosmarin og selvfølgelig en skøn lamme-sauce. Hold nu op det var lækkert!! Skankerne var så ubeskriveligt møre og saftige.
  Ganske enkelt en Himmelsk madoplevelse!!
  I dag får vi gæster, og jeg bliver simpelhen nødt til at gentage succesen, dog laver jeg lammekølle i dag :-)

  1. Hej Anja, tusind tak for din begejstrede kommentar! Og sikke en masse skønt tilbehør, det kan andre jo lade sig inspirere af. Håber det lykkes lige så godt næste gang! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.