Nu har vi efterhånden eksperimenteret nogle gange med langtidsstegt lammekølle, bov og skank, og det ér ganske enkelt den mest lækre måde at få lam på overhovedet. Så mørt og saftigt og velsmagende …
Billederne er lammeskank – 2 styk på hver godt 1 kg.
Hvis du vil lave lammeculotte, kan du finde opskriften her.
Langtidsstegt lammekølle i stegeso
En stegeso er genial, når du vil langtidsstege kød, også lam. Stegesoen gør, at indholdet får varmen jævnt fordelt, og råvarerne bliver varmet langsomt op fra alle sider. Det betyder, at hele lammestykket bliver mørt og saftigt. BEMÆRK, at opskriften egner sig til de fedtmarmorerede stykker lammekød – lammekølle, lammebov og lammeskank – mens du fx ikke skal stege en lammefilet på denne måde.
Jeg bruger en römertopf (størrelse 5 kg), men du kan sikkert også bruge enhver anden stegeso. Bare du kan få proppet lammet ned i den (evt. bed din slagter om at korte benet af, hvis køllen er lidt rigelig).
Tjek kernetemperaturen med et stegetermometer
Opskriften her går efter det helt møre ‘nu-falder-det-fra-benet’ lammekød og ikke det rosastegte lam. Men du kan sagtens justere stegetiden og få det lam, du foretrækker. Det kræver blot, at du holder øje med kernetemperaturen.
Kernetemperaturen er temperaturen målt inde ved benet på det tykke sted på lammekøllen (eller boven eller skanken). Jeg anbefaler ALTID, at du bruger et stegetermometer, når du steger lam i ovn.
Som en tommelfingerregel kan du gå efter disse kernetemperaturer:
- Rosa: 62-65 grader
- Graduering af rosa: 65-68 grader
- Gennemstegt: 70-72 grader (som jeg synes er lidt kedeligt)
- Totalt mørt lam: 83-84 grader. Så er det lige til at pille fra benet med fingrene. Såååå lækkert.
MEN! Hvis du tager dit lammekød ud af ovnen og lader det hvile ca. 10 minutter, før du skærer det ud – så skal du tage det ud af ovnen ved en lavere temperatur (gælder ikke det totalt møre – det gør ingen reel forskel):
- Rosa: 58-61 grader
- Graduering af rosa: 61-64 grader
- Gennemstegt: 65-68 grader
(Det er i øvrigt også en god idé også at tjekke ovnens temperatur. Den passer sjældent særlig præcist. Brug et billigt termometer á la dette.)
Hvor stor er din lammekølle, lammebov, lammeskank?
Jeg har testet opskriften på lidt af hvert, og her i opskriften får du fremgangsmåden til 3 forskellige varianter:
- To styks lammeskank, pænt store, ca. 1 kg pr. stk
- En lammekølle, ca. 2,5 kg
- En stor lammekølle, ca. 3,2 kg
Hvor meget lam skal der være pr. person?
Det er meget forskelligt, hvor meget kød en person har lyst og sult til. Men en tommelfingerregel siger, at der skal være 250 g kød inkl. ben pr. person. Dvs. en kølle på 2 kg bør række til 8.
Heldigvis kan du sagtens genopvarme en rest langtidsstegt lam, så det gør ikke noget, hvis du får stegt lidt for meget. Bare lov mig, at du ikke smider det ud! Jeg gør ofte det, at jeg bruger resterne i en slags ratatouille – dvs. en grønsagsgryde med løg, hvidløg, tomater, auberginer og squash. Så bevarer du al saften i kødet, når du genopvarmer det.
Bemærk – langtidsstegt betyder, det tager lang tid!
Ved ekstra store kødstykker og lave temperaturer kan du stege kødet natten igennem, tage det ud om morgenen og gøre det klar. Så skal det bare varmes til aften.
Tilbehør til langtidsstegt lam
Hvis du savner lidt inspiration til tilbehøret, kan du for eksempel vælge:
PERFEKT. Intet mindre end perfekt. Jeg havde en 1,7 kg lammekølle og hældte ca en halv liter blandet grøntsags bouillon/rødvin i og en masse frisk rosmarin med de andre urter… Det var himmelsk!! 4 timer i 130 gr.
Hej Thomas, tusind tak for at dele successen – dejligt du bruger opskriften, og at den lykkes! Kh Bodil
Hej:-)
TAK for en super SKØN og meget NEM opskrift på langtidsstegte lammeskanker, som jeg lavede i lørdags. Jeg brugte min største stegeso til 6 fine lammeskanker. Jeg fulgte din opskrift, dog tilsatte lidt ekstra rødvin undervejs. Jeg satte ovnen på 110 grader og tog skankerne ud efter ca 5 timer. Mens jeg gjorde menuen klar, lå skankerne i stegesoen og hvilede i ca 1/2 time inden jeg serverede dem med ovnkartofler, pandestegte timian-gulerødder, tzatziki, madbrød med rosmarin og selvfølgelig en skøn lamme-sauce. Hold nu op det var lækkert!! Skankerne var så ubeskriveligt møre og saftige.
Ganske enkelt en Himmelsk madoplevelse!!
I dag får vi gæster, og jeg bliver simpelhen nødt til at gentage succesen, dog laver jeg lammekølle i dag :-)
Hej Anja, tusind tak for din begejstrede kommentar! Og sikke en masse skønt tilbehør, det kan andre jo lade sig inspirere af. Håber det lykkes lige så godt næste gang! Kh Bodil