Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen
Lammeculotte er et fint lille stykke lam, der er nemt at stege tilpas. Bare hold øje med kernetemperaturen!
Opskrift på lammeculotte i ovn
Lammeculotte er det fine lille stykke lam, som det er nemt at få succes med. Her havde vi nappet en frisk irsk lammeculotte, og den blev lige, som vi helst vil ha’ den. Saftig og lækker, rosa i midten.
Spørger du mig, er der flere fordele ved lammeculotten frem for andre udskæringer:
Tilberedningen går hurtigt. Ikke flere timer som med en lammekølle.
Den er nem at stege tilpas – ikke for rød, ikke for tør. Bare brug et stegetermometer.
Den passer som en fin lille steg til en eller to personer. Og hvis I er mange, kan du bare stege flere.
Lammeculotte med grønsager i ovnen
Forb. tid 25 minuttermin
Tilb. tid 35 minuttermin
Samlet 1 timet
5 fra 1 stemme
Lammeculotte er et fint lille stykke lam, der er forholdsvis hurtigt at tilberede. Her får du også forslag til grønt tilbehør.
Rids fedtlaget på lammeculotterne, så det kan sprække under stegningen. Gnid dem så med salt, peber, knust hvidløg, hakket rosmarin og lidt olie. Læg dem i en bradepande på bagepapir, der går op af kanterne.
Snit aubergine, squash og løg i grove stave eller tern. Vend dem sammen med små tomater (hele) og oliven i olie, salt, peber og krydderurter.
Hvis du vil have kartoffelbåde til, er det nu: Skur kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, salt, peber og krydderier efter smag. Fordel dem på bagepapir på en plade, og sæt dem ind samtidig med lammet.
Læg grønsagerne rundt om lammeculotterne, og sæt det hele i ovnen i ca. 25 minutter. Små culotter lidt kortere, store lidt længere. Hvis du har et stegetermometer, så steg til til 58 grader, hvis du vil have dem rosa og ca. 65, hvis de skal være gennemstegte. Og noget derimellem, hvis de bare skal have et lidt rosa skær.
Lav evt. myntedippen imens.
Tag lammeculotten ud, og lad grønsagerne blive. Du kan lune et færdigt brød i ovnen også.
Pak lammet i folie, og lad det hvile ca. 10 minutter. Husk, temperaturen stiger ca. 5 grader i hviletiden, og så passer det med 63 grader: rosa og 70 grader: gennemstegt.
Tag grønsagerne (og kartoflerne) ud, og server dem sammen med culotterne, skåret i skiver. Husk dippen. Og måske groft brød.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Brug stegetermometer til din lammeculotte!
Den nemmeste måde at få lammeculotten lige tilpas er at bruge et stegetermometer. Så du kan holde øje med kernetemperaturen. Uden termometer er det noget sværere at vurdere – synes jeg.
Og hvilken temperatur skal culotten så ha’? Her får du de vejledende temperaturer for færdigt kød:
Du tager jo din culotte ud af ovnen og lader den hvile ca. 10 minutter, før du skærer den ud. Derfor skal du tage den ud af ovnen ved en lavere temperatur:
Hvis det ikke skal være en lammeculotte, kan du gå den modsatte vej og lave noget langtidsbraiseret lam. Braisere betyder at stege længe ved lav temperatur – enten i ovn, stegeso eller gryde. Fordelen ved dem er, at du selv kan simre på sofaen så længe – og de kan laves klar i god tid.
Lam på marokkansk maner betyder masser af krydderier – men ikke stærkt. I stedet har gryden fået søde abrikoser, der får de små gryde-engle til at synge.