Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Indiske pakoras – sprøde snacks med grønsager

Pakoras er en simpel indisk snack, fuld af grønsager, godt krydret og sprødstegt i olie. Brug pakoras som forret, snack eller hovedret med en god dip. Eller steg dem som vafler, og brug dem som tilbehør til andre indiske retter.

Grønsager til pakoras

Du kan bruger masser af forskellige grønsager i dine pakoras. Her foreslår jeg squash, gulerod, blomkål, løg og kartofler, men der er masser af grønsager, der egner sig. Det vigtige er, at de ikke er for vandede, at de egner sig til varm tilberedning. Og at du kan findele dem på en måde, der minder om julienne, groftrevne gulerødder eller tynde strimler. Du kan også bruge din foodprocessor – bare sørg for, det ikke bliver FOR findelt. Der skal være nogle lange strimler imellem.

Se, hvad du har i køleskabet – pakoras er en god måde at bruge dine rester på. Prøv fx:

  • Spinat, bok choi eller hvidkål i strimler
  • Søde kartofler, groft revet
  • Rodfrugter som persillerod, pastinak, knoldselleri eller rødbede, groft revet
  • Rød og grøn peber i tynde strimler
  • Broccoli i skiver eller små buketter

Pakoras som vafler

Vil du gerne spare lidt på olien, kan du stege pakoras som vafler. De bliver nok lige knap så sprøde i kanterne, men altså – det er superlækre og simple grønsagsvafler, der smager virkelig godt.

Du kan selvfølgelig bruge vaflerne lige som du bruger andre madvafler, fx:

  • Som bund sammen med en rest af en indisk curry.
  • Som tilbehør til gryderetter.
  • Som madpakkewrap (bemærk, den vil ikke holde sig sprød, men smager stadig vildt godt).
  • Eller bare som en snack, fx med en myntedip, mango chutney, tamarind chutney eller mangosalsa.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Indiske pakoras

Aftensmad

Rækker til: 6-8 personer

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Til dejen skal du bruge:

  • 200 g kikærtemel (4 dl)

  • 2 spsk rismel (kan udelades)

  • 2,5 dl vand

  • 1 tsk karry

  • 1 tsk stødt koriander

  • 1 tsk stødt spidskommen

  • ½ tsk.stødt ingefær

  • 1/2 tsk chiliflager

  • 2 spsk nigellafrø (evt.)

  • 3/4 tsk fint salt

Til grønsagsfyldet skal du bruge ca. 600 g grønsager, fx:

  • 1 lille squash

  • 1 gulerod

  • nogle buketter blomkål

  • 1 løg

  • 2 kartofler

  • 1/2 dl finthakket frisk koriander

Til myntedippen skal du bruge:

  • 2 dl yoghurt naturel (evt. græsk)

  • 1/2 dl finthakket frisk mynte

  • 1 lille fed hvidløg

  • et nip salt

  • citronsaft (evt. – smag til)

I øvrigt:

  • 1 l madolie (fx rasp)

  • En hulske (eller en lille sigte af metal)

  • Frisk lime til servering

  • Flagesalt

Sådan gør du:

  1. Start med dejen: Pisk dejen sammen ved håndkraft i en stor skål (med plads til alle ingredienser).

  2. Grønsagerne: Alle grønsagerne skal have konsistens som groft revne gulerødder. Blomkål kan du hakke, og hvis du bruger bladgrønt, kan du skære det i strimler.

  3. Vend grønsagerne i dejen, så alt er dækket af dejen.

  4. Dippen: Hak mynten, og rør dippen sammen. Smag til med salt og citron. Sæt den i køleskabet.

  5. Dybstegning: Varm olien op i en flad gryde – den skal være så varm, at dejen straks begynder at syde og stige op til overfladen. Form små pakoras med en ske og din hånd – som små flade frikadeller. Læg dem forsigtigt i olien – ikke for tæt, så bliver olien for kold. Dybsteg dem i x minutter, til de er mørkegyldne og sprøde. Læg dem på fedtsugende papir.

  6. Steg som vafler: Du kan stege dejen som vafler i dit vaffeljern. Fordel lidt olie på nederste del, og spred et tyndt lag af pakora-dejen ud. Spray lidt olie over for ekstra sprøde vafler. Luk, og steg, til vaflerne er mørkt gyldne og grønsagerne møre. Du må nok prøve dig lidt frem, da vaffeljern er ret forskellige.

  7. Du kan holde dem varme og sprøde i ovnen 5-10 minutter ved 180 grader varmluft, mens du steger portionen færdig.

  8. Server med flagesalt, limebåde og dip.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sprød indisk snack – eller hovedret

De sprøde indiske snacks stødte jeg på første gang hjemme i min onkels køkken. Han elskede at lave krydret mad, inspireret af sine mange besøg i engelske Coulchester, hvor der åbenbart var nogle velassorterede indiske butikker. Han lavede dem oftest bare med løgringe, som han vendte i dejen og stegte sprøde i olie – enkeltvis. De hedder bhaji.

Siden fik jeg pakoras på Sri Lanka, og her var det den store grønsagsblanding, jeg fik. Frisk tilberedte ved en buffet, og det var ganske enkelt himmelsk. Selv om vi var pænt fortumlede af jetlag, blev der gået mange gange til buffeten!

Nu er dybstegt mad ikke det sundeste, du kan fylde dig med, men ud over olien er pakoras virkelig lødig kost: Kikærtemel, krydderier, grønsager. Og du kan få tømt din grønsagsskuffe på en virkelig lækker måde.

Indiske pakoras – sprøde snacks med grønsager

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.