Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Grønkål og søde kartofler er et rigtig godt match af groft og blødt, bittert og sødt i en måltidssalat. Her har jeg lavet en grønkålssalat med søde kartofler med en helt særlig cremet dressing.
Jeg elsker grønkålssalat, og jeg kan altid lige finde på en mere.
Her er opskriften tænkt som tilbehør til et hovedmåltid. Hvis du vil bruge grønkålssalaten ‘stand alone’ som måltidssalat, kan du tilsætte noget ekstra protein. Her kan du tilsætte rester fra din aftensmad, fx kylling, og ellers vil jeg anbefale fx:
Dressingen er lidt særlig – lavet med mandelsmør. Mandelsmør kan du selv lave, hvis du ikke lige har det i skabet. Og ellers kan du også bruge peanutbutter. Det giver en anden smag, men stadig en cremet, lækker dressing.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Hvis du gerne vil lave en grøn salat med søde kartofler, men ikke er så begejstret for grønkål, kan du sagtens skifte grønkålen ud med for eksempel spinat, hjertesalat eller rucola.
Generelt synes jeg, grønkål og bagte rodfrugter er en ret god kombi. Bagte rodfrugter har både en lækker blød konsistens til kålen, og de får en dejlig koncentreret smag (som du kan twiste med krydderier). Og de giver både fibre og mæthed.
Her jeg har brugt søde kartofler, men du kan også bruge fx:
Dressingen er et must til en grønkålssalat, og jeg havde længe gået og ønsket mig en dressing lavet på mandelsmør. En lækker cremet dressing med en asiatisk twist af ingefær og chili.
Mandelsmør er måske ikke den mest almindelige ingrediens, men faktisk kan du købe den på glas – enten i din helsekost eller i et velassorteret supermarked.
Alternativt kan du lave den selv! Bare rist mandlerne lidt i ovnen først, og kør dem grundigt i en foodprocessor. Først bliver det bare hakkede mandler, så bliver det en fast, grov masse, og til sidst bliver det blødt mandelsmør. Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne først.
Mandelsmør er også lækkert på samme måde som peanutbutter – som pålæg eller på din morgengrød, for eksempel.
Hvis du tænker – det der mandelsmør, det orker jeg ikke! – så kan du skifte til peanutbutter eller tahin. Tahin giver masser af umami og cremet konsistens, og det kan du sagtens bruge.
Grønkålssalat kan godt være noget genstridig, hvis du bare skyller og hakker den, før den kommer i salaten. Eller hvis du køber den hakket og bare hælder den ud af posen. Den skal have lidt kærlighed, og i grønkålens tilfælde vil det sige: Massage og massageolie. Altså ikke massageolie fra Matas, men en god madolie – jeg bruger næsten altid olivenolie. Sådan gør du:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)