Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Frijoles er ikke den smukkeste bønnemos, men den smager så godt, at den kan redde et helt måltid - og samtidig gøre maven glad. Her i tortillas.
Frijoles betyder bare bønner på spansk, og faktisk går retten originalt under navnet frijoles refritos – “genstegte bønner” – fordi bønnerne først er kogt og dernæst tilberedt på panden.
Når man får frijoles refritos i Mexico, får man ikke helt bare bønner. Man får bønner med smag – løg, hvidløg, spidskommen, oregano. Cremet og lækker, som bønner bliver, når man tålmodigt koger dem længe nok.
Hvis du har været i Mexico – eller på en nogenlunde autentisk mexicansk restaurant – så har du måske også fået frijoles – og indrømmet, det er ikke synet, der sælger. Men hvis du kan elske alle mulige andre typer bønnehejs (hummus, mexicansk hummus osv.), så klarer du det nok også denne gang.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Hvis du vil pynte lidt på dine frijoles, så snup tricket her og pakke dem pænt ind i en tortilla. Giv dem en tur på grillpanden. Og vupti. Så er det pludselig en helt anden sag! De bliver også lidt sprøde, og det er lækkert. Du kan også bruge en almindelig pande – de bliver lige så sprøde.
Server med noget godt grønt – for eksempel ovnbagte auberginer eller avocados, en sprød spidskålssalat – og husk et dryp lime. Så er der ikke et øje tørt.
Frijoles er også en fantastisk base for en gang vegetarisk nachos. Tilsæt et glas taco sauce – og juster lidt r. Godt med nachos, godt med smeltet cheddar …
Hvis du har adgang til en brødrister til frokost, så er tortillas med frijoles et virkelig godt indslag i madpakken. Bare pak dem hjemmefra, og giv dem en tur på risteren, når sulten melder sig. Sprøde og lune, haps!
Hvis du er søndagssulten – trænger til lidt salt – så drys lidt revet cheddar på dine frijoles, inden du klapper tortillaen sammen. Osten smelter, når du steger tortillaen på panden – behøver jeg at sige mere?
Da jeg kom til Mexico første gang, havde jeg sådan glædet mig til at få frijoles i tide og utide (bortset fra, at der ikke findes utide for mig). Det. Fik. Jeg. Ikke. I stedet fik jeg ‘mole’ til alting, og selvom det også indeholder en del bønner, så er det ikke det samme!
Frijoles kan faktisk redde et måltid for mig, selvom det ikke ligefrem er det kunstneriske indtryk, der vinder mit hjerte. Det smager bare hamrende godt, og det mætter på den virkelig dejlige måde. Ikke tungt, bare behageligt og længe. Men der er også godt med protein i frijoles. Og altså smag, den rigtige smag!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hej Bodil
Dine Frijoles er blevet en klassiker her i huset….. Vi ‘letter’ bønnemosen med fintstrimlet letstegt spidskål..og det smager SÅ godt …(og vi bruger også chili i)
Venligst Pernille
Hej Pernille – så hyggeligt at høre fra dig her! Jeg tager selv salaten ved siden af – men da smart at mixe! Og chili, selvfølgelig. Aldrig gå ned på chili. Rådet er hermed givet videre 🙂 Kh Bodil