Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Confiteret and confit de canard tilbehør

Confiteret andelår er nok den nemmeste opskrift på mør og lækker and, jeg endnu har prøvet. Og hvis du ikke lige orker at sætte køkkennerverne på højkant juleaften med en hel andesteg i ovnen, er det et rigtig godt alternativ.

Confiteret and – købt eller hjemmelavet

Vil du servere confiterede andelår, kan du enten købe dem på dåse (og min erfaring med det er aldeles udmærket) – eller lave dem selv. Her får du opskrift på begge dele:

  • Hjemmelavet confit de canard: Køb andelår (typisk på frost), og følg hele opskriften nedenfor.
  • Købt confit de canard: Køb andelår på dåse, og følg opskriften fra punkt 4 nedenfor. Her kan du dog blive lidt udfordret med saucen, fordi du ikke får så meget fond at gøre godt med. Så må du nok ty til en købt andefond og evt. gi’ den lidt ribsgele og rødvin. Alternativt kast dig ud i en sauce med gastrik!

Confit de Canard lyder fint og fransk, og resultatet er virkelig lækkert. Men det kræver absolut ingen avancerede køkkenforkundskaber at lave selv. Andelårene laver du klar i  forvejen. Du kan være helt tryg ved, at de er møre som smør – og du behøver ikke tale fransk med dem.

Lad os lige tage overblikket først:

4 nemme trin til confiteret andelår:

  1. Køb et andelår til hver (eller måske lidt ekstra til de mest sultne) og  andefedt til at simre dem i (jeg købte andefedt på frost i føtex)
  2. Tø andelårene op og lad dem hygge sig med en krydderblanding natten over.
  3. Børst dem rene, og lad dem snurre i fedtet ca. 3 timer
  4. Steg dem sprøde på panden eller i ovnen lige før servering.

Og så var der ikke flere trin. Detaljerne får du nedenfor.

Hvilket tilbehør skal der til confiteret andelår?

Jeg gik meget enkelt til værks:

Sprøde, stegte kartofler. Jeg brugte kogte hvide kartofler, som jeg stegte på panden. Det vil også være fint med hasselbackkartofler, kartoffelfritter i ovn, brunede kartofler eller en større blanding rodfrugter i ovnen.

Det grønne blev en enkel kombi af grønkål og pigeonæbler, lynstegt på panden i lidt andefedt, serveret med et stænk rød balsamico og et drys ristede valnødder. Det tog ikke mange minutter.

Alternativt kan du lave en god salat, fx en luksus grønkålssalat, rødkålssalat med sennepsdressing eller selvfølgelig en waldorfsalat. Saftsusme også lækkert.

Sauce til confiteret and

Når du laver confiteret and selv, bliver der lidt god andefond i bunden af gryden. Når fedtet er blevet koldt, er det nemt at fjerne. Fonden kan du så varme op og si til en koncentreret sauce – ikke sovs i rå mængder, men lidt at dryppe med. I opskriften får du også forslag til, hvordan du kan strække den til lidt mere sauce, hvis du synes, det ser lidt fattigt ud.

Hvis du har købt confiteret and på dåse, følger der ikke meget fond med. Så har jeg 3 forslag:

  • Du kan enten tage den grundige og langsomme version her. En rigtig julesauce for dem, der har god tid.
  • Eller du kan bruge en god købt andefond og toppe den op med ekstra smag fra eksempelvis 1/2 dl portvin (du kan også bruge madeira), evt. ribsgele, evt. gastrik, en smule fløde og sovsejævner, gerne den brune (med kulør).
  • Eller du kan lave en svampesauce fra bunden, og brug købt andefond i stedet for grønsagsbouillon.

Og så har du confiteret and med lækkert tilbehør – voilá!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Confiteret andelår med tilbehør

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 1 døgns tid

Tilberedning: 3,5 time

Du skal bruge:

  • 4 – 6 andelår

  • 1 kg andefedt, måske lidt mere

Til krydderblandingen skal du bruge:

  • 5 kviste frisk timian

  • 1 kvist frisk rosmarin

  • 2 laurbærblade

  • 1 spsk peberkorn (gerne flere farver)

  • 1 spsk sukker

  • 2 spsk salt

Til saucen skal du bruge:

  • Fonden fra gryden (uden fedtet)

  • evt. en sjat portvin eller tilsvarende

  • evt. andefond (købt)

  • lidt fløde

  • evt. sovsejævner (gerne med kulør)

  • salt og friskkværnet peber

Til den lynstegte grønkål skal du bruge:

  • lidt andefedt til panden

  • 4 pigeonæbler eller 2 smagfulde syrlige æbler

  • 150 g grønkål, skyllet og ribbet

  • rød balsamico

  • 30 g valnødder eller pekannødder

Sådan laver du confiterede andelår:

  1. Sørg for, at andelårene er tøet helt op. Knus krydderierne i en morter, gnid dem godt ind i andelårene, og lad dem hvile i en frysepose i køleskabet 12-24 timer.

  2. Skyl krydderierne af, og dup lårene tørre. Varm andefedtet op i en gryde, og læg andelårene i. De skal være helt dækkede af andefedt. Sørg for, fedtet kun lige simrer, ikke mere. Og lad så lårene hygge sig der i ca. 3 timer, til de er fuldstændig møre.

  3. Nu kan du opbevare andelårene i fedtet på køl, hvis du ikke skal spise dem med det samme. De holder længe – op til et par måneder – bare de er dækket af fedtet. Men hvem har brug for det …?

  4. Når de skal spises: Frigør andelårene af fedtet og varm dem op, til skindet er knasende sprødt – enten på en pande eller ca. 20 minutter i ovnen ved 220 grader varmluft. Brug grill til sidst, hvis du bliver utålmodig. Men hold øje!

Sådan laver du saucen:

  1. Fjern fedtet fra gryden, når det er koldt, og varm den andefond, der ligger tilbage. Si den gennem en fintmasket metalsi, giv den en lille sjat fløde, og smag den til med salt og peber. Hvis du gerne vil have lidt mere sauce, kan du tilsætte 1/2 – 1 dl andefond (købt) og portvin. Jævn saucen med sovsejævner, hvis du synes.

Sådan laver du lynstegt grønkål med æbler:

  1. Hak nødderne groft, og rist dem på en tør pande, til de dufter. Lad dem køle af, fx på et stykke bagepapir.

  2. Fjern kernehusene fra æblerne, og skær æblerne i tynde både. Smelt andefedtet på panden ved mellemvarme, og vend æblerne forsigtigt rundt her, til de begynder at karamellisere.

  3. Imens, hak grønkålen groft. Vend den med på panden, til den falder sammen. Krydr med salt og peber, stænk med lidt balsamico, og drys med de ristede nødder.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Confiteret and - Confit de Canard tilbehør

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Confiteret andelår – Confit de Canard med tilbehør

  1. Opskrift med lynstegt grønkål er et godt alternativ til kartofler mm

    Næste gang vi bruger opskriften vil vi undlade stegning af æblerne så vi får en frisk smag

    1. Hej Ulrik, dejligt, I kunne bruge tippet med at stege grønkål. Friske æbler giver lidt mere knas, også lækkert :-) Tak for at skrive. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.