Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

And i stegepose – saftig and Mortens aften og jul

Vil du være sikker på, at juleanden er mør og saftig? Så lav din and i stegepose - og steg din andesteg dagen før. Det gør det hele meget nemmere.

En stegepose kan både redde din planlægning, din sauce og din aften, når du steger and til jul, Mortens aften eller en hvilken som helst anden aften.

Hvorfor stege anden i stegepose?

Stegeposen har den praktiske fordel, at du ikke står med en fedtet ovn, når andestegen er færdig. Fedt og fond bliver i posen, så du får glæde af fonden i saucen i stedet for at stå med et større rengøringsjob i køkkenet.

Tjek under opskriften og få et par gode fif om planlægning, stegetid og temperatur. Det har givet andebegejstring jul efter jul her hos os.

Andesteg i stegepose

And i stegepose – uden stress

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 3 timer
Samlet 3 timer 20 minutter
5 fra 1 stemme
Stegeposen og lidt planlægning redder min juleaften (og Mortens aften). Anden bliver saftig, ovnen bliver ikke svinet til, og der bliver masser af god fond til saucen.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Du skal bruge:

  • 1 and (ca. 2800 g inkl. indmad, bedst økologisk)
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 tsk tørret timian (gerne frisk, i så fald 1 spsk)
  • 3 æble (syrlige)
  • 125 g svesker
  • olivenolie (til at smøre anden med)

Til saucen:

  • stegesky fra anden (uden fedtet)
  • ½ dl portvin (du kan også bruge sherry eller madeira)
  • andefond (købes)
  • ribsgele (eller gastrik)
  • ½ dl piskefløde (evt. mere)
  • sovsejævner (gerne den brune (med kulør))

Sådan gør du: 

  • Rens anden grundigt også indeni. Skyl den, og tør den af udvendigt og indvendigt med køkkenrulle, og gnid den både indvendigt og udvendigt med salt og peber. Smør den også med olivenolie udvendigt.
  • Snit æblerne i tern, og udsten sveskerne (hvis nødvendigt). Fyld så anden med æbler, svesker og timian, og luk den med et par kødnåle. Ind i en stegepose med den, læg indmad og hals ved siden af inde i posen, luk posen og klip et lille hul i toppen, som dampen kan slippe ud af.
  • Sæt din and i ovnen ved 150 grader varmluft i 2,5 time (altså ca. 50 minutter pr. kg and). Ta’ den ud, lad den samle sig i 20 minutter, før du skærer den op.
  • Mens anden hviler, kan du gå i gang med saucen: Hæld stegeskyen over i et stort, højt bæger eller glas. Sæt det køligt, og tag fedtet fra, når det er stift. (Eller hvis du har mere travlt: Vent til det lagdeler sig, og tag fedtet fra. Der er meget! Du kan gemme andefedtet til confiteret and eller til at stege i, fx det tilbehør du finder sammen med min confiterede and).
  • Si stegeskyen, og kog den op med 2-3 dl andefond (koncentrat + vand). Lad det koge lidt ind. Smag til med portvin og lidt fløde. Evt. lidt ribsgelé eller gastrik. Pas på med saltmængden, hvis din fond er meget salt. Kog saucen op, og jævn den evt. med sovsejævner.
  • Se tips til partering af anden og evt. genopvarmning nedenfor.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
5 fra 1 stemme
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip no. 1: Steg din andesteg dagen før. Uden stress

Det var det med planlægning. Hvis det er for sent, så spring til tip no. 2. Hvis du har købt en frossen and, skal du også huske at tø den op i god tid. Læg den i køleskabet to dage før, du vil stege den – så hjælper den også med at holde køleskabet koldt så længe.

Men du gør livet meget lettere for dig selv, hvis du steger anden dagen i forvejen. Lad den køle lidt af, parter den, læg den i et fladt fad og sæt den koldt. Så er den klar til at blive varmet – med sprødt skind – når den skal serveres.

Du kan også lave sovsen færdig i forvejen. Så skal du bare varme and og sovs på dagen, og tro mig, det bliver anden ikke ringere af! Fordelen er, at du får bedre tid til at lave tilbehøret på dagen. Og der bliver tid til hygge. For det er vel også det, sådan en andesteg handler om.

Når du steger anden dagen før, slipper også for at stå med lidt køkkenstress og fumle med varmt andefedt og fond. Det kan pludselig blive noget af et cirkus på køkkenbordet (og på gulvet, det sker desværre også).

Tip no. 2: Steg din and i stegepose

Der er måske lidt skåneærmer over det, men alligevel: Jeg laver altid and i stegepose. Det giver en saftig and og – nok så væsentligt – du slipper for andefedt i hele ovnen. Alt fedteriet bliver holdt inde i posen. Smart.

Gem endelig andefedtet. Det kan du bruge til at stege i senere eller til en gang confiteret andelår, fx.

Tip no. 3: Steg ikke din andesteg for varmt – og tag tid!

Min and bliver stegt ved 150 grader varmluft. Jeg vil ikke kalde det en ægte langtidsstegt and – det får du tips til nedenfor.

Jeg bruner den ikke først. I stedet får den grill lige før spisetid. Se tip nr. 7 under opskriften. Hurtigt og effektivt.

Regn med 50 minutters stegetid pr. kg and, når du steger ved 150 grader varmluft.

Tip no. 4: Langtidsstegt and i stegepose

Jeg kan se, at langtidsstegt and er et hit, så det får du også lige et par tips til.

Her vil jeg også stege min and ved varmluft – dog kun 110 grader. Og så skal den selvfølgelig have længere tid, op mod 2 timer pr. kg. For en and på 2800 g, som i opskriften her, betyder det, at den skal have 5-6 timer.

Hvis du har et stegetermometer, skal du gå efter en kernetemperatur på 70-75 grader i bryst og lår. Hvis du ikke har et stegetermometer, skal lårene sidde lidt løst, når du trykker på dem.

Tip no. 5: Tilbehør til din andesteg

Du kan selvfølgelig gå klassisk til værks med brunede kartofler, traditionel rødkål og måske en waldorfsalat.

Waldorfsalat med fløde og creme fraiche
Waldorfsalat er i al sin enkelhed en magisk opfindelse. En frugtsalat designet til det salte køkken – og i min familie en ægte juleklassiker.
Gå til opskrift
Waldorfsalat med fløde og creme fraiche - helt klassisk

Eller du kan prøve lidt nyt. For eksempel de superlækre kartoffelstakke og en frisk rødkålssalat?

Kartoffelstakke i muffinforme
Det her er de heldigste kartofler, jeg kender. Fantastisk og luksustilbehør til mange retter, og de behøver ikke engang sovs!
Gå til opskrift
Kartoffelstakke i muffinforme
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing

GGeGe

Tip no. 6: Sådan parterer du andesteg i ovn

Hvordan skal anden parteres? Mit forslag: Skær/klip anden op langs brystbenet og rygbenet. Så har du to halve. Skær brysterne fra. (Ved servering: Del dem i 4 skiver lidt på skrå, så du skærer kødfibrene over på tværs, ikke langs med dem). Server lår og overlår enten som ét stykke, eller del dem i to. Vingerne for sig. Og skroget – ja, hvis der er liebhavere, så gem det til dem.

Hvis du serverer din andesteg i ovn med det samme, så er den klar nu.

Tip no. 7: Opvarmning af din and

Hvis du steger din andesteg dagen før, så lad den køle lidt af, parter anden og fordel stykkerne i et nogenlunde jævnt lag i et fladt fad. Sørg for, at alt kød er dækket af skind. Sæt det køligt med folie over. Du kan så enten bruge mikroovn + grill eller ovn + grill til opvarmning:

  • Mikroovn + grill: Tag anden frem ca. et kvarter før servering. Tag så folien af og varm fadet i mikroovnen nogle minutter, til alt er gennemvarmt. Stik så fadet ind under grillen i ovnen, til skindet er sprødt – hold øje! Det går pludselig rigtig hurtigt, fordi skindet er så fedt.
  • Ovn + grill: Tag anden frem ca. 1/2 time før servering. Forvarm ovnen til 180 grader, og sat fadet ind – med folien over – i 20 minutter. Fjern så folien, og tænd grillen i ovnen. Og hold øje, for nu går det stærkt …

Tip no. 8: Hyg i køkkenet!

Min and smager afgjort bedst, når jeg ikke har stresset rundt for at nå det hele. Det ved min familie godt. Så vi deler opgaverne i køkkenet. En laver salat, en dækker bord, en laver risalamande (hvis det er juleaften) og så videre. Alle er stolte af måltidet, og der kan skåles for kokkene.

***

Og en lille historie om sande liebhavere af andeskroget:

I min brors familie var der så stor kamp om skroget, at de gemte de for hinanden. Man kan ikke sige andeskrog til mig, uden jeg kommer til at tænke på historien om det år, hvor der var en, der gemte det i vaskemaskinen – hvor en anden fandt det og spiste det om natten! Jo, det var sande liebhavere!

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

5 from 1 vote
Din bedømmelse:




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

28 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments