Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Andesteg i ovn – bare tanken får tænderne til at løbe i vand, men hvis du vil være sikker på, at din andesteg også er mør og saftig, så kig med her. Det handler om stegepose, stegetid og temperatur.

Steg anden dagen før

Du får også lige et rigtig godt og praktisk tip: Steg anden dagen i forvejen, parter den og sæt den koldt. Du kan også lave sovsen færdig i forvejen. Så skal du bare varme and og sovs på dagen, og tro mig, det bliver anden ikke ringere af! Fordelen er, at du får bedre tid til at lave tilbehøret på dagen. Og hygge. For det er vel også det, julen handler om.

Når du steger anden dagen før, slipper også for at stå med lidt køkkenstress og fumle med varmt andefedt og fond. Det kan pludselig blive noget af et cirkus på køkkenbordet (og gulvet).

Jeg laver altid and i stegepose, både fordi det giver en saftig and og ikke mindst fordi, man slipper for andefedt i hele ovnen. Alt fedteriet bliver holdt inde i posen. Smart.

Et andet tip til juleaften: Det bliver meget hyggeligere, hvis du kan få selskab i køkkenet. En laver salat, en dækker bord, en laver ris á l’amande og så videre.

Og lige en sidste ting: Vil du gerne ha’ en frisk afveksling til rødkålen, så finder du en rigtig rødkålssalat til jul her.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Opskrift på andesteg i ovn - til jul eller Mortens aften

Aftensmad

Rækker til: 4 personer

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: ca. 3 timer

Du skal bruge:

  • En økologisk and, 2800 g inkl. indmad
  • 3 syrlige æbler i tern
  • 125 g svesker uden sten
  • salt
  • peber
  • frisk timian

Husk også!

  • en stegepose!

Til sovsen:

  • Stegesky fra anden (uden fedtet)
  • 1/2 dl portvin (du kan også bruge sherry eller madeira)
  • God andefond (købes)
  • En smule fløde
  • Sovsejævner, gerne den brune (med kulør)

Sådan gør du:

  1. Rens anden grundigt også indeni. Skyl den, og tør den af udvendigt og indvendigt med køkkenrulle. Fyld den så op med æbler, svesker og timian, og gnid den udvendigt med salt. Ind i en stegepose med den, læg indmad og hals ved siden af inde i posen, luk posen og klip et lille hul, dampen kan slippe ud af.
  2. Sæt din and i ovnen ved 150 grader i 2,5 time (altså ca. 50 minutter pr. kg and). Ta' den ud, lad den samle sig i 20 minutter, før du skærer den op.
  3. Imens kan du gå i gang med sovsen: Hæld stegeskyen over i et stort, højt bæger eller glas. Sæt det køligt, og tag fedtet fra, når det er stift. (Eller hvis du har mere travlt: Vent til det lagdeler sig, og tag fedtet fra. Der er meget! Du kan gemme andefedtet til confiteret and.)
  4. Si stegeskyen og kog den op med 2-3 dl andefond (koncentrat + vand). Lad det koge lidt ind. Smag til med portvin og lidt fløde. Pas på med saltmængden, hvis din fond er meget salt.

Tip 1 – partering af andesteg i ovn

Hvordan skal anden parteres? Mit forslag: Skær/klip anden op langs brystbenet og rygbenet. Så har du to halve. Skær brysterne fra og del dem i 4 lidt på skrå. Server lår og overlår enten som ét stykke eller to. Vingerne for sig. Og skroget – ja, hvis der er liebhavere, så gem det til dem.

Hvis du serverer din andesteg i ovn med det samme, så er den klar nu.

Tip 2 – opvarmning af din and

Hvis du steger den i forvejen, så parter anden og fordel stykkerne i et nogenlunde jævnt lag i et fladt fad. Sørg for, at alt kød er dækket af skind. Sæt det køligt med folie over indtil ca. et kvarter før servering. Tag så folien af og varm det først i mikroovnen nogle minutter, til alt er gennemvarmt. Stik så fadet ind under grillen i ovnen, til skindet er sprødt – hold øje! Det går hurtigt, fordi skindet er så fedt.

Du kan også varme det hele i ovnen, hvis du ikke har mikroovn. Det tager ca. 1/2 time. Forvarm ovnen til 180 grader, og sat fadet ind – med folien over – i 20 minutter. Fjern så folien, og tænd grillen i ovnen. Og hold øje, for nu går det stærkt …

Tip 3 – tilbehør

Server med fx hasselbackkartofler, ribsgelé og altså rødkålssalaten.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.