Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
Vil du være sikker på, at juleanden er mør og saftig? Så lav din and i stegepose - og steg din andesteg dagen før. Det gør det hele meget nemmere.

En stegepose kan både redde din planlægning, din sauce og din aften, når du steger and til jul, Mortens aften eller en hvilken som helst anden aften.
Stegeposen har den praktiske fordel, at du ikke står med en fedtet ovn, når andestegen er færdig. Fedt og fond bliver i posen, så du får glæde af fonden i saucen i stedet for at stå med et større rengøringsjob i køkkenet.
Tjek under opskriften og få et par gode fif om planlægning, stegetid og temperatur. Det har givet andebegejstring jul efter jul her hos os.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Det var det med planlægning. Hvis det er for sent, så spring til tip no. 2. Hvis du har købt en frossen and, skal du også huske at tø den op i god tid. Læg den i køleskabet to dage før, du vil stege den – så hjælper den også med at holde køleskabet koldt så længe.
Men du gør livet meget lettere for dig selv, hvis du steger anden dagen i forvejen. Lad den køle lidt af, parter den, læg den i et fladt fad og sæt den koldt. Så er den klar til at blive varmet – med sprødt skind – når den skal serveres.
Du kan også lave sovsen færdig i forvejen. Så skal du bare varme and og sovs på dagen, og tro mig, det bliver anden ikke ringere af! Fordelen er, at du får bedre tid til at lave tilbehøret på dagen. Og der bliver tid til hygge. For det er vel også det, sådan en andesteg handler om.
Når du steger anden dagen før, slipper også for at stå med lidt køkkenstress og fumle med varmt andefedt og fond. Det kan pludselig blive noget af et cirkus på køkkenbordet (og på gulvet, det sker desværre også).
Der er måske lidt skåneærmer over det, men alligevel: Jeg laver altid and i stegepose. Det giver en saftig and og – nok så væsentligt – du slipper for andefedt i hele ovnen. Alt fedteriet bliver holdt inde i posen. Smart.
Gem endelig andefedtet. Det kan du bruge til at stege i senere eller til en gang confiteret andelår, fx.

Min and bliver stegt ved 150 grader varmluft. Jeg vil ikke kalde det en ægte langtidsstegt and – det får du tips til nedenfor.
Jeg bruner den ikke først. I stedet får den grill lige før spisetid. Se tip nr. 7 under opskriften. Hurtigt og effektivt.
Regn med 50 minutters stegetid pr. kg and, når du steger ved 150 grader varmluft.
Jeg kan se, at langtidsstegt and er et hit, så det får du også lige et par tips til.
Her vil jeg også stege min and ved varmluft – dog kun 110 grader. Og så skal den selvfølgelig have længere tid, op mod 2 timer pr. kg. For en and på 2800 g, som i opskriften her, betyder det, at den skal have 5-6 timer.
Hvis du har et stegetermometer, skal du gå efter en kernetemperatur på 70-75 grader i bryst og lår. Hvis du ikke har et stegetermometer, skal lårene sidde lidt løst, når du trykker på dem.
Du kan selvfølgelig gå klassisk til værks med brunede kartofler, traditionel rødkål og måske en waldorfsalat.

Eller du kan prøve lidt nyt. For eksempel de superlækre kartoffelstakke og en frisk rødkålssalat?


Hvordan skal anden parteres? Mit forslag: Skær/klip anden op langs brystbenet og rygbenet. Så har du to halve. Skær brysterne fra. (Ved servering: Del dem i 4 skiver lidt på skrå, så du skærer kødfibrene over på tværs, ikke langs med dem). Server lår og overlår enten som ét stykke, eller del dem i to. Vingerne for sig. Og skroget – ja, hvis der er liebhavere, så gem det til dem.
Hvis du serverer din andesteg i ovn med det samme, så er den klar nu.
Hvis du steger din andesteg dagen før, så lad den køle lidt af, parter anden og fordel stykkerne i et nogenlunde jævnt lag i et fladt fad. Sørg for, at alt kød er dækket af skind. Sæt det køligt med folie over. Du kan så enten bruge mikroovn + grill eller ovn + grill til opvarmning:
Min and smager afgjort bedst, når jeg ikke har stresset rundt for at nå det hele. Det ved min familie godt. Så vi deler opgaverne i køkkenet. En laver salat, en dækker bord, en laver risalamande (hvis det er juleaften) og så videre. Alle er stolte af måltidet, og der kan skåles for kokkene.
***
Og en lille historie om sande liebhavere af andeskroget:
I min brors familie var der så stor kamp om skroget, at de gemte de for hinanden. Man kan ikke sige andeskrog til mig, uden jeg kommer til at tænke på historien om det år, hvor der var en, der gemte det i vaskemaskinen – hvor en anden fandt det og spiste det om natten! Jo, det var sande liebhavere!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)