Læs mere

"/> Afrikansk vegetarret - cremet gryderet med peanutbutter - Muttionline Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Afrikansk vegetarret med peanutbutter

Den er hurtig, den er fyldig, og den smager som koncentreret solskin: En nem afrikansk vegetarret – eller i hvert fald afrikansk inspireret – som du kan have klar på 3 kvarter.

Jeg havde allerede alle ingredienserne  i huset, og du vil også hurtigt kunne finde de fleste i din Netto. Ikke så mange eksotiske ting der. Det skulle da lige være den friske koriander på toppen?

Det afrikanske består i kombinationen af peanutbutter, tomat og liflige krydderier: Paprika, chili, hvidløg og ingefær. Og så et squeeze lime til sidst. Krydderierne ikke bare smager godt – jeg synes også, krydret mad mætter hurtigere. Måske bare fordi jeg virkelig synes, jeg får en smagsoplevelse ud over bare kalorier, fibre og den slags …

Og så skader det vel heller ikke, at retten får en skøn varm farve, der næsten minder om en afrikansk savanne i solnedgangen ;-)

Afrikansk vegetarret med peanutbutter

Afrikansk vegetarret, der mætter

Jeg lavede min gryderet med peanutbutter og butternut squash – som jeg allerede havde. Men i stedet for butternut squash kan du sagtens bruge enten søde kartofler eller hokkaido. Vegetarer skal selvfølgelig også have protein, og det klarer jeg med en dåse drænede kikærter, der passer rigtig godt ind.

Du kan også servere ris eller som her – fladbrød – til. Og du kan lave saucen, som du helst vil ha’ den – tynd, så der er noget til risene. Eller tykkere, så du næsten kan spise det hele med en gaffel.

Tjek altid din chili, før du hælder den i retten!

Der er stor forskel på chilier, også selvom de hedder det samme eller endda ligger i den samme pakke. Så test altid, før du bare bruger løs. Siger jeg af erfaring. Jeg bruger oftest bare de mest almindelige fra supermarkedet (fireflame), men nogle gange smager de som rød peber – andre gange brænder de som ind i …

Skal der salat til din gryderet?

Retten rummer egentlig det hele, men derfor kan man jo godt få lyst til en frisk salat. Jeg ville nok lave en spidskålssalat med lidt syrlig frugt med en dressing af grapefrugtsaft med lidt frisk ingefær. Eller måske denne her med koriander.

Opskrift på afrikansk vegetarret med peanutbutter

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Du skal bruge:

 • 2 løg
 • olivenolie
 • 3 fed hvidløg
 • 1,5 tsk paprika
 • 1-2 røde chili (jeg bruger fireflame)
 • 4 cm frisk ingefær
 • Ca. 400 g græskar (hokkaido eller butternut) eller sød kartoffel
 • 2 dåser hakkede tomater
 • 1 dl peanutbutter
 • 1 dåse kikærter (240 g drænede)
 • 1-2 dl kokosmælk (eller grøntsagsfond)
 • salt og peber
 • frisk lime

Til servering kan du bruge:

 • Frisk koriander, chili og lime
 • Ristede peanuts (jeg foretrækker usaltede)
 • Ris

Sådan gør du:

 1. Hak løget groft og hvidløget fint. Hak chilien fint, og riv ingefæren fint. Skær græskar (eller sød kartoffel) i mundrette tern. (Husk, butternut skal skrælles, det er ikke nødvendigt med hokkaido).

 2. Varm olien op i en gryde, og steg løg og hvidløg ved svag varme, til løgene er klare. Tilsæt krydderier og græskar, og vend rundt. Tilsæt de hakkede tomater og peanutbutter, og rør rundt, til peanutbutteret er fordelt. Lad retten simre, til græskarret er mørt (ca. 20 minutter).

 3. Tilsæt kikærter og kokosmælk, og varm det hele godt igennem. Smag til med salt, peber og lime. Pynt med peanuts, chili og koriander. Server!

Tip! Tøm køleskabet i din afrikanske vegetarret

Den afrikanske gryderet er en ret robust sag, der tåler andre grøntsager også. Du kan fx bruge aubergine eller squash. Et par groft hakkede friske tomater eller rød peberfrugt. En håndfuld frisk spinat – tilsættes lige før servering. Prøv dig frem!

Du kan også skifte kikærter ud med 2 dl linser. Så skal du bare huske at tilsætte dem sammen med 2 dl grønsagsfond samtidig med græskarret, så de får tid til at koge møre.

Tip om ristede peanuts

Jeg foretrækker usaltede peanuts til min mad, men meget gerne ristede. Og hvor finder man dem? Jeg køber dem afskallede og helt naturel hos min lokale grønthandler, og så giver jeg dem en tur i ovnen. Se mere om det her.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.