Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Lammeculotte er et fint lille stykke lam, der er nemt at stege tilpas. Bare hold øje med kernetemperaturen!

Opskrift på lammeculotte i ovn

Lammeculotte er det fine lille stykke lam, som det er nemt at få succes med. Her havde vi nappet en frisk irsk lammeculotte, og den blev lige, som vi helst vil ha’ den. Saftig og lækker, rosa i midten.

Spørger du mig, er der flere fordele ved lammeculotten frem for andre udskæringer:

  • Tilberedningen går hurtigt. Ikke flere timer som med en lammekølle.
  • Den er nem at stege tilpas – ikke for rød, ikke for tør. Bare brug et stegetermometer.
  • Den passer som en fin lille steg til en eller to personer. Og hvis I er mange, kan du bare stege flere.
Lammeculotte med grønsager i ovnen

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet 1 time
Giv de første stjerner!
Lammeculotte er et fint lille stykke lam, der er forholdsvis hurtigt at tilberede. Her får du også forslag til grønt tilbehør.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til lammeculotten skal du bruge:

  • 800 g lammeculotte (2-4 stk. efter størrelse)
  • 2 fed hvidløg
  • frisk rosmarin (eller tørret)
  • olivenolie

Til grønsagerne skal du bruge:

  • 2 auberginer
  • 2 squash
  • 2 rødløg
  • 400 g små tomater
  • 50 g sorte oliven
  • frisk eller tørret rosmarin og timian
  • olivenolie
  • salt og peber

Kartoffelbåde

  • 1 kg kartofler
  • 3 spsk olivenolie
  • frisk rosmarin (eller tørret)
  • ¼ tsk salt
  • friskkværnet peber

Andet tilbehør fx

Sådan gør du: 

  • Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
  • Rids fedtlaget på lammeculotterne, så det kan sprække under stegningen. Gnid dem så med salt, peber, knust hvidløg, hakket rosmarin og lidt olie. Læg dem i en bradepande på bagepapir, der går op af kanterne.
  • Snit aubergine, squash og løg i grove stave eller tern. Vend dem sammen med små tomater (hele) og oliven i olie, salt, peber og krydderurter.
  • Hvis du vil have kartoffelbåde til, er det nu: Skur kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, salt, peber og krydderier efter smag. Fordel dem på bagepapir på en plade, og sæt dem ind samtidig med lammet.
  • Læg grønsagerne rundt om lammeculotterne, og sæt det hele i ovnen i ca. 25 minutter. Små culotter lidt kortere, store lidt længere. Hvis du har et stegetermometer, så steg til til 58 grader, hvis du vil have dem rosa og ca. 65, hvis de skal være gennemstegte. Og noget derimellem, hvis de bare skal have et lidt rosa skær.
  • Lav evt. myntedippen imens.
  • Tag lammeculotten ud, og lad grønsagerne blive. Du kan lune et færdigt brød i ovnen også.
  • Pak lammet i folie, og lad det hvile ca. 10 minutter. Husk, temperaturen stiger ca. 5 grader i hviletiden, og så passer det med 63 grader: rosa og 70 grader: gennemstegt.
  • Tag grønsagerne (og kartoflerne) ud, og server dem sammen med culotterne, skåret i skiver. Husk dippen. Og måske groft brød.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Brug stegetermometer til din lammeculotte!

Den nemmeste måde at få lammeculotten lige tilpas er at bruge et stegetermometer. Så du kan holde øje med kernetemperaturen. Uden termometer er det noget sværere at vurdere – synes jeg.

Og hvilken temperatur skal culotten så ha’? Her får du de vejledende temperaturer for færdigt kød:

Rosa: 62-65 grader
Graduering af rosa: 65-68 grader
Gennemstegt: 70-72 grader

MEN!

Du tager jo din culotte ud af ovnen og lader den hvile ca. 10 minutter, før du skærer den ud. Derfor skal du tage den ud af ovnen ved en lavere temperatur:

Rosa: 58-61 grader
Graduering af rosa: 61-64 grader
Gennemstegt: 65-68 grader

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Godt tilbehør til lammeculotte

Din lammeculotte skal have tilbehør, men hvad foretrækker du?

Her får du en opskrift med grønsager, der står og hygger sig med lammet i ovnen. Det gør det virkelig nemt for dig – og jeg vil foreslå:

  • Aubergine
  • Squash
  • Rødløg
  • Små tomater
  • Oliven
  • Friske krydderurter – og i min optik er rosmarin nummer ét.

Det hele bliver mørt og godt, og det smager fantastisk – sammen med en nem lille myntedip.

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Du kan også overveje:

Myntedip med hvidløg og græsk yoghurt
En frisk dip, der er rigtig godt tilbehør i middelhavskøkkenet – eller bare til knækbrød eller grissini som en lille snack.
Gå til opskrift
Myntedip med hvidløg og græsk yoghurt
Lækker tzatziki til græsk mad
En lækker cremet tzatziki får din græske mad til at smage endnu bedre. Du kan lave den i forvejen, og den holder fint et par dage i køleskabet.
Gå til opskrift
Tzatziki – tilbehør til græsk mad
Sprøde kartofler i ovn
Elsker du sprøde kartofler, får du opskriften her. Med tricks til, hvordan kartoflerne bliver ekstra sprøde. Spis dem lige ud af ovnen, og nyd!
Gå til opskrift
Kartofler i ovn med rosmarin - top sprøde
Kartoffelstakke i muffinforme
Det her er de heldigste kartofler, jeg kender. Fantastisk og luksustilbehør til mange retter, og de behøver ikke engang sovs!
Gå til opskrift
Kartoffelstakke i muffinforme

GemAndre nemme retter med lam

Hvis det ikke skal være en lammeculotte, kan du gå den modsatte vej og lave noget langtidsbraiseret lam. Braisere betyder at stege længe ved lav temperatur – enten i ovn, stegeso eller gryde. Fordelen ved dem er, at du selv kan simre på sofaen så længe – og de kan laves klar i god tid.

Her har jeg også et par favoritter:

Græsk lammegryde med tomat og aubergine
Der er ikke sparet på smag og gode sager i denne lammegryde. Lad den simre længe, så får du det møreste lam på din tallerken.
Gå til opskrift
Græsk lammegryde
Marokkansk lammegryde med abrikoser
Lam på marokkansk maner betyder masser af krydderier – men ikke stærkt. I stedet har gryden fået søde abrikoser, der får de små gryde-engle til at synge.
Gå til opskrift
Marokkansk lammegryde med abrikoser

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej, tak for opskriften. Har ikke prøvet den endnu, men vil bare sige, at print ikke bliver fuldstændigt. Af “sådan gør du” kommer kun punkt 1 og 10 ud.
    vh Bente

    • Hej Bente, undskyld det sene svar. Printproblemet skulle være løst for længst – problemet var, at du kun fik side 1. Nu får du begge 🙂 Tak for at sige til, jeg fik straks fat i min udvikler. Kh Bodil

  2. Glimrende ide at lægge culotten på grøntsager. Jeg brugte det forhåndenværende:
    Et par gode håndfulde spidskål skåret i ringe fra den spidse ende i bunden af fadet.
    6-8 tynde skiver fennikel
    Halverede små tomater
    1 bdt. snittet forårsløg
    1 alm. løg
    1 stor snack-peber i småstykker
    Hvidløg, timian
    Et skvæt piskefløde
    Det blev superlækkert 🙂

    • Hej Troels
      tak for din kommentar – og du læser opskriften præcis, som den skal læses 🙂 Det lyder supergodt, og nu kan andre stjæle ideen.
      Kh Bodil

  3. Det er en yderst skøn ret. Grønsager og kød klæder hinanden. Jeg laver en anden tzatziki, men det er en rigtig god ide som tilbehør.
    Lammet blev saftigt og fint. Grønsagerne blev fine i stegelagen. Denne gang havde jeg ikke sorte oliven, men det gik fint uden.

    • Hej Mette,
      Dejligt du kan bruge opskriften – og justere efter dagsformen ?
      Tak fordi du læser med på bloggen.
      Kh Bodil

  4. Hejsa – jeg forstår ikke hvorfor du og andre bruger stegetermometer – og derfor altid skriver om kernetemperaturen – da jeg synes et er synd og prikke hul i kødet – og saften løber ud.
    Personligt foretrækker jeg at stege på tid.

    Ellers fin opskrift, tak

    • Hej Claus, tak for din kommentar og for at læse med på bloggen 🙂 Jeg bruger stegetermometer, fordi jeg ikke altid er så heldig med at stege på tid – den samme vægt kan komme i forskellige former (mere runde, mere aflange), og der er jeg glad for stegetermometeret. Jeg forstår din anke, men oplever ikke et betydeligt tab af saft. Så derfor … Og heldigvis kan man jo sagtens bruge opskriften uden stegetermometer og stege på tid, hvis man er tryg ved det 🙂 Kh Bodil

  5. Kære Bodil,
    Vi lavede din opskrift på lamme culotte med grøntsager i går, og hvor smager det bare godt! Elsker lam og det her var en god måde at få en masse grønt til. Vi skippede kartoflerne men lavede en kæmpeportion med grøntsager til. Du har den skønneste hjemmeside og der er mange opskrifter, jeg har lyst at prøve fremover. I’ll be back 😉
    KH Malin

    • Kære Malin, dejligt at høre fra dig her! Og at opskriften på lammeculotte faldt godt ud. Her i huset er vi efterhånden også gået over til en masse grønsager – og mindre af kartoflerne.
      Tak for at skrive, og altid velkommen igen ◡̈
      Kh Bodil