Følg med her:
Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen
Opskrift på lammeculotte i ovn
Lammeculotte er det fine lille stykke lam, som det er nemt at få succes med. Her havde vi nappet en frisk irsk lammeculotte, og den blev lige, som vi helst vil ha’ den. Saftig og lækker, rosa i midten.
Spørger du mig, er der flere fordele ved lammeculotten frem for andre udskæringer:
- Tilberedningen går hurtigt. Ikke flere timer som med en lammekølle.
- Den er nem at stege tilpas – ikke for rød, ikke for tør. Bare brug et stegetermometer.
- Den passer som en fin lille steg til en eller to personer. Og hvis I er mange, kan du bare stege flere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til lammeculotten skal du bruge:
- 800 g lammeculotte (2-4 stk. efter størrelse)
- 2 fed hvidløg
- frisk rosmarin (eller tørret)
- olivenolie
Til grønsagerne skal du bruge:
- 2 auberginer
- 2 squash
- 2 rødløg
- 400 g små tomater
- 50 g sorte oliven
- frisk eller tørret rosmarin og timian
- olivenolie
- salt og peber
Kartoffelbåde
- 1 kg kartofler
- 3 spsk olivenolie
- frisk rosmarin (eller tørret)
- ¼ tsk salt
- friskkværnet peber
Andet tilbehør fx
- Madbrød (se forslag)
- Myntedip (opskrift)
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
- Rids fedtlaget på lammeculotterne, så det kan sprække under stegningen. Gnid dem så med salt, peber, knust hvidløg, hakket rosmarin og lidt olie. Læg dem i en bradepande på bagepapir, der går op af kanterne.
- Snit aubergine, squash og løg i grove stave eller tern. Vend dem sammen med små tomater (hele) og oliven i olie, salt, peber og krydderurter.
- Hvis du vil have kartoffelbåde til, er det nu: Skur kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, salt, peber og krydderier efter smag. Fordel dem på bagepapir på en plade, og sæt dem ind samtidig med lammet.
- Læg grønsagerne rundt om lammeculotterne, og sæt det hele i ovnen i ca. 25 minutter. Små culotter lidt kortere, store lidt længere. Hvis du har et stegetermometer, så steg til til 58 grader, hvis du vil have dem rosa og ca. 65, hvis de skal være gennemstegte. Og noget derimellem, hvis de bare skal have et lidt rosa skær.
- Lav evt. myntedippen imens.
- Tag lammeculotten ud, og lad grønsagerne blive. Du kan lune et færdigt brød i ovnen også.
- Pak lammet i folie, og lad det hvile ca. 10 minutter. Husk, temperaturen stiger ca. 5 grader i hviletiden, og så passer det med 63 grader: rosa og 70 grader: gennemstegt.
- Tag grønsagerne (og kartoflerne) ud, og server dem sammen med culotterne, skåret i skiver. Husk dippen. Og måske groft brød.
Brug stegetermometer til din lammeculotte!
Den nemmeste måde at få lammeculotten lige tilpas er at bruge et stegetermometer. Så du kan holde øje med kernetemperaturen. Uden termometer er det noget sværere at vurdere – synes jeg.
Og hvilken temperatur skal culotten så ha’? Her får du de vejledende temperaturer for færdigt kød:
Rosa: 62-65 grader
Graduering af rosa: 65-68 grader
Gennemstegt: 70-72 grader
MEN!
Du tager jo din culotte ud af ovnen og lader den hvile ca. 10 minutter, før du skærer den ud. Derfor skal du tage den ud af ovnen ved en lavere temperatur:
Rosa: 58-61 grader
Graduering af rosa: 61-64 grader
Gennemstegt: 65-68 grader
Godt tilbehør til lammeculotte
Din lammeculotte skal have tilbehør, men hvad foretrækker du?
Her får du en opskrift med grønsager, der står og hygger sig med lammet i ovnen. Det gør det virkelig nemt for dig – og jeg vil foreslå:
- Aubergine
- Squash
- Rødløg
- Små tomater
- Oliven
- Friske krydderurter – og i min optik er rosmarin nummer ét.
Det hele bliver mørt og godt, og det smager fantastisk – sammen med en nem lille myntedip.
Du kan også overveje:
Andre nemme retter med lam
Hvis det ikke skal være en lammeculotte, kan du gå den modsatte vej og lave noget langtidsbraiseret lam. Braisere betyder at stege længe ved lav temperatur – enten i ovn, stegeso eller gryde. Fordelen ved dem er, at du selv kan simre på sofaen så længe – og de kan laves klar i god tid.
Her har jeg også et par favoritter:
Hej, tak for opskriften. Har ikke prøvet den endnu, men vil bare sige, at print ikke bliver fuldstændigt. Af “sådan gør du” kommer kun punkt 1 og 10 ud.
vh Bente
Hej Bente, undskyld det sene svar. Printproblemet skulle være løst for længst – problemet var, at du kun fik side 1. Nu får du begge 🙂 Tak for at sige til, jeg fik straks fat i min udvikler. Kh Bodil
Glimrende ide at lægge culotten på grøntsager. Jeg brugte det forhåndenværende:
Et par gode håndfulde spidskål skåret i ringe fra den spidse ende i bunden af fadet.
6-8 tynde skiver fennikel
Halverede små tomater
1 bdt. snittet forårsløg
1 alm. løg
1 stor snack-peber i småstykker
Hvidløg, timian
Et skvæt piskefløde
Det blev superlækkert 🙂
Hej Troels
tak for din kommentar – og du læser opskriften præcis, som den skal læses 🙂 Det lyder supergodt, og nu kan andre stjæle ideen.
Kh Bodil
Det er en yderst skøn ret. Grønsager og kød klæder hinanden. Jeg laver en anden tzatziki, men det er en rigtig god ide som tilbehør.
Lammet blev saftigt og fint. Grønsagerne blev fine i stegelagen. Denne gang havde jeg ikke sorte oliven, men det gik fint uden.
Hej Mette,
Dejligt du kan bruge opskriften – og justere efter dagsformen ?
Tak fordi du læser med på bloggen.
Kh Bodil
Det blev så lækkert!! Tak for dejlig opskrift?
Hej Mette, tusind tak for din kommentar. Gør mig så glad at høre 🙂 Kh Bodil
Dejlig opskrift, jeg skal prøve den på løirsdag <3 Kh Paprica
Det lyder godt! Håber du bliver glad for den 🙂 Kh Bodil
Hejsa – jeg forstår ikke hvorfor du og andre bruger stegetermometer – og derfor altid skriver om kernetemperaturen – da jeg synes et er synd og prikke hul i kødet – og saften løber ud.
Personligt foretrækker jeg at stege på tid.
Ellers fin opskrift, tak
Hej Claus, tak for din kommentar og for at læse med på bloggen 🙂 Jeg bruger stegetermometer, fordi jeg ikke altid er så heldig med at stege på tid – den samme vægt kan komme i forskellige former (mere runde, mere aflange), og der er jeg glad for stegetermometeret. Jeg forstår din anke, men oplever ikke et betydeligt tab af saft. Så derfor … Og heldigvis kan man jo sagtens bruge opskriften uden stegetermometer og stege på tid, hvis man er tryg ved det 🙂 Kh Bodil
Kære Bodil,
Vi lavede din opskrift på lamme culotte med grøntsager i går, og hvor smager det bare godt! Elsker lam og det her var en god måde at få en masse grønt til. Vi skippede kartoflerne men lavede en kæmpeportion med grøntsager til. Du har den skønneste hjemmeside og der er mange opskrifter, jeg har lyst at prøve fremover. I’ll be back 😉
KH Malin
Kære Malin, dejligt at høre fra dig her! Og at opskriften på lammeculotte faldt godt ud. Her i huset er vi efterhånden også gået over til en masse grønsager – og mindre af kartoflerne.
Tak for at skrive, og altid velkommen igen ◡̈
Kh Bodil