Følg med her:

Er du på udkig efter inspiration til en vegetarisk aftensmad – så siger jeg velkommen til. Jeg elsker vegetarmad, og jeg spiser vegetarisk langt de fleste dage. Så mine vegetar opskrifter fylder stadig mere her på bloggen.
Her på siden finder du alverdens vegetarretter – alt fra vegetarfrikadeller og vegetariske tærter til gryderetter, og du får smage fra hele verden.
Det er længe siden, jeg har forbundet aftensmad med kød, så måske er jeg lidt atypisk. Jeg elsker, elsker vegetarisk aftensmad, og jeg elsker, at man får så utrolig stor variation i farver, smag, tekstur, opbygning af måltidet og alt, hvad en god aftensmad ellers rummer.
Her får du mine bedste tips til, hvordan du får succes med aftensmad vegetar-style, og du får selvfølgelig også links til nogle af mine favoritter. Velbekomme!
Vi har alle de der dage, hvor klokken pludselig er 18.12, og der ikke er tænkt en eneste tanke på aftensmad. Men fortvivl ej – her er grøntsagerne din ven! For mange vegetarretter kan laves lynhurtigt, især hvis du har lidt basis på lager: kikærter, linser, krydderier, grøntsager i sæson og måske en klat hummus i køleskabet.
Her er nogle af mine hurtige livretter:
Og så anbefaler jeg altid at lave store portioner, så der er ekstra hurtig aftensmad en anden dag.
Der er noget særligt ved at spise grønt og mærke kroppen sige: “Ahhh, tak for det.” Og der er faktisk noget om snakken. Når vi fylder tallerkenen med bønner, fuldkorn, grønt og gode fedtstoffer, giver vi kroppen det, den elsker: fibre, vitaminer og masser af plantekraft.
For mig betyder "sund" især, at der er godt med næring og forskellige planter i aftensmaden.
Måske har du hørt om, at vores mikrobiom (det, der lidt kort fortalt i gamle dage blev kaldt tarmfloraen) elsker, at vi få 30 forskellige planter om ugen. Det får mig til at fylde alt muligt forskelligt i grøntsagsskuffer og dåselager (kikærter, linser etc).
Jeg sparer ikke på fedtstofferne – ok alt med måde – men tænker over hvilke. Fx er ekstra jomfru olivenolie en genial ingrediens, jeg eksperimenterer med at integrere i mange opskrifter. Og ikke sparer på.
Her får du et par eksempler på, hvad jeg forstår ved sund vegetar-aftensmad:
Nok så væsentligt skal vegetarmad mætte. Og her kommer vi ikke udenom proteinerne. I vegetarmad får du dem fx fra bælgfrugter som linser, bønner, quinoa og kikærter eller fra nødder, også i form af fx peanutbutter. Du finder dem selvfølgelig også i animalske kilder som mælk, ost og æg og i mindre mængder i en lang række andre planter.
Så kort sagt handler det om at kombinere proteiner, fibre og fedt på en måde, der giver både smag, næring og fylde.
Her er nogle af de retter, jeg vender tilbage til igen og igen:
Jeg er typen, der stort set altid laver en salat som forret til min aftensmad, og det kan du jo gå med på. Og ellers plejer hjemmebagt brød at gøre lykke, især hvis der er noget sauce eller dip (eller olivenolie) at dyppe i.
Jeg arbejder rigtig meget med at skabe den fulde umami-oplevelse i mine vegetariske opskrifter, så du får en smagsoplevelse, der mætter sanserne. Med de rigtige krydderier, teksturer og en god balance mellem sødt, surt og salt, kan man lave de mest vidunderlige retter.
Er du i tvivl om, hvordan du får begyndt? Så er alverdens mere eller mindre eksotiske køkkener et godt sted at starte. Her får smagen god hjælp af alt fra østens soya sauce og miso til mexicanske, fyldige krydderier, mere hjemlige svampe og europæiske smagfulde oste. Og gerne i nye kombinationer!
Tag et kig på mine grønne favoritter til aftensmaden:
Eller lav en lille tapas-aften med dine rester, eventuelt peppet op med en god dip, lidt brød og en salat. Det er mad, der samler – og som kan tilpasses alt fra hverdagsmandag til fredagsfest.
Det er det, jeg forsøger at holde fast i her på bloggen. Vegetarisk aftensmad gerne må være både nem, hurtig, sund – og så lækker, at heller ikke svorne kødspisere savner noget.
Har du lyst til at gå på opdagelse i alle mine opskrifter på vegetarisk aftensmad? Så er det bare at bladre rundt i opskrifterne ovenfor.
Jeg håber, du finder en opskrift – eller 10! – du får lyst til at prøve.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)