Følg med her:
Koldskål med rabarber og knas! – og uden æg
Koldskål uden æg – den nemmeste!
I gamle dage var koldskål noget med at piske æg og sukker i evigheder for at få en luftig og tyk koldskål. Men ikke længere. Jeg bruger bare tykmælk og kærnemælk – en halv liter tykmælk til en liter kærnemælk, og så har jeg til 4 personer. Eller til flere dage, når vi bare er to. Faktisk spiser jeg gerne koldskål anytime – til morgenmad og som en lille snack sidst på dagen, for eksempel. Der spiser jeg den med en usødet mysli, så den bliver lidt sundere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til de ristede havregryn skal du bruge:
- 25 g smør
- 2 spsk sukker
- 50 g havregryn
- 25 g mandler
Til koldskålen skal du bruge:
- 1 citron (økologisk, skal og ca. 1 spsk saft)
- 2 spsk sukker
- ½ tsk vaniljesukker
- ½ liter tykmælk
- 1 liter kærnemælk
Sådan gør du:
Sådan laver du ristede havregryn til din koldskål:
- Start med rabarberne. Her er de råsyltede, og her er de bagte.
- Hak mandlerne groft. Smelt smørret på en pande ved middelvarme, og drys sukkeret over. Lad det simre lidt, og tilsæt så havregryn og mandler. Vend rundt, til det hele er gyldent. Du skal ikke lave andet imens, så kan de nemt brænde på.
- Skrab det hele over på et stykke bagepapir, og lad det køle af.
- Du kan sagtens lave en større portion, hvis det er koldskålsæson. Bare opbevar de ristede havregryn i et glas eller en dåse med tætsluttende låg.
Sådan laver du koldskålen – uden æg:
- Skyl citronen og riv skallen fint. Rør den godt sammen med citronsaft, tykmælk, sukker og vaniljesukker, til det ikke længere knaser i skålen. Tilsæt kærnemælken, og stil koldskålen i køleskabet.Tip: Du kan blende koldskålen med en stavblender, hvis du vil have en mere luftig koldskål.
Koldskål med rabarber og knasende ristede havregryn
Her får du koldskålen med ristede havregryn, der knaser og smager fantastisk sammen med den syrlige koldskål.
Og ikke at forglemme – rabarber. På billedet kan du se de råsyltede rabarber (den søde variant), der er krudtet godt op med frisk ingefær. Du kan også vælge at lave bagte rabarber, som smelter blødt ind i koldskålen. De bagte rabarber egner sig i øvrigt også godt til en simpel dessert med vaniljeis.
Selvfølgelig kan du også servere din koldskål med alverdens andre slags frisk frugt. Jordbær, hindbær, solbær eller ribs i sæsonen. Eller blåbær. Eller melon. Eller æbler, pærer, banan …
Forresten – hvis du er kammerjunkertypen, så tjek lige opskriften på klassiske kammerjunkere også. De er besværet værd, siger jeg bare.
Tip! Husk at bruge øko-citroner
Når du bruger skallen af citronen, er det ekstra vigtigt, den ikke er overfladebehandlet.
Hvilke rabarber vil du bruge?
Jeg foreslår både råsyltede og bagte rabarber i din koldskål. Her finder ud opskrifterne:
Tip! Sådan opbevarer du råsyltede rabarber
Hvis du laver en større portion råsyltede rabarber – eller får nogen til overs – er de også fremragende i salater, som tilbehør til din aftensmad eller som topping på din morgenmad. Opbevar dem i køleskabet, så holder de en uges tid (altså, hvis du ikke får dem spist inden).