Følg med her:
Hjemmelavet knækbrød med kerner og røde linser
Hjemmelavet knækbrød med kerner
Disse knækbrød er noget for dig, hvis du gerne vil have knækbrød, der også indeholder lidt ekstra protein. Det får de fra både kerner og linser.
Jeg har brugt havregryn, rugmel og lidt loppefrøskaller (fx HUSK) til at samle dejen. Hvis du ikke har loppefrøskaller, kan du udelade dem – men de gode til at klistre dejen sammen og give et godt skud fibre.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 dl røde linser (tørrede)
- 1 dl solsikkekerner
- ½ dl græskarkerner
- 1 dl sesamfrø
- ½ dl hørfrø
- ½ dl chiafrø
- 1 dl havregryn (finvalsede, evt. glutenfri)
- 1 dl rugmel
- 2 spsk loppefrøskaller (fx HUSK)
- ½ tsk salt
- 2 dl kogende vand
- ½ dl olie (fx olivenolie eller rapsolie)
- krydderier (evt.)
- flagesalt
Sådan gør du:
- Sæt de røde linser i blød i rigeligt vand i mindst 1 time – eller en hel dag eller nat, hvis det passer bedre.
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
- Bland alle de tørre ingredienser grundigt. Tilsæt evt. krydderier – du kan bruge alt fra kardemomme og kanel til rosmarin, spidskommen, chili osv.
- Si så vandet fra linserne, og kasser det. Bland linser, vand og olie i dejen og sørg for, alt bliver godt fordelt.
- Del dejen i to lige store klumper. Rul dejen helt tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Rul forsigtigt, så dejen ikke skrider fra hinanden, og skub kanterne lidt sammen til sidst (jeg bruger en lang lineal til det). Drys evt. med flagesalt.
- Du kan skære den i passende stykker, med en pizzaskærer – eller tryk med kanten af den lange lineal. Du kan også bare knække knækbrødet efter bagning.
- Bag knækbrødet i ca. 35 minutter – eller lidt mere. Hold øje, når det nærmer sig. Det skal blive gyldent og sprødt.
- Køl af og nyd!
Muttis tips
Hvordan fungerer røde linser i knækbrød?
Modsat de fleste andre typer linser og bønner er røde linser faktisk nemme at bage med i knækbrød. De skal bare stå i blød en times tid. Så bliver de ultrasprøde, lidt som poppede ris, når de bliver bagt. Og så mætter de lidt ekstra og stabiliserer blodsukkeret, takket være protein og fibre i skøn forening.
Bag dit knækbrød længe – ved lav temperatur
Hvis du gerne vil bage knækbrødet som én stor plade, skal du bage ved lav temperatur. Ellers bliver det brunt i kanten og blødt i midten.
Når jeg bager mine andre knækbrød, som jeg skærer op, bager jeg kortere tid ved højere temperatur, fordi jeg kan tage knækbrødene ud, efterhånden som de bliver lige tilpas. Men her bager jeg ved 150 grader, så det hele bliver sprødt – selvom det tager lidt længere tid.
Du kan selvfølgelig også skære dette knækbrød op inden bagning – det forklarer jeg i opskriften.