Følg med her:
Klatkager af risengrød med kanelstegte æbler
Det eneste lidt besværlige ved klatkager er, at det kræver en rest risengrød. Det kan være, du tit har sådan en – men det sker efterhånden sjældent hos mig. Fordi …
Er risengrød et rigtigt måltid?
Som barn elskede jeg risengrød – som mange børn vist gør. Jeg er nok lidt mere beklemt ved at fortælle, at jeg stadig elsker risengrød. For nu om stunder synes jeg ikke, det sådan rigtigt tæller som et måltid. Okay, jeg bliver mæt, og der er næringsstoffer i både mælk og ris, men min hjerne savner fibre, noget mere at tygge på, 6 om dagen (30 om ugen), plantemineraler og vitaminer og hvad der ellers hører til et fuldgyldigt måltid.
Men altså, en gang imellem skader det vel ikke. Især ikke, hvis risengrød lige er det, der skal til for at glæde den indre forkælelsestrang. Og jeg kan jo bare lave det en dag, hvor min bedre halvdel ikke er hjemme. Han synes, det er børnemad.
Der er en opskrift på risengrød nederst i indlægget, under opskriften på klatkager.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til klatkagerne skal du bruge:
- 25 mandler
- ½ citron (økologisk, fintrevet skal )
- 5 dl risengrød (se evt. nedenfor)
- 2 æg
- 3,5 spsk mel
- 1 spsk sukker
- ½ tsk vaniljesukker
Husk også:
- smør at stege i
Til de kanelstegte æbler skal du bruge:
- 2 æbler
- 30 g smør
- 2 spsk sukker
- 2 tsk kanel
Andet tilbehør?
- rødt syltetøj (fx solbær eller hindbær)
- flydende honning
- farin
Sådan gør du:
Sådan laver du klatkagerne:
- Kog mandlerne, til skallen løsner sig. Hæld koldt vand over dem, smut dem, og hak dem groft.
- Riv citronskal fint. Rør så risengrøden op først med æg, så med mel, sukker, mandler, citronskal og vaniljesukker.
- Steg klatkagerne i smør. Start med en enkelt og se (og smag), om den er, som den skal være. Måske lidt mere mel, salt, sukker …
- På en skala fra 1-9 starter jeg på 7 og skruer lidt ned, så klatkagerne bliver gennemstegte uden at blive for mørke.
Sådan laver du kanelstegte æbler:
- Skær æblerne i kvarte, fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både.
- Smelt smørret på en stor pande ved middelvarme, drys sukker og kanel over. Sluk for panden, mens du fordeler æblerne på panden, skru så lidt op igen, og steg ved svag varme, til sukkeret er karamelliseret, og æblerne er møre. Vend dem rundt en gang undervejs. Det tager 5-10 minutter.
- Servér!
Risengrød til jul?
I min barndoms familie spiste vi ikke risalamande til dessert juleaften. I stedet fik vi først risengrød (så var maverne mætte), og derefter kalkun. Risengrøden var et godt trick til at spare på de dyrere råvarer til måltidet, og det er jeg ret sikker på, både min mor og far har lært i deres nøjsomme, børnerige familier.
Nu om stunder koger vi risengrød den 23., så den er kold til risalamanden den 24. Og hvorfor så ikke koge lidt ekstra, så vi kan få klatkager af risengrød?
Klatkager der smager
Som basisopskrift kan du lave klatkager af en rest risengrød, æg, mel og lidt sukker. Men du kan også give dem lidt ekstra smag og knas – med citronskal, mandler og vanilje.
Server klatkagerne med syltetøj, flydende honning og måske nogle kanelstegte æbler, som du også for opskriften på her.
Andre søde sager, der også smager lidt af jul (eller er gode efter vinterens supper):
Sådan laver du risengrød
Husk – hvis du ikke skal spise grøden med det samme, behøver du ikke koge den helt færdig. Den sætter sig, når den køler af.
Du skal bruge (giver godt en liter risengrød):
- 2 dl grødris
- 2 dl vand
- 1 l mælk (gerne sødmælk)
- lidt salt
Sådan gør du:
- Kog først grødrisene op med vand et minut eller to.
- Tilsæt så mælken, og kog op. Lad så grøden simre under omrøring i 45-60 minutter.
- Rør saltet i til sidst (smag til).
I mikroovn:
Brug en stor (for stor!) skål, så det ikke koger over.
- Kog ris og vand op ved fuld effekt. Rør lidt rundt.
- Tilsæt mælken, og kog op ved fuld effekt.
- Skru så ned på 30-40 % effekt og giv grøden 20 minutter. Hold øje, rør lidt rundt.
- Giv grøden ca. 15 minutter mere ved den lave effekt.
- Rør saltet i.