Hvid gløgg med hyldeblomst er min nye gløgg-favorit. Ikke for sød og med både lys rom og skønne minder om sommer - i december.
Lad mig starte med at tilstå, at jeg elsker gløgg. Derfor starter min gløggsæson ret tidligt, og pludselig har jeg fået rød gløgg nok. Heldigvis kan jeg så gå over til hvid gløgg, og måske er det også noget for dig.
Hvid gløgg smager lidt af sommer (bare lidt). Og rom
Inden jeg lavede min egen version af hvid gløgg, smagte jeg mig igennem en del varianter. Men æble. Med alt for meget anis. For søde. Uden rom. Og så videre, og så videre. Nu er jeg landet på denne her, og den er med rom! Jo bedre rom, jo bedre gløgg, det siger sig selv. Men altså – alt med måde. Man kan jo ikke smage rommen lige så godt i en hvid gløgg som man kan i den rene form. Så gem din bedste rom til en lille night cap en anden dag.
Ud over rom er jeg også havnet på hyldeblomst Det er en dejlig mild smag, som gør mig lidt glad ved tanken om sommer. Og det smager skønt – ikke mindst hvis du er så heldig at have en hjemmelavet hyldeblomstsaft på lager.
Hvid gløgg med rom er også en god opfindelse for dig, hvis du ikke er så god til de store mængder rødvin. Siden jeg fik migræne, har jeg haft mindre lyst til rødvin, og det er jo nærmest en katastrofe, når jeg kommer til gløgg-sæsonen.
Nu er jeg heldigvis reddet. Hvidvin, hyldeblomst, rom. Skål siger jeg bare, og glædelig jul!
Hvid gløgg med hyldeblomst og rom
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 5 minuttermin
Trækketid 2 timert
Samlet 2 timert15 minuttermin
Giv de første stjerner!
Hvid gløgg med hyldeblomst og rom er en magisk gløgg med noter af både julekrydderier og sommerfornemmelser.
Vil du have udblødte rosiner: Læg dem i blød i rom i et glas med låg. Lad dem ligge mindst 2 timer, gerne flere dage.
Skær ingefær i helt tynde skiver, og riv appelsinskal. Kog hyldeblomstsaften op med sukker, krydderier og appelsinskal, lad det simre i 5 minutter. Sluk, læg låg på, og lad den trække i mindst en halv time, gerne til i morgen.
Si krydderierne fra, og smid dem ud. Tilsæt hvidvin, rosiner og mandelsplitter, og varm op lige så forsigtigt, så alkoholen ikke damper af. Gløgg må ikke koge!
Smag evt. til med rom. Server!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Et par tips til hvid gløgg
Hvilken vin skal du bruge til hvid gløgg? Et tip er at gå efter vine, der ikke har for meget syre. Syren kan godt blive lidt agressiv i munden, når den bliver varmet op. Så prøv fx en hvidvin fra Rhône, måske en Viognier.
Hvilken rom skal du bruge til hvid gløgg? Hvis din gløgg skal forblive hvid, skal du som det første vælge en ikke for mørk rom (selv om de mørke typer kan smage helt fantastisk, men det er en anden sag). Tænk, at det skal være en rom, du har lyst til at drikke – men uden at flå foret ud af den nok i forvejen lidt flossede julepung.
Vil du lave gløgg-ekstrakt til hvid gløgg? Så kog krydderierne op med hyldeblomstsaften, lad den trække (gerne et døgn), si krydderierne fra, og gem ekstrakten i et glas med låg eller en patentflaske. Så kan du nemt lave hvid gløgg på 5 minutter en anden dag. Du kan evt. lave dobbelt portion – så er der både til gæster og en god, lang, hyggelig december.
Vil du have en nem december-gave? Værtindegave eller værtsgave? Så lav en portion gløgg ekstrakt (se ovenfor), og giv den sammen med sultanas rosiner udblødt i rom, mandelsplitter og en flaske hvidvin. Det skal nok gøre lykke.
Hvad vil du servere til hvid gløgg?
Hvis du ikke allerede har ryddet frysedisken for frosne æbleskiver, kan du måske overveje noget hjemmebag i stedet for? Kagerne på billedet er mine yndlingsjulesmåkager nr. ét: Brosten med romglasur. Det er en slags lille honningkage (samme dej som honninghjerter) – overtrukket med romglasur. Der var den igen: Rommen.
Og her får du et par andre forslag til stort og småt, der passer fint sammen med hvid gløgg:
Hvis du elsker kanel, ristede mandler og en småkage med et hård karamelliseret bid, der virkelig knaser – så er det en småkage for dig! Jeg bager den til jul.