Følg med her:
Hokkaidosuppe med kokosmælk, ingefær, appelsin og chili
Jeg elsker suppe, og jeg elsker suppe, der både er nem og som virkelig smager af noget. Det er lige den slags suppe, du får her. Sådan en, man kan lave på en halv time, når man kommer hjem sidst på dagen og egentlig ikke gider lave mad … Eller som man kan give sine gæster til forret (og her skal du ikke gå ned på topping – se længere nede).
Nem hokkaidosuppe med kokosmælk
Hokkaidosuppe er en super cremet og lækker suppe – både fordi græskarret koger godt ud og nemt kan blendes glat. Og fordi suppen får en dåse kokosmælk, der gør lidt det samme som fløde i en flødesauce. Behøver jeg at sige mere?
Heldigvis er hokkaidosuppe både overraskende nem og hurtig at lave. Du skal bare koge hokkaido og de øvrige grønsager møre – det tager et kvarter. Gi’ suppen kokosmælk (den fede, ja da). Blende. Smage til med krydderier – voilá.
Topping kan du enten riste, mens suppen koger – eller måske finde i skabet.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 hokkaidogræskar (ca. 1200 g renset vægt)
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 4 kartofler (ca. 200 g skrællet vægt)
- 2 gulerødder (ca. 200 g skrællet vægt)
- 7,5 dl grøntsagsbouillon
- ½ rød chili (evt. mere)
- 15 g frisk ingefær (evt. mere)
- 3 appelsiner (alternativt flere klementiner)
- ½ spidskommen (evt. mere)
- 2 dl kokosmælk (kan udelades)
- salt og peber
- 1 lime (saften, smag til)
- 1 tsk honning (valgfrit)
Til servering fx:
- groft brød (alternativt rugbrødschips eller rugbrødscroutoner)
- græsk yoghurt
- ristede nødder og kerner (alternativt dukkah, se nedenfor)
- limebåde
Sådan gør du:
- Find alle ingredienserne frem – sammen med en god køkkenkniv
- Skrub hokkaidoen under rindende vand. Flæk græskaret med en skarp kniv og tag kernerne ud med en ske. Skær hokkaidoen i grove stykker.
- Varm olivenolie op i en gryde og steg hokkaidostykkerne ved lav varme.
- Imens: Skræl løg, hvidløg, kartofler og gulerødder. Skær grønsagerne i ret tynde skiver. Udkern chili, og skær i mindre stykker.
- Tilsæt løg, hvidløg, kartofler, gulerødder og chili i gryden, og hæld grønsagsbouillon på, så det dækker halvt over grøntsagerne. Læg låg på og kog i 12 minutter eller til alt er mørt.
- Imens: Riv ingefæren fint og pres saften af appelsiner.
- Blend suppen med stavblender og spæd til med vand, hvis den er for tyk. Tilsæt appelsinsaft, ingefær og spidskommen. Til sidst kokosmælk, hvis du vil – og lad suppen koge igennem.
- Smag til med salt, peber, limesaft og evt. lidt honning.
- Server med ønsket topping og tilbehør.
Muttis tips
Skal din græskarsuppe ha’ mere ingefær, mere appelsin?
Jeg synes, en græskarsuppe godt kan blive lidt fad (karakterløs) i smagen, og derfor har jeg tilføjet ikke bare ingefær og chili – men også appelsinsaft og lidt lime. Det giver en skøn syre uden at tage magten fra hokkaidoen. En af mine meget smagsdygtige gæster sad længe og funderede over, hvad det var, der gav suppen lidt kant, og det var ikke på grund af chili eller ingefær. Han kunne ikke gætte appelsinsaften, men det var den, han blev begejstret for.
Så hvis du også godt kan lide det friske, stærke og lidt syrlige, skal du ikke spare på hverken appelsin eller ingefær. Ha’ lidt ekstra i baghånden (jeg kan såmænd finde på at hælde appelsinjuice i direkte fra en karton).
Hokkaidosuppe-topping
Topping til græskarsuppen er nærmest en disciplin i sig selv. Men se, hvad du har på lager. Her får du lidt inspiration at gå efter:
- Rugbrødscroutoner eller rugbrødschips. Der er meget godt at sige om hokkaido – fx at det en en forholdsvis kaloriefattig fætter med lavt indhold af kulhydrat (indholdet er kun 4,2 g pr. 100 g modsat fx kartofler, der nærmer sig 20). Den giver dig også et godt tilskud af både A-vitaminer, B-vitaminer, C-vitaminer og kalium. Men fibre har den ikke mange af. Så: Server noget med rugbrød til.
- Godt med kerner og knas. Fx saltristede græskarkerner eller krydret dukkah. Se tip under opskriften.
- Yoghurt eller creme fraiche. Det syrlige er superlækkert sammen med græskarsuppen.
- Salviechips. Bare steg salvieblade i rigeligt olie på en pande eller i en gryde. Lad dem dryppe af på et stykke fedtsugende papir, og drys med flagesalt. Sprødt og lækkert!
- Sprøde, ristede kikærter. Giver også lidt ekstra protein i retten.
- Ristede svampe – der er frit slag! Sørg for at salte godt eller gi’ dem lidt soya for mere umami.
Og hvis du er vild med græskar …
Så tjek fx også:
Sådan laver du dukkah
Dukkah er en krydret, ristet nøddeblanding med sesam, og du kan variere den ret frit. Jeg tog:
- 150 g blandede mandler og nødder (mandler, hasselnødder, valnødder)
- 25 g sesamfrø
- 1/2 tsk. chiliflager, 2 tsk stødt spidskommen, 1 tsk. stødt koriander, 1 tsk flagesalt
Tilberedningen er enkel:
- Start med at køre det hele en tur i en minihakker, til din mix har den rette grov/finhed
- Rist det så på en tør pande ved middelvarme. Vend rundt ofte, til det dufter – ca. 5-8 minutter.
- Køl af på et stykke bagepapir.
Hej Muttionline
Suppen var meget populær – fantastisk flot farve, og dem, der ikke havde mistet smagssansen pga Corona sagde også, den smagte rigtig godt.
Hej Ilse, tusind tak for din kommentar. Jeg krydser fingre for, at alle snart har smagen tilbage. Og ellers må man jo kaste sig hæmningsløst ud i krydderierne så længe 😉 Kh Bodil
Jeg vender altid tilbage til din opskrift. Min gæster roser også smagen selvom de har deres egen favorit. TAK for gode opskrifter i det hele taget.
Hej Elisabeth, tak for din søde kommentar! Det gør mig glad at høre – og minder mig om, at den er lige hvad jeg trænger til i dag 🙂 Tak for at læse med på bloggen, altid! Kh Bodil
Ustyrlig lækker hokkaidosuppe. Så bliver det ikke bedre 👍 Tak for dejlig opskrift.
Hej Lene,
ustyrlig sød kommentar. Tak! Det er sandelig også sæson for hokkaidosuppe.
kh Bodil