Følg med her:
Hjemmelavet mysli uden sukker
Mæt uden cravings frem til frokost
For mig handler morgenmaden om, at jeg har brug for en stabil energi frem til frokost. Og her er en sød morgenmad bare ikke særlig nyttig. Frugt, brød, havregryn, sukker og søde morgenmadsprodukter sender desværre alle blodsukkeret på en rutchebanetur fra morgenstunden. Resultat: Jeg er råsulten to timer efter morgenmaden. Øv.
Så hvad gør du, hvis du nu elsker morgenmad med mysli?
- Du klæder den godt på med fedtstoffer. (Altså yoghurt med en god fedtprocent, ikke skyr, sorry).
- Du undlader en sødet mysli (alle typer sukker gør det samme – om det er honning, sukker, sirup, banan, dadler eller noget helt fjerde. Kun stevia undtaget).
- Du giver den gas med proteiner (yoghurt er godt. Frø, kerner, nødder og nøddesmør er endnu bedre, og du kan selvfølgelig vælge lidt af det hele).
- Og kan du ikke undvære den søde smag, supplerer du med lidt frisk, hel frugt, som også kommer med fibre.
Det er min morgenmad, når det skal gå hurtigt. Og tro mig, det giver ro i hele kroppen og klare tanker i timevis. Nul sukker, nul cravings.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Du skal bruge:
- 75 g smør (eller kokosolie)
- 3 dl nødder (en mix af mandler og div. nødder)
- 5 dl havregryn (grovvalsede)
- 4 dl speltflager (evt. blandet med rugflager)
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- ½ dl hampefrø
- ½ dl chiafrø
- ½ dl sesamfrø
- ½ dl hørfrø
Prøv evt. også:
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
Sådan gør du:
- Smelt smør ved medium varme i en god stor gryde. Tag gryden af varmen.
- Imens: Hak nødder og mandler groft.
- Kom alle de øvrige ingredienser i gryden, og blandt godt.
- Bred blandingen ud på to bageplader. Sæt dem i ovnen, og tænd på 150 grader. Sæt uret på 10 minutter. Vend rundt i myslien, og sæt uret igen på 5 minutter (måske mere, det kan du vurdere, når du vender rundt). Det hele skal være gyldent, inden du tager pladerne ud.
- Lad müslien køle af.
Muttis tips
Start dagen med en yoghurt, der mætter
Husk – hvis du skal blive mæt, skal du bruge en yoghurt med en ordentlig fedtprocent. Selv blander jeg en 1 dl 2 % græsk yoghurt med lidt mindre 10 % græsk yoghurt, så jeg lander omkring 5 %. Og nej, det er jeg ikke blevet tykkere af, simpelthen fordi det mætter ordentligt. Formiddagens snack er sløjfet, og min energi er stabil frem til frokost. Det føles så godt.
Skal din morgenmad lige ha’ en ekstra upgrade, kan du supplere med fx:
- En håndfuld friske bær
- 1/2 banan
- Lidt nøddesmør efter lyst – mandelsmør, peanutbutter, cashewsmør, hasselnøddesmør, alt er godt.
Kan du lave myslien med andre nødder, flager, kerner og frø?
Jeg har brugt 12 forskellige gryn, kerner osv. i min mysli, og det gør jeg for at give mit mikrobiom en god start på dagen. Men du kan sagtens lave myslien med færre eller nogle andre, hvis du har det. Jeg har delt opskriften op i forskellige kategorier – nødder, havregryn, flager, kerner og frø – og hvis du nogenlunde holder dig til dem, skal det nok blive godt.