Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Cremet havre-risotto med asparges – en forårsfrisk og grøn ret klar på 30 minutter. Perfekt til både hverdagsmad og påskemiddag.
Denne havre-risotto med asparges er hurtigt blevet et hit hjemme hos mig. Den er cremet og mættende, men uden at være for tung – og så har den den der dejlige kombination af friskhed, umami og syrlighed, som bare spiller.
Og der er noget helt særligt over de første grønne asparges. De smager ikke bare af forår – de minder om, at vi er i det lyse halvår, så jeg drømmer straks om lune eftermiddage og alt det grønne, jeg har gået og savnet. Måske også dig?
Denne gang har jeg lavet min risotto med havreris – de er endelig tilbage i butikkerne, og for sådan en fuldkorns-frans som mig er det en god nyhed. Havreris er 100 % fuldkorn og også ganske rige på protein, faktisk.
Når du koger havreris som ris, skal du kun gi’ dem 10 minutter, ellers kan de blive klistrede. Men i risotto er klistret jo kun et plus, så det er ret smart at bruge havreris.
Derudover har havreris en skøn, lidt nøddeagtig smag og et godt bid. Fyldt med fibre og gode sager. Et ret godt alternativ til arborioris. Nåja, og havre er jo noget, man dyrker på vores breddegrader, så de kommer heller ikke langvejs fra.
Nå, det sagt – du kan naturligvis lave risotte med asparges med almindelige aborioris.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Opskriften er – som risotto er oftest – enkel, og du har mad på bordet på cirka 30 minutter. Perfekt til både hverdag og weekend – og den fungerer forrygende som grøn gæstemad, ikke mindst i foråret og til påske.
Risottoen starter som de fleste: med løg, hvidløg og bladselleri, der langsomt bliver klare og sødlige i lidt olivenolie. Så kommer havrerisene på, og de får lov at blive godt varme, inden du hælder en god sjat tør vermouth eller hvidvin i. Resten er klassisk risottoteknik: bouillon i store mængder, lidt omrøring undervejs – og så slutter du af med parmesan, mascarpone og lidt citronskal. Bum.
Aspargesene får lov at simre med de sidste par minutter, så de beholder sprødhed og farve. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af serveringen, kan du tage et par stykker fra og stege dem separat som pynt. Og toppe op med ærteskud.
Jeg har lavet den her havre-risotto med asparges nogle gange efterhånden, og det er altså en ret, der er nem at variere:
Den her risotto er faktisk så komplet i sig selv, at du ikke behøver andet end et godt glas vin til. Men hvis du vil servere noget ved siden af, vil jeg anbefale noget grønt, der ikke er for tungt. For eksempel en let salat (altid salat her i huset):
Der er noget friskt, næsten påskeagtigt over retten. Det lysegrønne, det cremede, det syrlige. Og så er det en grøn ret, som selv de mere kødglade sjæle i familien plejer at tage godt imod. Jeg serverer den gerne i påsken som en slags grøn hovedret – og den får ofte ben at gå på.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)