Scan for at gå til opskrift
Havre-risotto med asparges - en ny forårsfavorit
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Samlet 30 minutter min
Til havre-risottoen skal du bruge:
- 3 stilke bladselleri
- 2 skalotteløg (eller et rødløg)
- 2 fed hvidløg
- 300 g havreris
- 100 g parmesan
- 9 dl grønsagsbouillon
- 1,5 spsk olivenolie
- 2 dl tør vermouth (eller hvidvin)
- 3 spsk mascarpone
- salt og friskkværnet peber
- 1 citron (saft og skal efter smag)
- parmesan (til servering)
Til fyldet skal du bruge:
- 300 g grønne asparges
- 2 tsk olivenolie
Jeg brugte ærtespirer til servering.
Du kan også lave risottoen med almindelige risotto-ris.
Start med at hakke bladselleri, løg og hvidløg fint.
Vej havrerisene af.
Gør bouillon klar i et målebæger.
Sæt så din risottogryde over ved middel varme, og giv den lidt olivenolie. Tilsæt de hakkede ingredienser, og vend jævnligt rundt i det, indtil de er møre og klare, ikke brune. Hellere skru lidt ned for varmen og op for tålmodigheden.
Skru nu kortvarigt op for varmen og tilsæt havrerisene. Vend hurtigt rundt i et minut eller to – til risene er blevet brandvarme. Hæld så vermouth/hvidvin over, og ned med varmen igen. Vend rundt, indtil vinen er opsuget eller dampet helt af.
Tilsæt nu din bouillon – næsten det hele på én gang. Og kig på dit ur. Om ca. 18 minutter har risene fået nok. Du skal bare røre lidt rundt ind imellem, ikke andet. Tilsæt resten af bouillonen undervejs.
Mens du koger risottoen:
Knæk bunde af dine asparges, og snit dem i ca. 4 cm lange stykker på skrå. Hvis du vil have nogen til pynt - så tag dem fra, og steg dem næsten møre på en pande i lidt olie. De øvrige bliver bare tilberedt i gryden.
Test, at havrerisene er møre, men med bid. Tilsæt så asparges, og lad dem varme med et par minutter. Du kan tilsætte lidt ekstra vand, hvis havrerisottoen er blevet for tør.
Riv parmesanosten fint. Gerne lidt ekstra til at servere ved siden af i en skål.
Tag gryden af varmen, og tilsæt mascarpone og parmesanost. Smag til med salt og peber (vær varsom med saltet, da ost og bouillon er salt i forvejen).
Servér straks med fintrevet citronskal og ekstra parmesan.