Følg med her:
Guacamole – opskrift på avocadodip til mexicansk mad
Elsker du guacamole? Så siger jeg velkommen i klubben. Hjemmelavet, ægte guacamole gør ethvert måltid ca. dobbelt så godt, og her får du min højtelskede opskrift.
Jeg laver min guacamole udelukkende på planter – altså ingen creme fraiche eller andet af den slags. Det giver den helt rigtige autentiske tex-mex-smag.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 3 avocados (modne)
- 1 lime (ca. 2 spsk saft)
- 1 bundt koriander (efter smag)
- 1 fed hvidløg
- 1 tomat (lille)
- ½ rød chili
- ¼ rød peber
- ¼ rødløg
- salt
Sådan gør du:
- Pres limesaften. Mos avocadoerne med limesaften. Brug en gaffel på en flad tallerken eller et spækbræt.
- Hak koriander, ikke for fint.
- Pil og pres hvidløget.
- Halver tomaten, og fjern kernerne, så din guacamole ikke bliver for våd. Hak resten af tomaten fint.
- Udkern chilien, og hak den fint. Test, hvor stærk den er, og juster mængden efter det.
- Fjern kerner fra peberfrugten, og hak den fint.
- Pil rødløget, og hak det fint.
- Bland det hele i hånden, og smag til.
Jeg blev forelsket i guacamole, da …
For mig startede det grønne eventyr tilbage i 80’erne, da jeg fik en lille kogebog fra Cranks hånden. Cranks åbnede deres første restaurant i London helt tilbage i 1961, så de var pionerer inden for det vegetariske felt. Senere var jeg også på deres restaurant i København, hvor det gik op for mig, at salat var meget mere end iceberg med tomater og agurk.
Men guacamolen mødte jeg i deres lille, grønne kogebog. Nok en af de mest slidte kogebøger i mit sortiment, og siden med guacamole er både krøllet og plettet. Godt brugt.
Dengang var der vist ingen, der havde hørt om frisk koriander, så Cranks foreskrev guacamole med basilikum. Meget eksotisk. Det har jeg siden rettet til koriander. Jeg har også forenklet en smule. Men Cranks skal afgjort have stor tak for inspirationen!
Og for øvrigt, så kan du roligt prøve en avocadodip med basilikum. Det smager også dejligt, bare ikke så mexicansk.
Guacamole med tomat – og andre ting …
Det særlige ved min guacamole opskrift er – ja, lidt af hvert:
- Min guacamole er ikke bare en avocado dip. Guacamolen får smag og konsistens fra tomat, rødløg, rød peber og frisk chili (uden at den behøver at blive stærk af det. Tænk chili som et aromatisk krydderi i stedet for hot, hot, hot).
- Guacamolen har struktur. Jeg hakker det hele fint og moser avocadoen med en gaffel. Ikke noget med blender eller stavblender. (Hvis du bedst kan lide det, kan du selvfølgelig bare gøre det. Men vær varsom med mængden af løg, da løget smager kraftigere igennem, hvis det bliver SÅ fint hakket).
- Jeg laver guacamole uden creme fraiche eller yoghurt. Det er en rent vegansk guacamole. (Og du må gerne lave en avocadodip med creme fraiche for min skyld, det smager også dejligt – men prøv først en guacamole uden).
- Lime. Altid lime. Ikke noget med citron. Lime har den mest himmelske aroma!
I Texas har jeg fået den lavet ved bordet på restaurant, så jeg kunne kigge med i hele processen. Og hvis du vil lave guacamole, som man får den her (tex-mex), så er den faktisk lidt enklere. Du skal bruge:
- Avocados, perfekt modne
- Koriander
- Lime
- Salt
- Evt. frisk chili
De lavede også guacamolen grov, faktisk i en morter. Ingen hvidløg, siger det bare. Og den smagte virkelig godt alligevel.
Mexicansk mad – eller måske en lille mexicansk fiesta?
Hvad kan man spise til guacamole? Altså ud over de der tortilla chips på billedet? Selvom guacamole hører hjemme i det mexicanske køkken, kan du sagtens bruge den til andre ting også. Men her får du en række – mexicanske og knap så mexicanske – forslag:
- Server dippen i godt selskab med fx tortilla chips og tomatsalsa.
- Prøv den på mexicanske vafler
- Lav et helt vegetarisk måltid med en mexi bowl
- Brug den som spread i din burger eller sandwich
- Eller lav den bare til det, du synes, der trænger til guacamole. Og hvad gør ikke det?
Og husk: Man kan ikke lave for meget guacamole!