Følg med her:
Græsk bønnesalat med feta
Græsk bønnesalat med dobbelt op på bønner! En nem bønnesalat med både grønne bønner og hvide bønner. Og masser af smag fra det græske køkken.
Græsk bønnesalat – en salat, der mætter
Du kan både bruge salaten som tilbehør til din aftensmad og som en selvstændig måltidssalat.
Brug den fx som tilbehør til:
- Vegetarfrikadeller
- Fisk
- Kylling
- Ovnretter
- Grill
- … og meget andet.
Græsk bønnesalat er også en god selvstændig ret, fx til en let frokost eller på en buffet. Jeg bruger meget gerne en rest i madpakken også. Og selvom en salat hedder en måltidssalat, kan jeg godt lide et stykke brød til – du gør, som du synes.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g grønne bønner
- ½ tsk salt
- 240 g hvide bønner (1 dåse, drænet)
- 50 g soltørrede tomater i olie
- 50 g oliven
- 75 g blandede salater
- ½ rødløg
- 50 g feta
- tørret oregano (eller frisk om sommeren)
Dressing
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk rapsolie
- 1 spsk rød balsamico
- ½ tsk dijonsennep
- ½ fed hvidløg
- salt og friskkværnet peber
Tilbehør
- Brød (evt. )
Sådan gør du:
- Pres hvidløget, og ryst dressingen godt sammen i et glas med låg. Smag til.
- Nip bønnerne – og hvis du bruger flade bønner: Snit dem i mundrette bidder.
- Damp bønnerne i en fladbundet gryde: Kog 1 dl vand og ½ tsk salt op, og tilsæt bønnerne. Læg låg på. Lad det koge op igen, og lad bønnerne koge et par minutter, til de er al dente (med bid). Hæld resterende vand fra, og hæld straks koldt vand over for at stoppe kogningen i bønnerne. Dræn vandet fra igen.
- Dræn de hvide bønner, skyl dem, og dræn igen. Skær de soltørrede tomater i skiver. Snit løget fint.
- Bland salaten med dressingen, smuldr feta over, og drys med oregano. Server straks!
Muttis tips
Græsk bønnesalat – til vinter eller sommer?
Jeg har lavet en græsk bønnesalat i en vinterversion, hvor umami-smagen virkelig bliver koncentreret.
Vil du lave salaten om sommeren, vil jeg foreslå tre små justeringer, så du får en lidt lettere salat:
- Skift til friske tomater (og flere af dem). Her vil jeg nok vælge cherrytomater, fordi de større tomater ofte er mere kedelige i smagen. Men har du adgang til friske, smagfulde tomater – som i Grækenland – så tager du endelig dem.
De friske tomater ændrer mere, end man lige skulle tro. Salaten bliver lettere og mere saftig. - I stedet for de blandede salater, kan du bruge en mere sprød og let type salat, fx romaine eller crisp. Og spar ikke på den.
- I stedet for tørret oregano på toppen – brug frisk oregano, og skru godt op for mængden.
Tips til tilberedningen af græsk bønnesalat
Det allervigtigste i en bønnesalat er, at bønnerne er tilberedt lige tilpas. De skal have bid og lidt sprødhed – uden at føles rå. Lidt af en balance! For det er så nemt at overkoge bønnerne, og så bliver salaten noget mere sjasket – det er ret ærgerligt.
Jeg har lavet salaten mange gange, og derfor er der hurtigt nogle ting, der bliver en selvfølge. Hvis du laver den første gang, har du måske brug for lidt flere tips, så dem får du her:
- Grønne bønner. Friske bønner skal kun koges ganske kort, og du skal sørge for at stoppe kogningen, så snart de er ‘al dente’. Derfor: Kog kun en lille mængde vand op i en fladbundet gryde (stor diameter gør det nemmere at styre). Hæld de trimmede bønner i, læg låg på, og kog op for fuld varme. Så snart vandet er kogt op igen, skru ned, så det kun akkurat koger, og bønnerne koger i dampen. Lad dem koge et par minutter, og tag så en bønne op og test: Er den lige tilpas? Ellers prøv igen et minut senere.
Så snart bønnerne er tilpas, hæld straks vandet fra, og hæld iskoldt vand over dem, så du stopper kogningen indeni bønnerne. Lad dem så dryppe af i en sigte. - Hvide bønner. Jeg bruger for det meste tilberedte bønner. Du kan naturligvis koge dem selv, hvis du foretrækker det. Det er vigtigt, de ikke er for udkogte – så er de ikke så spændende i salaten.
- Løg. Snit dem i helt fine både eller ringe, så de ikke bliver for dominerende. Jeg brugte et mandolinjern (3 eller 4 mm).
- Feta. Jeg kan godt lide at fetaen bliver godt fordelt i salaten, så den bliver lidt cremet. Derfor smuldrer jeg den over salaten. Hvis du foretrækker feta i tern, så bruger du selvfølgelig bare det!
Det skal du bruge – og det kan du variere med
- Grønne bønner. Jeg brugte flade helda-bønner – du kan naturligvis også bruge de klassiske lange, slanke grønne bønner. Dem behøver du ikke snitte, før du koger dem og vender dem i bønnesalaten.
- Hvide bønner. De hvide bønner kan enten være de store butter beans, som jeg bruger, eller de mindre cannellini bønner (i princippet kan du bruge alle slags bønner og linser – de hvide ser bare bedst ud). Du kan naturligvis koge dem selv, hvis du foretrækker det. Jeg bruger nogen fra dåse og var så heldig, at de ikke var udkogte. Det sker desværre nogle gange, og det er ikke så spændende i salaten.
- Løg. Skulle det være rigtig græsk, skulle det være salatløg, men det har jeg sjældent i mit køkken (og du næppe heller). Derfor har jeg valgt rødløg, der også er smukke i salaten.
- Soltørrede tomater. Bønnesalaten bliver langt bedst med de soltørrede tomater i olie (eller evt. de bløde, man kan få uden olie). Du kan også bruge friske tomater – oplagt om sommeren – eller langtidsbagte tomater. Dem kan du evt. lave selv – det vil være virkelig lækkert!
- Oliven. Jeg brugte mine yndlingsoliven, der faktisk er tyrkiske. De er soltørrede og meget smagfulde. Det mest oplagte ville ellers være græske kalamata-oliven. Men det vigtigste er, at det er oliven, som du bedst kan li’ dem.
- Feta. Jeg bruger for det meste Puck, men igen: Det vigtigste er, at det er en fetaost, du elsker. Salaten bliver måske mere ‘autentisk’ græsk, hvis du bruger en lidt mere tør feta lavet på gede- og fåremælk.
- Blandede salater. Alle slags blandede salater kan bruges. Du kan også udskifte med babyspinat eller en sprød salattype.