Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Glutenfri havrekiks er en hurtig snack - og du skal kun bruge 5 enkle ingredienser, plus kogende vand. Bag med honning eller helt sukkerfri.

Havrekiks er virkelig noget, du kan bage spontant. Jeg lavede dejen og rullede ud, mens min bedre halvdel klarede opvasken. Og så var der kiks til den lidt småsøde snacksult bagefter.
Tricket med havrekiks er, at du bruger kogende vand, og så sker der det samme, som når du koger havregrød: Havregrynene klistrer sammen, så du får en dej, der er til at rulle ud. Det kogende vand gør også, at smørret bliver supernemt at ælte ind i dejen.
Du kan også sagtens bage dine glutenfri havrekiks i en salt version, uden honning eller sirup. Så er de rigtig gode til et ostebord, fx. Jeg havde bare lyst til en lidt sød snack, derfor kom der lidt honning i.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

I mange år jeg har bagt mine havrekiks som helt tynde kiks, hvor jeg ruller portionen helt tyndt ud til store kiks. Det har den fordel, at de bliver bagt – og sprøde – på ret kort tid (hvad der svarede til opvasken i sommerhuset).
Men. Så fik jeg lyst til nogle små, lidt tykkere havrekiks. Sådan nogle ‘en havrekiks i en mundfuld’- størrelse. Derfor rullede jeg dem lidt tykkere ud, måske til 2/3 af af pladen. Skar dem ud med min klejnespore og prikkede dem med en gaffel. De skulle bage op mod 30 minutter, men altså – hold øje, for de bliver hurtigere brune i kanten af pladen end midtpå.
Hvis du har tålmodighed til det, er det et rigtig godt trick at slukke ovnen, når de er NÆSTEN færdige, og så lade dem stå i eftervarmen en halv times tid.
På billedet øverst ser du de små tykke havrekiks – og herunder ser du de lidt større tynde. Ja, så er forskellen heller ikke større …

Hvis du synes, dine havrekiks skal se ud som nogen, du har købt, kan du rulle dejen ud og bruge en rund udstiksform. Så ligner de noget, du har købt i en rulle. Men jeg er afgjort til den dovne model, hvor jeg ruller dejen ud én gang og bare skærer kiksene ud, lige som mine knækbrød med kerner og rugmel.
Vil du have fine runde kiks, kan du se et eksempel her med mine birkeskiks.
Du kan skære den yderste kant til, så alle kiksene bliver fine og lige på alle sider. Ellers bliver de yderste kiks lidt flossede i kanten. Men det er jo bare en ekstra god grund til at hapse dem i en fart. Så kan man gemme de lidt finere firkantede kiks til gæster (eller sig selv) 😉
Du kan bage kiksene direkte på det bagepapir, du ruller dem ud på. De hæver ikke og vokser ikke sammen. Tværtimod trækker de sig lidt fra hinanden, så de er nemme at brække fra hinanden, når de er kølet lidt af.
Fra naturens hånd er havregryn altid glutenfri. Så jeg har undret mig en del over, at man kan købe ‘almindelige’ havregryn og glutenfri havregryn (som er dyrere). Sagen er, at almindelige havregryn bliver behandlet på samme møller som alle de forskellige slags mel med gluten. Derfor er der rester af mel i havregrynene – og gluten. Og det kan en rigtig glutenallergiker ikke tåle.
Jeg tåler gluten udmærket, så jeg bager bare med almindelige havregryn. Men hvis du lider af cøliaki, så køb dem uden gluten. Det ved du sikkert bedre end jeg.

Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)