Glutenfri havrekiks – lynhurtig snack uden mel!

Glutenfri havrekiks er en hurtig snack - og du skal kun bruge 5 enkle ingredienser, plus kogende vand. Bag med honning eller helt sukkerfri.

Havrekiks er virkelig noget, du kan bage spontant. Jeg lavede dejen og rullede ud, mens min bedre halvdel klarede opvasken. Og så var der kiks til den lidt småsøde snacksult bagefter.

Havrekiks er en nem, hurtig snack

Tricket med havrekiks er, at du bruger kogende vand, og så sker der det samme, som når du koger havregrød: Havregrynene klistrer sammen, så du får en dej, der er til at rulle ud. Det kogende vand gør også, at smørret bliver supernemt at ælte ind i dejen.

Du kan også sagtens bage dine glutenfri havrekiks i en salt version, uden honning eller sirup. Så er de rigtig gode til et ostebord, fx. Jeg havde bare lyst til en lidt sød snack, derfor kom der lidt honning i.

Glutenfri havrekiks - lynhurtig snack uden mel!

Glutenfri havrekiks – helt uden mel!

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
Hjemme hos os spiser vi de her havrekiks som dessert – i stedet for en småkage. De er kun en smule søde, men mætter alligevel den søde tand.
Antal: 20 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 225 g fine havregryn (er du glutenallergiker – husk glutenfri havregryn)
  • ½ tsk bagepulver
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk vaniljesukker (valgfrit)
  • 75 g smør
  • 2 spsk honning (eller sirup)
  • 1,5 dl kogende vand

Sådan gør du: 

  • Vej havregrynene af i en skål, tilsæt bagepulver, salt, smør i tynde skiver og honning. Hæld det kogende vand over, og rør rundt med en grydeske, så varmen fordeler sig. For at få dejen helt jævn – hæld det hele ud på bordet, og ælt dejen sammen i hånden.
  • Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Fjern det øverste stykke, og skær dejen op i passende kiksstørrelser. (Du kan også stikke ud med en udstiksform, hvis du orker – så skal du rulle ud flere gange).
  • Bag kiksene i ca. 20 minutter, til de er lysebrune – måske helt op til 30 minutter. Hvis de er for lyse, er de også bløde. Lad dem køle af på en bagerist, og opbevar dem i en lufttæt dåse eller et patentglas med låg.
  • Et lille tip: Sluk ovnen lidt før, kiksene er helt færdige. Lad dem stå ved eftervarmen i ca. en halv time. Så er du sikker på, de bliver ordentligt sprøde.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tykke eller tynde havrekiks?

I mange år jeg har bagt mine havrekiks som helt tynde kiks, hvor jeg ruller portionen helt tyndt ud til store kiks. Det har den fordel, at de bliver bagt – og sprøde – på ret kort tid (hvad der svarede til opvasken i sommerhuset).

Men. Så fik jeg lyst til nogle små, lidt tykkere havrekiks. Sådan nogle ‘en havrekiks i en mundfuld’- størrelse. Derfor rullede jeg dem lidt tykkere ud, måske til 2/3 af af pladen. Skar dem ud med min klejnespore og prikkede dem med en gaffel. De skulle bage op mod 30 minutter, men altså – hold øje, for de bliver hurtigere brune i kanten af pladen end midtpå.

Hvis du har tålmodighed til det, er det et rigtig godt trick at slukke ovnen, når de er NÆSTEN færdige, og så lade dem stå i eftervarmen en halv times tid.

På billedet øverst ser du de små tykke havrekiks – og herunder ser du de lidt større tynde. Ja, så er forskellen heller ikke større …

Glutenfri havrekiks - lynhurtig snack uden mel!

Dovne havrekiks – uden udstiksforme

Hvis du synes, dine havrekiks skal se ud som nogen, du har købt, kan du rulle dejen ud og bruge en rund udstiksform. Så ligner de noget, du har købt i en rulle. Men jeg er afgjort til den dovne model, hvor jeg ruller dejen ud én gang og bare skærer kiksene ud, lige som mine knækbrød med kerner og rugmel.

Vil du have fine runde kiks, kan du se et eksempel her med mine birkeskiks.

Du kan skære den yderste kant til, så alle kiksene bliver fine og lige på alle sider. Ellers bliver de yderste kiks lidt flossede i kanten. Men det er jo bare en ekstra god grund til at hapse dem i en fart. Så kan man gemme de lidt finere firkantede kiks til gæster (eller sig selv) 😉

Du kan bage kiksene direkte på det bagepapir, du ruller dem ud på. De hæver ikke og vokser ikke sammen. Tværtimod trækker de sig lidt fra hinanden, så de er nemme at brække fra hinanden, når de er kølet lidt af.

Glutenfri havrekiks – er havregryn altid glutenfri?

Fra naturens hånd er havregryn altid glutenfri. Så jeg har undret mig en del over, at man kan købe ‘almindelige’ havregryn og glutenfri havregryn (som er dyrere). Sagen er, at almindelige havregryn bliver behandlet på samme møller som alle de forskellige slags mel med gluten. Derfor er der rester af mel i havregrynene – og gluten. Og det kan en rigtig glutenallergiker ikke tåle.

Jeg tåler gluten udmærket, så jeg bager bare med almindelige havregryn. Men hvis du lider af cøliaki, så køb dem uden gluten. Det ved du sikkert bedre end jeg.

Glutenfri havrekiks - lynhurtig snack uden mel
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

16 Kommentarer

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej Mutti.
    Jeg er livsledsager/hustru til en mand med cøliaki. Det nemmeste for mig er, selv at være Glutenfri på hjemmebanen og på job spiser jeg så glutenholdigt. Det er mig der står for det Glutenfri bagværk i hjemmet – og jeg har længe ønsket en nem kiks.
    Jeg er glad for din forklaring om havregryn, det er nemlig helt rigtigt det du skriver!
    Nu vil jeg gå i krig med disse kiks en af de følgene aftener og håbe, at de falder i god smag 🙂
    Vh VS

    • Hej Vickie, hvor er det en sød besked – tak! Jeg har aldrig selv haft besvær med gluten (7-9-13), men jeg tænker da over, at jeg ikke skal have for meget. Nu håber jeg bare, kiksene falder i god jord hos jer derhjemme. Søde eller salte 🙂

  2. Hejsa
    Jeg har lige bagt disse, med kokosolie i stedet for smør. Jeg synes de er meget usammenhængende, smuldrer let.
    Kan det være pga kokosolie?

    Dryssede med kanel, det blev ret godt.

  3. Hej Betina, det er et godt spørgsmål! Det problem har jeg aldrig med smør. Jeg har ikke prøvet med kokosolie, så jeg tør ikke sige, om det gør forskellen. Normalt samler dejen sig ret godt, når det kogende vand kommer over havregrynene (og det gør dem klistrede, som i havregrød). Måske lidt mere kogende vand …?

    Kaneltippet skal da prøves. Tak for det!
    Kh Bodil

  4. De er super lækre, nemme og hurtige at lave.
    Tak for en go opskrift.

    • Hej Lise, tak for din søde kommentar – dejligt du kan bruge opskriften. Også en af mine favoritter ?
      Kh Bodil

  5. Tak for inspirerende opskrift. Jeg har lavet kiksene flere gange, også i en “salt” udgave uden honning men med rosmarin og sesamfrø og hørfrø. Og jeg har lavet “den søde” med tilsatte mandelsplitter. Og jeg har også prøvet at erstatte smørret med plantesmør (Vegan Block). Alle forsøg har været vellykkede. Fælles for dem alle er dog at jeg har tilsat langt mere kogende vand end den ene dl som opskriften foreskriver. Nærmest 2 dl er det blevet til. Jeg synes det letter udrulningen og dejen er lettere at have med at gøre. Venlig hilsen Jette

    • Hej Jette, så kan jeg jo sige tilsvarende tak for en inspirerende kommentar! Jeg tror, jeg har tænkt tanken, for det er rigtigt, at dejen med 1 dl vand kræver lidt tålmodighed. Jeg må prøve med 1,5-2 – og måske rette det i opskriften. Tusind tak, og fortsat god kikse-bagelyst 🙂 Kh Bodil

  6. Dejligt jeg fandt denne, som dagplejer med et barn der nu skal leve uden gluten, glæder jeg mig til at afprøve dem.
    Hvor længe ka de holde sig ?

    • Hej Lene, tak for din kommentar! Jeg har ikke et 100 % skudsikkert svar, for der er to ting i det: Hvornår bliver smørret harsk – og hvornår bliver kiksene bløde. Jeg opbevarer mine i en plasticpose eller -bøtte med låg, og så er de sprøde i hvert fald en uge. Men de smager godt meget længere. Ind imellem har jeg fundet en rest efter en måned eller to, og smagen fejler intet. Og de kan ristes sprøde igen på 5 minutter i ovnen. Så jeg tror roligt, du kan bage til et par uger ad gangen, bare du opbevarer dem i lufttæt beholder. Håber den lille bliver glad 🙂 Kh Bodil

  7. Bruger opskriften som grunopskrift, til mange slags kiks og som bund i både søde og salte tærter , også i kombi med andre opskrifter, når det skal være glutenfri. Det er en god opskrift. Har også malet nødde mel til at blande i, det er meget lækkert… bliver til småkager med forskellige krydderier i.
    Mvh Lilac

    • Hej Lilac, det er jo genialt tænkt! Tusind tak for din kommentar, god inspiration både til mig og andre 🙂 Kh Bodil

  8. Mange tak for en super god opskrift 👌
    Spiser ikke smør brugte istedet økologisk rapsolie 75gram.
    De blev så sprøde
    Mvh Gitte

    • Hej Gitte, tak for en sød kommentar – og et supergodt tip! Det vil jeg prøve også. Og forresten, måske er mine knækbrød med kerner også noget for dig? De er også bagt med rapsolie. kh Bodil

  9. Dejlige kiks … men hvorfor rulle dem ud? – Jeg lavede en “pølse” af dejen i den størrelse jeg ønskede kiksene … og så skar jeg en skive i passende tykkelse og lagde den på en bageplade med bagepapir… til “pølsen” var opbrugt og så i ovnen med hele pladen… 🙂