Følg med her:
Frijoles – vegetarisk bønnefyld til tortillas
Frijoles betyder bare bønner på spansk, og faktisk går retten originalt under navnet frijoles refritos – “genstegte bønner” – fordi bønnerne først er kogt og dernæst tilberedt på panden.
Når man får frijoles refritos i Mexico, får man ikke helt bare bønner. Man får bønner med smag – løg, hvidløg, spidskommen, oregano. Cremet og lækker, som bønner bliver, når man tålmodigt koger dem længe nok.
Hvis du har været i Mexico – eller på en nogenlunde autentisk mexicansk restaurant – så har du måske også fået frijoles – og indrømmet, det er ikke synet, der sælger. Men hvis du kan elske alle mulige andre typer bønnehejs (hummus, mexicansk hummus osv.), så klarer du det nok også denne gang.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 løg (stort)
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- 2 dåser kidneybønner
- 1 tsk oregano
- 1,5 tsk spidskommen
- 1 tsk salt
- limesaft efter smag
Til stegte tortillas også:
- 1-2 mexicanske tortillas pr. person
- evt. revet ost (fx cheddar)
Sådan gør du:
- Hak løg og hvidløg. Varm olien på en pande, og vend løg og hvidløg rundt, til de er møre – ikke brune.
- Dræn bønnerne, og mos dem enten i en foodprocessor (hvis du vil have en helt jævn, hummus-agtig konsistens) – eller med en gaffel, hvis du godt kan lide lidt bid. Jeg nøjedes med gaflen.
- Bland bønner og krydderier med på panden, og tilsæt lidt vand, til du har den konsistens, du helst vil have. Smag til med lime.
- Fordel et par skefulde frijoles på det halve af en tortilla. Drys evt. med revet ost. Fold sammen, pensl med lidt olivenolie og giv den et par minutter på hver side på en grillpande. Server!
Tip! Pak dine frijoles pænt ind
Hvis du vil pynte lidt på dine frijoles, så snup tricket her og pakke dem pænt ind i en tortilla. Giv dem en tur på grillpanden. Og vupti. Så er det pludselig en helt anden sag! De bliver også lidt sprøde, og det er lækkert. Du kan også bruge en almindelig pande – de bliver lige så sprøde.
Server med noget godt grønt – for eksempel ovnbagte auberginer eller avocados, en sprød spidskålssalat – og husk et dryp lime. Så er der ikke et øje tørt.
Opgrader frijoles til lækre, vegetariske nachos!
Frijoles er også en fantastisk base for en gang vegetarisk nachos. Tilsæt et glas taco sauce – og juster lidt r. Godt med nachos, godt med smeltet cheddar …
… og til madpakken
Hvis du har adgang til en brødrister til frokost, så er tortillas med frijoles et virkelig godt indslag i madpakken. Bare pak dem hjemmefra, og giv dem en tur på risteren, når sulten melder sig. Sprøde og lune, haps!
Tip: Tortillas med smeltet ost …
Hvis du er søndagssulten – trænger til lidt salt – så drys lidt revet cheddar på dine frijoles, inden du klapper tortillaen sammen. Osten smelter, når du steger tortillaen på panden – behøver jeg at sige mere?
Frijoles – ikke at forveksle med mole
Da jeg kom til Mexico første gang, havde jeg sådan glædet mig til at få frijoles i tide og utide (bortset fra, at der ikke findes utide for mig). Det. Fik. Jeg. Ikke. I stedet fik jeg ‘mole’ til alting, og selvom det også indeholder en del bønner, så er det ikke det samme!
Frijoles kan faktisk redde et måltid for mig, selvom det ikke ligefrem er det kunstneriske indtryk, der vinder mit hjerte. Det smager bare hamrende godt, og det mætter på den virkelig dejlige måde. Ikke tungt, bare behageligt og længe. Men der er også godt med protein i frijoles. Og altså smag, den rigtige smag!
Hej Bodil
Dine Frijoles er blevet en klassiker her i huset….. Vi ‘letter’ bønnemosen med fintstrimlet letstegt spidskål..og det smager SÅ godt …(og vi bruger også chili i)
Venligst Pernille
Hej Pernille – så hyggeligt at høre fra dig her! Jeg tager selv salaten ved siden af – men da smart at mixe! Og chili, selvfølgelig. Aldrig gå ned på chili. Rådet er hermed givet videre 🙂 Kh Bodil