Følg med her:
Dip til friske forårsruller – 3 favoritter
Hvilken dip til friske forårsruller? Her får du mine 3 favoritter: peanutbutterdip, asiatisk misodressing og hoisinsauce.

Opskrifter på dip til friske forårsruller
En af de bedste ting ved friske forårsruller er dips. Asiatiske dips med masser af smag, spice og umami. Her får du opskriften på 3 af mine favoritter. Og tips til, hvad du også kan bruge dem til.
Tilbehør til friske forårsruller: Det er dips, der gør det ekstra lækkert
Når jeg laver friske forårsruller, har jeg en lille liste dips, jeg altid vender tilbage til. Nogle gange laver jeg én, nogle gange køber jeg en, andre gange mixer jeg med hjemmelavede og købte – du ved, dem du bare kan hive lige ned af hylden, når du køber ind
5 * dip til friske forårsruller
Til inspiration – min liste ser således ud:
- Peanutbutterdip. Klassikeren, der aldrig skuffer
- Asiatisk dressing med miso. En spicy umamibombe!
- Hoisinsauce. Sød og dyb i smagen, perfekt til børn og dip-begyndere
- Sød chilisauce. En sikker vinder hos de fleste
- Soya eller tamari. Simpelt, salt og hurtigt – og endnu bedre med lidt frisk lime i.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til peanutdippen skal du bruge:
- 2 dl peanutbutter (smooth eller crunchy, op til dig)
- 1 rød chili
- 20 g frisk ingefær
- 1 fed hvidløg (efter smag)
- 3 spsk frisk limesaft
- 1 tsk farin
- 1 spsk soya
- koldt vand efter behov
Til asiatisk dressing med miso skal du bruge:
- 2 fed hvidløg
- 1 skalotteløg
- 15 g frisk ingefær (valgfrit)
- 2 spsk soya
- 2 spsk balsamico eddike
- 2 spsk vineddike
- 1 spsk miso (efter eget valg)
- 1 spsk brun farin
- 3 spsk olivenolie
- 4 spsk rapsolie
- 2 spsk sesamolie
Til hoisin saucen skal du bruge:
- 1 dl sojasauce
- 2 spsk brun farin (eller for ekstra smag: mørkt muscovadosukker)
- 1 spsk sesamolie
- 2 spsk riseddike (eller anden lys eddike)
- 2-3 fed hvidløg
- 4 spsk peanutbutter (smooth)
- 1 tsk kinesisk five spice
- 1,5 tsk Sriracha chilisauce (eller efter smag)
Sådan gør du:
Peanutbutterdippen
- Fjern frøstanden fra chilien, og skær den i mindre stykker. Trim ingefær, og skær i tynde skiver. Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Blend alle ingredienser, til du har en tyk dip eller en lidt tyndere dressing – tilsæt vand efter behov.
- Tip: Du kan også snitte chilien fint, rive hvidløg og ingefær fint og blot røre sammen i hånden.
Asiatisk dressing med miso
- Pil hvidløg og skalotteløg, og skær i grove tern. Trim ingefæren, og skær i tynde skiver.
- Tilbered dressingen med en blender eller stavblender: Put hvidløg, skalotteløg, ingefær (evt.), soya, balsamico, vineddike, miso og farin i blenderen, og kør, til det er findelt og jævnt.
- Tilsæt olivenolie, rapsolie og sesamolie, og kør, til dressingen er jævn.
- Hæld dressingen i et opbevaringsglas eller en flaske, og opbevar på køl.
Hoisin-saucen:
- Pres hvidløget, og rør så alle ingredienser sammen. Lad saucen stå nogle minutter, og rør igen, så sukkeret bliver opløst.
Hvorfor dips gør hele forskellen
Dip til friske forårsruller er lidt som kirsebærsauce til risalamande: Jeg kan næsten ikke forestille mig det ene uden det andet. Der sker bare noget magisk, når det sprøde grønt og de bløde rispapirruller møder en cremet, spicy eller sød sauce. Kunsten er at vælge – og det behøver du faktisk ikke. For alle 3 dips er gode til meget andet en forårsruller.
Peanutbutter dip til friske forårsruller
Peanutdippen mødte jeg første gang i det indonesiske køkken, som dip til satay. Og så er den min helt sikre favorit, når jeg laver friske forårsruller. Men den kan mere end det.
For eksempel er den også genial som dressing over en nudelsalat, som en dip til grønsagsstave eller som en hurtig sauce til grillede grøntsager med ris.

Friske forårsruller med hoisin sauce
Hoisinsaucen er en af de dips, du sagtens kan købe. Men hvorfor ikke lave din egen og få den, lige som du drømmer om? Og jeg kan garantere, du kan lave den uden konserveringsmidler, farvestoffer, modificeret majsstivelse, pudsige e-numre og den slags.
Bliver der en rest, kan du bruge den som marinade til fisk eller kød, dryppe den over en rest ris eller bruge den som smagsbooster i en wokret.
Hvor længe kan hjemmelavet hoisin saucen holde sig? Godt spørgsmål. Jeg har en stående i køleskabet, som har stået nogle uger. Uden problemer.
Min seneste opfindelse: Asiatisk dressing med miso
Den asiatiske misodressing kom sig af, at jeg savnede en virkelig kraftfuld dressing til en råkost. Og så har jeg en idé om at lave flere opskrifter med miso. Fermenterede fødevarer er rigtig godt for det mikrobielle liv i maven – og så giver de en dyb smag oveni.
Laver du en stor portion af den, kan en eventuel rest hurtigt trylles om til en marinade til tofu, fisk eller svampe, og den er en genial dressing til en råkost eller grov salat.
Gå ikke ned på dips!
Herhjemme laver jeg næsten altid dobbelt portion af dagens dip, så vi kan fortsætte i det asiatiske nogle dage. Prøv fx:


Tips til at eksperimentere
En ting, jeg elsker ved at lave dips til friske forårsruller, er, at du kan tilpasse dem helt efter, hvad du har lyst til (eller hvad køleskabet gemmer på). Vil du have din peanutbutterdip stærkere? Smid lidt ekstra chili i. Er du til mere syre i din hoisinsauce? Giv den et skvæt lime. Og hvis du mangler sesamolie til misodressingen, kan du bruge lidt mere rapsolie og evt. drysse ristede sesamfrø over til sidst. Brug opskrifterne som inspiration, og lav din egen favorit.

Social dining derhjemme
Restauranterne i København – og sikkert mange andre steder – elsker at lægge op til social dining. Med deleretter eller med tapas-agtige serveringer. Sådan kan du også bruge de friske forårsruller.
Det er der faktisk to ekstra fordele ved: Du sparer tid, for du skal ikke rulle forårsrullerne på forhånd. Og skulle der være en vegetar, en kødspiser, en kræsenpind eller nogle lidt skeptiske børn ved bordet, så er der frit valg i alle skåle.
Bare sæt det hele på bordet, og lade alle rulle deres egne. Det er en hyggelig måde at spise sammen på, og dipsene giver en god anledning til at smage, snakke og grine undervejs. Børnene synes også, det er sjovt – især hvis de kan eksperimentere med, hvilken dip der passer bedst til hvad.
Og så er det jo en ret, der passer perfekt til de lyse forårsaftener og lange sommeraftener, hvor man har lyst til let, frisk mad. Jeg synes, det er den slags retter, der får kroppen til at føles glad – og som samtidig får os til at spise lidt grønnere uden at savne noget som helst.
Sådan kommer du i gang
Selvom dipsene er nemme at lave, er altid en god idé at lave din dip til friske forårsruller i god tid. En spicy dip har kun godt af at trække lidt i køleskabet – så smagene får lov at sætte sig. Og lav gerne en stor portion, så du har til dagen efter. De tre dips kan nemlig trylles ind i alt fra salater til nudelskåle eller andre asiatiske retter. Hoisinsauce og den asiatiske dressing er også gode som marinade til fx hvid fisk, du tilbereder i ovnen.
God fornøjelse!