Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Koldskål med rabarber og knas - uden ægLykken er, når sommeren falder i maj og juni. For så har jeg alle gode undskyldninger for at lave koldskål med rabarber :-) Det forener sødt og frisk på smukkeste vis – og med ristet havregrynsknas er der kun ét at sige: Pas på maven!

Koldskål uden æg – den nemmeste!

I gamle dage var koldskål noget med at piske æg og sukker i evigheder for at få en luftig og tyk koldskål. Men ikke længere. Jeg bruger bare tykmælk og kærnemælk – en halv liter tykmælk til en liter kærnemælk, og så har jeg til 4 personer. Eller til flere dage, når vi bare er to. Faktisk spiser jeg gerne koldskål anytime – til morgenmad og som en lille snack sidst på dagen, for eksempel. Der spiser jeg den med en usødet mysli, så den bliver lidt sundere.

Koldskål med rabarber og knas - uden ægKoldskål med rabarber og knasende ristede havregryn

Her får du koldskålen med ristede havregryn, der knaser og smager fantastisk sammen med den syrlige koldskål.

Og ikke at forglemme – de råsyltede rabarber, der er krudtet godt op med frisk ingefær. Du kan selvfølgelig også servere din koldskål med alverdens andre slags frisk frugt. Jordbær, hindbær, solbær eller ribs i sæsonen. Eller blåbær. Eller vandmelon. Eller …

Forresten – hvis du er kammerjunkertypen, så tjek lige opskriften på klassiske kammerjunkere også. De er besværet værd, siger jeg bare.

Opskrift på koldskål med råsyltede rabarber

Desserter og kager, Morgenmad og brunch, Snacks og dips

Rækker til: 4

Forberedelse: 15 minutter

Til de råsyltede rabarber skal du bruge:

  • 2-3 stængler rabarber
  • 2 cm frisk ingefær, fint revet
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk honning

Til de ristede havregryn skal du bruge:

  • 25 g smør
  • 2 spsk sukker
  • 50 g havregryn - ca. 1,5 dl (du kan bruge både fine og grove)
  • Evt. 25 g nødder eller mandler, groft hakkede

Til koldskålen skal du bruge:

  • revet skal af 1 øko citron
  • saft af 1/2 citron
  • 2 spsk sukker
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 liter tykmælk
  • 1 liter kærnemælk

Sådan laver du råsyltede rabarber med ingefær:

  1. Skyl rabarberne, snit toppen af og snit bunden forsigtigt til (det er der, smagen og farven sidder). Skær evt. rabarberne igennem på langs, og snit dem så i små fine stykker. Vend dem med revet ingefær, sukker og honning, og lad dem trække mindst et par timer.

Sådan laver du ristede havregryn til din koldskål:

  1. Smelt smørret på en pande ved middelvarme, og drys sukkeret over. Lad det simre lidt, og tilsæt så havregryn og - hvis du bruger nødder - tilsæt dem også. Vend rundt, til det hele er gyldent. Du skal ikke lave andet imens, så kan de nemt brænde på.
  2. Skrab det hele over på et stykke bagepapir, og lad det køle af.
  3. Du kan sagtens lave en større portion, hvis det er koldskålsæson. Bare opbevar de ristede havregryn i et glas eller en dåse med tætsluttende låg.

Sådan laver du koldskålen - uden æg:

  1. Skyl citronen og riv skallen fint. Rør den godt sammen med citronsaft, tykmælk, sukker og vaniljesukker, til det ikke længere knaser i skålen. Tilsæt kærnemælken, og stil koldskålen i køleskabet.

Tip! Husk at bruge øko-citroner

Når du bruger skallen af citronen, er det ekstra vigtigt, at den ikke er overfladebehandlet.

Tip! Sådan opbevarer du råsyltede rabarber

Hvis du laver en større portion råsyltede rabarber – eller får nogen til overs – er de også fremragende i salater, som tilbehør til din aftensmad eller som topping på din morgenmad. Opbevar dem i køleskabet, så holder de en uges tid (altså, hvis du ikke får dem spist inden).

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.