Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
Originale amerikanske donuts - her får du opskriften fra min amerikanske udvekslingssøster. Billigere og langt bedre end dem, du kan købe!

Amerikanske donuts kan du efterhånden få på de fleste gadehjørner i Danmark – eller i hvert fald mange steder og ikke kun i København. Men her får du opskriften på ægte amerikanske donuts – glæd dig til dem!
Hvis du først har prøvet at lave dine egne, køber du dem aldrig igen. For donuts smager så meget bedre, når de er hjemmelavede. Lune og friske. Der er i hvert fald langt mellem gode købe-donuts, hvis man skal tro Politikens smagstest.
Og når du laver dem selv, får du jo også donut-hullerne med i købet 🙂
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Faktisk bliver en opskrift på donuts ikke meget mere original end opskriften her. For den er bragt den lange vej over Atlanten, direkte importeret fra Minnesota.
I 1976 havde min familie en amerikansk udvekslingsstudent Marj boende i et halvt år, og hun lærte os opskrifterne på nogle af de amerikanske specialiteter, før de for alvor slog igennem herhjemme.
For eksempel fik vi donuts, længe før vi selv havde været i USA. Og det var vel nærmest en sensation i sig selv, at hun havde en opskrift på dem og ikke bare var vant til at købe dem.

Egentlig er det ganske enkelt:
Som jeg husker det, var Marj’s oprindelige opskrift noget mere kompliceret end den, du får her nedenfor. Det var noget med at blande nogle ingredienser i én skål, andre i en anden og samle det hele i en tredje eller fjerde. Det fik min mor – husholdningslæreren – nu hurtigt ryddet op i, for dybest set er der bare tale om en almindelig blød gærdej.
Min opskrift på de originale amerikanske donuts er bare skrevet om fra amerikanske mål – og forenklet, så det ikke tager mange minutter at lave dejen (eller klare opvasken).
Når du skal forme dine donuts, er det nemmest at rulle dejen tykt ud og bruge en donutudstikker. Hvis du ikke har sådan en, kan du enten bruge to adskilte forme (en stor og en lille) eller i nødstilfælde fx et drikkeglas og et skruelåg til en vinflaske.
Du kan også rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skære dem i ca. 15 cm lange stykker og samle dem til ringe.
Hvis du vil fylde din donuts, skal du lave dem som berlinere – altså uden hul i midten. Så kan du sprøjte fyld ind fra siden.
De fleste donuts i butikkerne kommer i farvestrålende glasurer med sprinkles og glimmer. Jeg går lidt enklere til værks, men hvis du synes, kulørte glasurer er sjove, så be my guest. Der kan du sikkert lære mig noget.
Jeg har et par favoritter – og et par bonusforslag:
Eller lav din egen variant – glasur med drys, fx hvid glasur med frysetørret hindbær, kakaoglasur med kokosmel, hindbærglasur af blendede hindbær og flormelis – eller andre sjove ting.
Pyha, de ligger godt i maven. Velbekomme!
Sandt at sige har jeg aldrig målt temperaturen, når jeg frituresteger donuts, og det er såmænd gået fint uden. Men man skal jo ikke se bagedysten mere end en enkelt gang for at forstå, at det er en graverende fejl 😉
De fleste anbefaler, at olien er 170-180 grader varm, og det kan du måle med et termometer (tjek, at det kan tåle de høje temperaturer).
Hvad jeg til gengæld ved fra mine utallige donut-bagninger er, at du ikke skal stege for mange ad gangen, for så falder temperaturen i olien for meget, og det giver en tam afbagning (for nu at blive i bagedyst-lingo).
Nå, men lad dig ikke skræmme af det med termometeret. Hvis du ikke har et, skal det nok blive til donuts anyway, og så må du vente med at invitere de kræsne dommere til en dag, hvor udstyret også sidder i skabet.
Som du kan høre, holder jeg meget af den basic tilgang til donuts, men vil du gerne lige ‘level up’ i donut-performance, kan du gi’ dem fyld.
Enten ved at lave dem som mere klassiske berlinere (uden hul) – så er det nemt at få proppet fyld i. Eller ved at fylde lidt i donut’en 3-4 steder.
I begge tilfælde skal du bruge en sprøjtepose med fyldetylle, og hvor tyk den skal være, afhænger af det fyld, du vil ha’ i. Under alle omstændigheder skal den ikke være for stor – så bliver hullet i donut’en det også. Jeg vil mene 4 eller 6 mm Ø er bedste bud.
Sådan gør du:
Sådan bruger du en fyldetylle til donuts:
Rigtig god fornøjelse!

Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)